Ayılgan: Çocuk hakları güvence altına alınmalıdır

Güncelleme Tarihi:

Ayılgan: Çocuk hakları güvence altına alınmalıdır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 16:09

Ayılgan: Çocuk hakları güvence altına alınmalıdır

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, yasal düzenlemelerle çocuk haklarının güvence altına alınması gerektiğini söyledi.
Mersin Barosu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ayılgan, tüm yasal düzenlemelerle, çocukların yaşam, eğitim, sağlık, her türlü şiddete karşı korunma ve ekonomik haklarının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, "Bütün çocuklar anne babalarının olduğu kadar toplumun da gözbebeği, yarınlarıdır. Gün geçmiyor ki kamuoyunda çocuklarla ilgili içimizi acıtan haberler almayalım. Aile içi şiddet olaylarında gerek fiziksel, gerek psikolojik anlamda en çok savunmasız ve masum çocuklarımız zarar görmektedir. Ülkemizde ve dünyada yaşanan şiddet olaylarında en çok çocuklar mağdur olmaktadır. Çocuklarımız kandırılarak suça sürüklenmekte, topluma ve kamu düzenine karşı suç işleyen bireyler haline getirilmektedir. Dünyada yaşanan savaşlarda en çok çocuklar mağdur olmaktadır. Çocuk gelinler toplumumuzun acı ve yüz karası bir gerçeğidir. Yoksulluk en çok çocukları etkilemektedir" dedi.
Kamu vicdanını derinden yaralayan istismar olaylarının yaşandığı ifade eden Ayılgan, "Çocuklarımızı gerçekten koruduğumuzu ve haklara sahip olduklarını söyleyebilmemiz için, onların fiziksel, sosyal, duygusal, tüm gelişim alanlarını desteklememiz gerekir. Tüm yasal düzenlemelerle, çocukların yaşam hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, her türlü şiddete karşı korunma hakkı, ekonomik hakları güvence altına alınmalıdır. Daha çok sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı çocuklarımızın bulunduğu okullarımız tercih edilmektedir" diye konuştu.
Merkez olarak, öncelikle çocuk hak ihlalleri ve işlenen suçlarda, bu davaları daha etkin ve kararlı olarak takip ettiklerini kaydeden Ayılgan, şunları söyledi:
"Çocuklara karşı işlenen istismar suçlarına ilişkin davalara Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak katılma talebinde bulunmaktayız. Merkezimiz tarafından yapılan çalışma sonucunda Mersin ve ilçelerinde yaklaşık 700 çocuk ihmal ve istismarı dava dosyası olduğu tespit edilmiştir. Bu davaların tamamını mağdur çocuk yanında takip etmek istemekteyiz. Ancak ne yazık ki bu tür davalarda Yargıtay Ceza Dairesinin verdiği karar gereğince baroların katılma talebi reddedilmektedir. Baro olarak Adalet Bakanlığı nezdinde bu davalarda tekrar baroların katılma taleplerinin kabul edilmesi yönünde girişimlerde bulunduk. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Çocuklarımıza karşı işlenen suçlarla ilgili açılan davaların daima takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. Merkez olarak çocuklarımızın korunması ve bilinçlendirilmesi, toplumumuzda bilinç ve farkındalık yaratılması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!