AYM'nin Balyoz kararına ilk tepkiler

Güncelleme Tarihi:

AYMnin Balyoz kararına ilk tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 17:40

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasında 'hak ihlali yapıldığı' yönündeki kararının ardından tutuklu yakınları ve farklı isimlerden ilk tepkiler gelmeye başladı.

Haberin Devamı

NİLGÜN DOĞAN: ŞÜKREDİYORUZ

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasıyla ilgili aldığı karar, bu davadan yargılanıp hüküm giymiş askerlerin ailelerini sevince boğdu. Balyoz Davası’nın bir numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan duygularını Hürriyet’le şöyle paylaştı:

“İnanın artık sabırlar taşmaya başlamıştı. Çok gecikmiş bir karar. Geciken adalet, adalet değildir denir ama buna da şükrediyoruz. Tabii şimdi bu adaletsizliğin hesabını kim verecek bunu merakla bekliyoruz. Adaletsizliğin peşini bırakmayacağız. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra yerel mahkemeye dilekçe vererek, tutuksuz yargılanmayı talep edeceğiz. Önümüzdeki birkaç gün içinde işlemin tamamlanmasını umuyoruz. Hepimizin, Türkiye’nin gözü aydın olsun.”

BURCU BALANLI: İNANIN ŞOKTAYIM

Eski Harp Akademileri Komutanı emekli orgeneral Bilgin Balanlı’nın kızı Burcu Balanlı da şöyle konuştu:

“Çok sevinçliyim, inanın şoktayım. En büyük sevinci tabii ki tahliyeler gerçekleştiğinde yaşayacağız. Eninde sonunda adaletin gerçekleşeceğine inanıyorduk. Hepimizin, ulusumuzun, tüm Türkiye’nin gözü aydın olsun.”

Haberin Devamı

"PEKİ HAK İHLALİ YAPANLAR NE OLACAK"

Balyoz davası sanıklarından Genelkurmay eski İkinci Başkanı Emekli Orgeneral Ergin Saygun’un kızı dava süresince ailelerin verdiği mücadelelerin kamuoyu önündeki yüzlerinden biri oldu. Ece Saygun Anayasa Mahkemesi’nin kararını Moskova’da öğrendi. Hürriyet’e telefonla yaptığı açıklamada “Çok mutluyum. Anlatacak kelime bulamıyorum” diyen Saygun diğer taraftan da önemli bir soruyu gündeme getirdi: “Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Peki şimdi bu hak ihlallerini yapanlar hakkında ne yapılacak? İnsanlar bu hak ihlali nedeniyle 4 sene hapis yattılar. Buna neden olanlar için bir şey yapılacak mı?”

"BU KARAR HAKLARIN TESLİMİDİR"

Saygun, babası emekli Orgeneral Ergin Saygun’un mahkemenin son günü mahkeme heyetine söylediği “Şimdi kuvvet sizde olabilir. Ama hak hala bizimdir” cümlesini hatırlatarak “Bu karar hakların teslimidir” dedi. Saygun dört senedir inanılmaz bir mücadele verildiğini de vurgulayarak “Mücadeleden hiç vazgeçmedi aileler. Ben özellikle benimle omuz omuza mücadele eden ve hiç vazgeçmeyen kadınlara teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

"MOSKOVA’DA DİLEK TUTTUM"

Bir görev için Moskova’da olduğunu, bu kente her gelişinde, yerel halkın inandığı şekilde dileklerin kabul olduğuna inanılan bir yere gittiğini anlatan Saygun “Yine Moskova’ya gideceğim duyulduğunda herkes bana ‘git mutlaka dilek tut’ dedi. Ben de dün akşam gidip dilek tuttum. Çok soğuktu, titreyerek gittim ve Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlalini tescil etmesi için dilekte bulundum. Dileğim kabul oldu” dedi.

