AYM 8 günde aldığı 4 kararla hükümeti kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

AYM 8 günde aldığı 4 kararla hükümeti kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 10:11

Anayasa Mahkemesi'nin son sekiz günde aldığı dört karar başta hükümet olmak üzere AK Partililerin tepkisini çekti. Twitter yasağından HSYK kanununa, tam gün düzenlemesinden kişisel verilerin korunmasına kadar dört ayrı karar büyük tepki gördü.

Haberin Devamı

02 NİSAN ÇARŞAMBA

Mahkemenin hükümeti kızdıran ilk kararı Twitter yasağı konusundaydı. Mahkeme, üç kişinin bireysel başvuru hakkını kullanarak yasağın kaldırılması talebinde bulunmasının ardından 2 Nisan'da aldığı kararla şimşekleri üzerine çekti.

Oy birliğiyle alınan kararda Twitter'a erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu hükmüne en sert tepki Başbakan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız, onun için de uyduk. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karara saygı duymuyorum" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Erdoğan ve diğer hükümet üyeleri, iç hukuk yolları tüketilmeden mahkemenin bu konuda karar veremeyeceğini savundu.

9 NİSAN ÇARŞAMBA

Mahkeme ikinci olarak Çarşamba günü yaptığı toplantıda CHP'nin kamuoyunda 'Tam Gün Yasası' olarak bilinen yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı görüşerek, iki maddesinin yürürlüğünü durdurdu. Mahkeme, davayı belirleyeceği bir günde esastan görüşecek.

Haberin Devamı

Mahkeme, 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14 ve 18 sayılı maddelerinin yürürlüğünü durdurarak, 18 Nisan itibaren muayenehanelerin kapatılma zorunluluğunu ortadan kaldırmış oldu. Söz konusu iki madde 18 Nisan 2014 tarihi itibariyle asker ve sivil Tıp Fakültelerindeki doçent ve profesörlerin mesai saatleri dışında muayenehanelerde veya özel kuruluşlarda çalışmasını yasaklıyordu.

Anayasa Mahkemesi, çarşamba günü aldığı bu kararla kamuoyunda Tam Gün olarak bilinen düzenlemeyi üçüncü kez durdurmuş oldu. 2010 yılında söz konusu yasayı iptal eden mahkeme, 2012 yılında kanun hükmünde kararnameye yeniden konulan düzenlemeyi de iptal etmişti.

Şimdi Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 6 Mart'ta yaptığı başvuruyu esastan görüşerek, 51 maddelik yasanın; 3,6,7,9,11,12,14,17,18,19,20,21,24,29,37,39,46,50 ve 52. maddelerinin Anayasa'ya aykırı olup olmadığını karara bağlayacak.

10 NİSAN PERŞEMBE

Haberin Devamı


ADALET BAKANI YETKİLERİNE TIRPAN
Anayasa Mahkemesi dün yaptığı toplantıda ise hükümetin 17 Aralık Operasyonundan sonra yaşanan gelişmeler üzerine çıkardığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında radikal değişiklikler öngören ve Adalet Bakanı'na geniş yetkiler veren 6524 sayılı yasanın bazı maddelerini iptal etti. Adalet Bakanı'na verilen tüm ek yetkileri iptal eden AYM, kanunun Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

6524 Sayılı Yasa, HSYK'nin 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevlerini sonlandırmış. Adalet Bakanı'na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanımıştı. Aynı şekilde, yapılan yasa değişikliği sonucunda Adalet Akademisinde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı.

Haberin Devamı

"GÜNDEM YOKKEN ÖNE ÇEKİLMESİ ANLAMLI"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise yetkilerini iptal eden AYM kararıyla ilgili olarak, "Bu konu gündemde olmadığı halde öne çekmesini anlamlı bulduğunu söyledim. Bunun değerlendirmesi gerekenler değerlendirecektir. İptal edilen konular bize göre Anayasa’ya aykırı konular değil" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de HSYK ile ilgili yetkilerin iptali üzerine "AYM'nin kararını çok hızlı vermesi ve zamanlaması manidardır" sözleriyle değerlendirdi.


BTK DA TIRPANDAN NASİBİNİ ALDI

Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı bir başka karar ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren 5809 Sayılı kanun hükmünün iptali oldu.

Haberin Devamı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun söz konusu düzenlemeyi içeren 51. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Başvuruyu esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, Kanun'un bu maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

BAŞKENT SEÇİMİNDEN YOUTUBE YASAĞINA...
SIRADA NE VAR?

Anayasa Mahkemesi'nin önünde kamuoyunda büyük tartışma yaratan bir dizi düzenleme ve başvuru bulunuyor. Bunlar arasında YouTube yasağının kaldırılması ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun Twitter'ın kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle erişimin engellenmesi istemiyle yaptığı bireysel başvuru dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mansur Yavaş da, Ankara seçimlerinin iptali isteminin Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedilmesinin ardından, hak ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak isimler arasında yer alıyor.

Yine kamuoyunda Dershaneler Yasası olarak bilinen ve dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemeyle ilgili olarak da CHP'nin yasayı Anayasa'ya aykırılıktan mahkemeye götürmesi beklenirken; kapatmadan mağdur olan dershane sahiplerinin de bireysel başvuru haklarını kullanacakları ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!