Ayın burcu Başak

Zodyak kuşağının altıncı sırasında yer alan Başak, insanın evrimsel ilerleyişinin ve evrensel konumundaki gelişiminin de altıncı aşamasıdır.

Aslan’da temel amaç, insanın bireyselliğinin ve yaratıcılığının gelişmesidir. Başak’ta ise bireysel yeteneklerin keşfi ve bunların en yararlı, en üretken biçimde kullanılmasının öğrenilmesidir. Bu sebeple Başak hizmet burcu olarak tanınır. Pek çok Başak, eğitim, sağlık sektörü gibi alanlarda edindikleri mesleklerle hem başarı hem de tatmin elde eder. Başak genellikle diğer insanlara yardım ederken fedakar bir yapı sergiler ancak verdiği hizmet, ettiği yardım kabul görmez ya da gözardı edilirse, insanların dikkatini çekmek ve duygusal olarak işbirliği sağlamak için kendini harcanmış gibi de göstermeye eğilimlidir. Başak’ın yardım ederken, insanları mükemmeliyetçiliğe yönlendirmesi, insan ilişkilerinde yaşadığı problemlerin temelini oluşturur.

Değişken nitelikteki Başak’ın adaptasyon gücü yüksektir. Yaşamsal anlamda bakıldığı zaman son derece büyük bir avantaj olan bu özellik, insan ilişkileri yüzünden Başak’ta deformasyonların yaşanmasına neden olabilir. Başak içgüdüsel olarak diğer insanların ihtiyaç ve isteklerine duyarlıdır. Kendi durum ve ihtiyaçlarını gözardı ederek, diğer insanlarınkine uyum sağlamaya eğilim, Başak’ın kendi gerçeğinden uzaklaşmasına neden olabilir. Sembolü Kutsal Bakire olan Başak, gerçekten de oldukça utangaç bir yapıdadır. Mükemmel eşi ve mükemmel birlikteliği yaşayacağına inandığı zaman kendini bırakabilir. İdealist ve detaycı bir yapısı olan Başak, bu özelliği yüzünden projeleri, başladığı işleri tamamlamakta zorlanır. Sahne arkasında ya da işin mutfağında olmayı tercih eden Başak, gözler üzerinde olmadığı zaman çok daha iyi performans gösterir.

Deneyimlerinin pratik değeri Başak için öncül öneme sahiptir. Fiziksel tepkiden, hislerini değerlendirmeden ve entellektüel seviyede mantık yürütmeden önce, Başak her deneyimin pratik avantajlarına bakar. Deneyimlerinden kazandıklarını diğer insanlarla paylaşmak, onların kullanımına sokmak tipik bir Başak karakteristiğidir.
Yazarın Tüm Yazıları