"ŞU AN SİNİR BOŞALMASI YAŞIYORUM"

Ergin Saygun’un kızı Ece Saygun da Twitter hesabında duygularını şöyle dile getirdi:

“Bir süre beni aramayın. Şu an sinir boşalması yaşıyorum. Yarım saat müsaade. Senelerce en zor zamanlarda tek bir anı hayal edersin. O an gelir. Böyle salak gibi kalırsın. Hah işte o an bu an. Bir ağla, bir gül. Adalet bize bu acıları yaşatanlar hesap verince gelecek ama buna da yetmez ama evet...” -

Haberin Devamı

AVUKAT ÜLGEN: TAHLİYELER BAŞLAYABİLİR AMA...

Kararın açıklanmasının hemen ardından açıklamalarda bulunan Balyoz Davası sanıklarının avukatlarından Celal Ülgen şunları söyledi:

Özgürlüklerini iade etmesini bekliyoruz. Kanunlarımıza göre Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı varsa, buna dayanarak, yerel mahkemeye başvurarak yargılanmanın yenilenmesini talep edebiliyorsunuz. Balyoz davasında, adil yargılanma hakkı ihlali sonucunu doğuran bir takım uygulamalarla karşılaştırmıştık. Şunu tespit etmek lazım. Evet yeniden yargılama olabilir ama AYM’nin kararında eğer iç tüzüğün ve yasanın kendilerine vermiş olduğu hakka dayanarak tedbir kararı almışlarsa, bu doğrultuda infaz da durdurulacağı için tahliyeler olacaktır ve yeniden yargılama talepleri farklı olacaktır.

Haberin Devamı

Yarın sabah eğer, tedbir kararı varsa telgraf çekeceklerdir ya da UYAP’tan göndereceklerdir, tahliyeler başlaması gerekir. Hep varsayımlara göre gidiyoruz. Yeniden yargılama ise bir hak ihlalinin kaynağı bir defa dijital deliller ve savunma hakkıyla. Bu nedenle yeniden yargılama gidilirken sanıklar tahliye edilecek. Tutuksuz olarak devam edecekler ve Balyoz davası yeniden görülecek. Eğer tedbir kararı vermemişse, bu nedenle biz başvurup yeniden yargılama isteriz toplu olarak ve mahkemelerde buna uymak zorundayız. Ama tedbir vermişse bu değişir. Biraz daha bekleyip o kararı beklememiz lazım. İddianame hazırlanmıyor ama mahkemenin karar aşamasında bıraktığı yerde, AYM’nin hak ihlali tespit ettiği yerden tarafların savunmaları delilleri değerlendirilecek ve neredeyse yeni baştan bir mahkeme görülecek diyebiliriz. Deliller yok sayılacaktır çünkü AYM’nin söylediği budur. Biz ısrarla bilirkişi incelemesi yapılsın demiştik, bunu yapmamışlardı. Şimdi bütün bunlar yapılacak. Bir bilirkişi raporuyla, bu verilerin sahte olduğu tespit edilecektir.

Haberin Devamı

GÜRSEL TEKİN: YARGI TECELLİ EDECEK

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin şunları söyledi:

Adalet yerini sonunda buldu. İnşallah yargı tecelli edecektir. Beklentimiz Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra adaletin tüm vicdanları rahatlatacak şekilde yerini bulmasıdır.

OKTAY VURAL: ALAN MÜCADELESİNİ BİZLERLE SÜRDÜRECEK

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural yaptığı açıklamada, AYM kararı konusunda “beklentilerimizi karşıladı” dedi. Karar çerçevesinde Engin Alan’ın da tahliye olmasını beklediklerini kaydeden Vural “Sayın Engin Alan mahkeme süreci boyunca kendisinin hiçbir suç işlemediğini ifade etmiştir. Bundan sonra da mücadelesini parlamentoda bizlerle birlikte sürdürecektir” dedi.


AYMnin Balyoz kararına ilk tepkiler
AYM: BALYOZ’DA HAK İHLALİ VAR

BAKMADAN GEÇME!