AYM, Emekli Albay Temizöz'ün uzun tutukluluk başvurusunu kabul etmedi

Güncelleme Tarihi:

AYM, Emekli Albay Temizözün uzun tutukluluk başvurusunu kabul etmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 17:58

AYM, Emekli Albay Temizöz'ün uzun tutukluluk başvurusunu kabul etmedi

Haberin Devamı

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'da, hakkında kapatılan özel yetkili mahkeme tarafından açılan, 'silahlı örgüte üye olma ve birden fazla insanı öldürmeye azmettirme' suçlarından 25 Mart 2009 tarihinde tutuklanan ve Yargıtay 5'inci Ceza Dairesinin 12 Eylül 2014 tarihli kararıyla tahliye edilen emekli Albay Cemal Temizöz'ün Anayasa Mahkemesine yaptığı uzun tutukluluk başvurusu, başvuru yollarının tüketilmemesi gerekçesiyle kabul edilmedi.
Hakkında kapatılan dönemin özel yetkili Diyarbakır 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, 'silahlı örgüte üye olma ve birden fazla insanı öldürmeye azmettirme' suçlarından 25 Mart 2009 tarihinde tutuklanan, dava dosyası Diyarbakır-Şırnak-Cizre ve Eskişehir arasında gidip gelen ve Yargıtay 5'inci Ceza Dairesinin 12 Eylül 2014 tarihli kararıyla tahliye edilen emekli Albay Cemal Temizöz, 31 Temmuz 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan başvurdu. Tutukluluğu kanunda ön görülen azami süre ve makul süreyi aşması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasında bulunan Temizöz'ün başvuru ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme kararında, somut olayda bireysel başvuruda bulunduktan sonra 12 Eylül 2014 tarihinde tahliyesine karar verilen başvurucunun tutukluluğun kanunda öngörülen azami süreyi ve makul süreyi aştığına ilişkin iddiasının 5271 Sayılı Kanunu 141'nci maddesi kapsamında açılacak dava ile incelenebileceği belirtilerek, "Kanunda öngörülen azami süreyi veya makul süreyi aştığının tespiti halinde görevli mahkemece başvurucu lehine tazminata da hükmedilebilecektir. Başvurunun başvuru yolarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilmez olduğu oy birliğiyle karar verildi" denildi.
TEMİZÖZ BERAAT ETTİ
Şırnak'ın Cizre ilçesinde görev yaparken işlenen bir çok faili meçhul cinayetten hakkında dava açılan ve Kayseri Jandarma Komutanı iken 25 Mart 2009 tarihinde tutuklanan Albay Cemal Temizöz'ün davası daha sonra özel yetkili mahkemenin kapatılması sonrasında yetkisizlik kakarı ile Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi ve oradan Cizre Ağır Ceza Mahkemesin gönderilmişti. Son olarak güvenlik gerekçesiyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, mahkeme 5 Kasım 2015 tarihinde Temizöz hakkında 'cürüm işlemek için teşekkül meydana getirme' suçunda açılan dava zaman aşımı nedeniyle düşürdü, 'azmettirme suretiyle kasten insan öldürme' suçundan ise Cemal Temizöz'ün beraatine karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!