Ayrı kalem hukuki sorun yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Ayrı kalem hukuki sorun yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 20:34

ELEKTRİK faturalarındaki “dağıtım bedeli” kalemine yönelik “yükseldi” tepkilerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Haberin Devamı

Bakanlık, daha önce dağıtım ve iletim gibi ayrı ayrı uygulanan bedellerin yılbaşından itibaren tek başlık altında toplandığını, dağıtım bedelinde yüksek artışlar olmadığı, nihai toplama bakıldığında sadece makul seviyelerde fiyat değişimlerinin söz konusu olduğunu bildirdi. Bu konuda bilgi isteyen TBMM Dışişleri Komisyonu’na gönderdiği bilgi notunda Enerji Bakanlığı, “Sayaç okuma bedeli ve kayıp-kaçak bedeli zaten dağıtım faaliyeti kapsamında ortaya çıkan bedellerdir. İletim bedeli de dağıtım şirketi tarafından TEİAŞ’a ödenen iletim sistem kullanım ve sistem işletim bedellerinin tüketiciye yansıtılması sonucu oluşan, dağıtım faaliyetinin olmazsa olmazı bedeldir. Şebekeye ilişkin tüm bedeller konsolide edilmiştir. Enerji bedeli ve perakende satış hizmeti bedelleri de enerji bedeli başlığı altında birleştirilmiştir. Bu iki bedel de tedarik şirketlerinin maliyetlerinin bir karşılığı olarak belirlenmekte ve yine bu şirketler tarafından tüketicilere uygulanmaktadır” dedi. 

Haberin Devamı

MALİ DURUMU ETKİLENECEK

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin’in imzasını taşıyan bilgi notunda, şunlar kaydedildi: “Tüketicinin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelini kıyaslaması doğru değildir. Faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerin hangi başlık altında yer aldığı hususu, ikincil mevzuat kapsamında düzenlenen ve tüketicinin faturasını etkilemeyen bir konudur. Geçmiş dönemlerde bu bedellerin iptaline ilişkin pek çok dava açılmış, bu bedelleri mevzuat kapsamında uygulamak zorunda olan piyasa oyuncuları ciddi tutarlarda davaları kaybetmiştir. Kayıp-kaçak bedeli gibi bedellerin faturalarda ayrıca yer aldığı hallerde, mahkemelerin kanunda bu bedellerin de zikredilmesi gibi kurumun tarife düzenleme yetkisini göz ardı eden kararlar verebildiği gözlemlenmiştir.”

Avrupa ülkelerinde de bu tip bedellerin çok detaylı gösterilmesi yerine konsolide faturalarda yer alabildiği kaydedilen notta, şöyle devam edildi: “Elektrik piyasalarımızda tedarikçilerle tüketiciler arasında mevcut bilgi asimetrileri ve tüketicilerin tarifeler ve fatura bileşenleri ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmamaları sebebiyle pek çok problem ortaya çıkmaktadır ve bu problemler genellikte tüketici aleyhinedir. Uygulanan bedellerin basitleştirilmesi faturaların daha iyi anlaşılmasına, tedarikçilerin sözleşmelerinin daha kolay karşılaştırılabilmesine katkıda bulunacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!