GeriSeyahat Ayricalikli sokaklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ayricalikli sokaklar

Ayricalikli sokaklar

Sokaklar belediye baskanindan sorulur. Belediye baskaninin sokaginda oturmanin bir ayricalik oldugu halk arasinda soylenir. Bu dogru mu, degil mi? Baskan sokaklarinin, ilce standartina gore hayli yuksek kalitede oldugunu gorduk...

Istanbul'un 32 ilcesinden 16'sinda halk, bir onceki donemde gorev yapan belediye baskanini yeniden secti. Biz de bes yildir gorev basinda olan ve secildikleri ilcede oturan bu belediye baskanlarindan bazilarinin oturdugu sokaklari rastgele arastirdik. Ilginc manzaralarla ve baskanin sokaginda oturmanin ayricaliklariyla karsilastik.

Maltepe: Sayfiye gibi

Rastgele sectigimiz ilceler arasinda ilk durak Maltepe Belediye Baskani Bahtiyar Uyanik'in sokagi. Sokakta ilk dikkat ceken nokta agaclarin coklugu. Bunun yaninda cukursuz ve duzgun asfalt, parke doseli renkli kaldirimlar ve duzenli cop kutulari da ilk bakista goze carpiyor. Istanbul'un ortasinda insana sayfiye hissi veren bir atmosfer var. Uyanik'in oturdugu semt zaten luks olarak biliniyor ama kendisinin de itiraf ettigi gibi gizli bir ozen de hissediliyor.

Acaba Maltepe'de butun sokaklar (ayni stardart beklenmiyor) temiz ve duzenli mi? Bu soru esliginde gidilen semt, Maltepe Belediyesi binasina daha yakin olan Zumrut Evler. Burada manzara farkli. Cop kutulari olmadigi ya da kullanilamadigi icin copler sokaklara yayilmis. Biraz kuvvetle esen ruzgár hepsini havalandiriyor. Bircok sokakta kaldirim yok. Asfalt ise cukur ve kazilip birakildigi icin gecit vermeyen catlaklarla dolu.

Umraniye: Copsuz uzum

Ikinci durak Umraniye. Belediye Baskani Mehmet Bingol'un sokagi. Burada baskanin sokaklarini gormek icin iki ayri yere gitmek gerek. Ilki, gosterissiz ama temiz. Yine dikkatle yerlestirilmis cop kutulari dikkat cekiyor. Baskan sokaginin ust kismindaki sokaklara dogru hareket edildiginde ise, manzara farkli. Copler yerde. Her sokakta ikiser ucer insaat yapildigi icin sokak aralari moloz ve tas yiginlariyla dolu. Baskanin sokagini paralel kesen sokakta kaldirim yok ve copler kaldirilmamis. Umraniye Belediye Baskani'nin oturdugu ikinci sokak ise, daha dikkat cekici. Sokak, agaclarla bezeli. Temiz ve duzgun asfaltli.

Bahcelievler: Luks site

Incelenen ucuncu baskan sokagi Bahcelievler Belediye Baskani Saffet Bulut'a ait. Bulut'un daha once ilcenin en guzel bulvarlarindan birinde oturdugu biliniyor. Simdi ise, yalnizca gelir duzeyi yuksek kisilerin oturabildigi luks bir sitede ikamet ediyor.

11 mahallesi olan Bahcelievler'de plani yapilmis olan tek yer baskanin oturdugu sitenin bulundugu bolge. Diger semt sokaklari ise, altyapi eksikligi, cop, asfalt bozuklugu ve isiklandirma gibi sorunlarla bogusuyor.

Uskudar: Asfalt

Son durak, Uskudar Belediye Baskani Yilmaz Bayat'in oturdugu sokak. Alisildigi gibi sokak yine temiz ve duzenli. Luks bir sokak sayilmasa da cop ve camur gibi sorunlarla sokak sakinlerinin ugrasmadigi belli. Baskanin sokagina cok yakin bazi sokaklarda ise asfalt yok denecek gibi. Stabilize sokak sayisi cok fazla. Bazi sokaklarin ise aydinlatma sorunu yasadigi goruluyor.

NE DEDILER

Maltepe Belediye Baskani Bahtiyar Uyanik: ‘‘Mum dibini aydinlatir tabii ki. Eger kendi oturdugum sokaga hizmet goturmezsem ve iyi bakmazsam, herhalde kapidan disari basimi cikaramam.’’

Bahcelievler Belediye Baskani Saffet Bulut: ‘‘Baskanin sokaginda oturmak ayricalik degil. Oturdugum bolge 40 yildir var olan bir yer. Diger yerlerde ise, gocten dolayi yeni yapilasma sorunlari yasaniyor. Ama oralara hizmet daha hizli gidiyor. Yeni programlar ve planlar yapiyoruz. Bu yuzden yeni actigimiz stabilize yollar var. Bu yollar ancak oturduktan sonra asfaltlanabilecek.’

Uskudar Belediye Baskani Yilmaz Bayat: ‘‘Baskanin sokaginda oturmak bence bir ayricalik degil. Nihayet halkin icinden bir insaniz biz de. Ama merkezi yerlerdeki sokaklar daha gelismis ve alt yapi hizmetleri kurulmus oldugu icin daha duzenli gorunuyor. Oturdugumuz sokagin durumu da boyle algilanabilir.’’

False