AYM'den AK Parti ve CHP'ye şok karar

Güncelleme Tarihi:

AYMden AK Parti ve CHPye şok karar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 11:41

Anayasa Mahkemesi (AYM), AK Parti ve CHP’nin 2011 mali denetimini yaptı. 2 partinin de bazı harcamalarının kanuna uygun olmadığını kaydeden AYM, yapılan masrafların hazineye ödenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

AYM, AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin 2011 yılı mali denetim kararını açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, AK Parti tarafından düzenlenen ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu pek çok kişi tarafından programlar yapıldığı hatırlatıldı. Tecrübelerinden istifade edilen kişiler için yapılan harcamaların usulüne uygun olduğuna vurgu yaptı. AYM, programlara katılmak için kendilerine davetiye gönderilmeyen veya davetiyelere AYM’ye sunulmayan katılımcı listesinde adları bulunmayan kişilerle ilgili yapılan harcamaların parti amacına uygun olmadığını ve kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. AYM, toplam 9 bin 328 TL’nin hazineye geri ödenmesine karar verdi. AYM, AK Parti ile örgütlerinde görevli kişilerin harcamalarının usule uygun şekilde belgelendirilmediğinin altını çizerek 3 bin 60 TL’nin hazineye göre ödenmesine hükmetti.

“SEÇMENLERİN OYLARINI KULLANMASINI TEMİN ETMEK PARTİLERİN GÖREVİ DEĞİL”

AYM ayrıca AK Parti’nin KKTC’den Türkiye’ye gelerek oy kullanmak isteyen vatandaşlar için kullanılan ulaşım araçlarının bedelini kanuna aykırı buldu. Yurt dışı seçmenlerinin oylarını kullanmasını temin etmek için siyasi partilere görev verilmediğini hatırlatan AYM, bu işin devlet kurumlarına verildiğini ve siyasi parti harcamalarına uygun düşmediğini belirtti. AYM, seçmenlerin ulaşımı için harcanan 260 bin 360 TL’nin hazineye geri verilmesine karar verdi. AYM, AK Parti’nin 2011 yılında yaptığı 272 bin 771 TL’nin uygun olmadığını belirterek hazineye geri ödenmesine karar verdi.

“PERSONELE FAİZSİZ KREDİ UYGULAMASINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ”

AYM, CHP’nin personeline verdiği avans dökümünde ise sorunlar olduğuna dikkat çekti. Personele bir iş için avans verilmesinin mümkün olduğunu kaydeden AYM, personele avans uygulamasının yasal çerçevesinden uzaklaştırılarak personele faizsiz kredi uygulamasına dönüştürülmesi parti kaynaklarının kanuna aykırı bir şekilde kullanması anlamına geldiğini vurguladı. Personele avans adı altında borç verildiğinin altını çizen AYM, 213 bin 258 TL’nin hazineye geri ödenmesini karar verdi.

AYM ücretli izinde olduğu gerekçesi ile çalışanlara yapılan yol, yemek ve sosyal yardımlarının uygun olmadığını ve bu nedenle ödenen 28 bin 344 TL’nin hazineye geri ödenmesine hükmetti. AYM ayrıca fatura aslı olmaksızın veya vergi usul kanununa uygun olarak düzenlenmiş belge olmadan kaydedilen giderin kanunun öngördüğü anlamda belgeye dayandırılmış olduğunun kabul edilmesinin mümkün olmadığına karar verdi ve toplam 65 bin 781 TL’nin hazineye geri ödenmesine hükmetti. AYM ayrıca, CHP’nin 2011 yılında yaptığı 307 bin 384 TL’nin hazineye geri ödenmesine de hükmetti. AYM, MHP’nin 2011 yılında yaptığı harcamalarda ise herhangi bir sorun olmadığına karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!