Ayı idi, uyu idi, ama dostum idi

Güncelleme Tarihi:

Ayı idi, uyu idi, ama dostum idi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2016 12:56

Bir gün karşınıza ayı çıkarsa ne yaparsınız? Aklınıza hemen alabildiğine koşmak gelir, doğru mu? Peki, ya bu ayı tamamen evcilse ve insanlara sarılmaya bayılıyorsa? Avukat Efe Tanay ve ayı Stepan’ın hikâyesine buyurun.

Haberin Devamı

İşte size sıradışı bir dostluk hikâyesi: Biri Rusya’da yaşayan 30 yaşındaki avukat. Diğeri, Rus bir çift tarafından bulunan ve yetiştirilen 300 kilo ağırlığındaki bir ayı! “Bu nasıl  iş” diyorsanız, hemen başa saralım. Üç yıldır Rusya’da yaşayan avukat Efe Tanay, büyük bir hayvansever. Seyahatlerle geçen bir hayatı var. İstanbul, Ankara ve Roma’da avukat olarak çalıştı; 50’den fazla ülkeyi tek başına gezerken ilginç tecrübeler yaşadı. Vahşi hayvanlarla fotoğraf çektirmek gibi bir tutkusu var.  Afrika’nın en büyük safari alanı kabul edilen Kruger Park’ta aslan, leopar, gergedan ve sırtlan gibi hayvanları doğal ortamlarında izledi; fil, rengeyiği, piton, timsah, aslan, köpekbalığı gibi hayvanlarla fotoğraf çektirdi. Ama hiçbiri ayı Stepan kadar dost canlısı değildi...

 

Haberin Devamı

ÇAK BİR PATİ!

Ayı idi, uyu idi, ama dostum idi

Çekimlerde Stepan’a sakinleştirici ilaç verilmedi, tamamen doğal koşullarda yapıldı.


Öykünün öbür kahramanına gelirsek: Stepan, 23 yaşında yetişkin bir erkek ayı. Svetlana ve  Yuri Pantelenko çifti, onu daha üç aylıkken, terk edilmiş bir halde ormanda buldu. O gün bugündür de Moskova’da aileyle yaşıyor. Evin bir bireyi gibi hareket ediyor, insanların arasında olmaya alışkın.  

Komutları anlayabilen, köpeklerin yaptığı gibi patisini uzatabilen bir ayı. Sivri pençeleri, iri ve güçlü cüssesine rağmen oldukça sakin. Bu özellikleri onu ülkesi Rusya’da şöhretli hale getirdi. Ailesiyle birlikte çektirdikleri fotoğraflar, New York Times, İngiliz The Daily Mail gibi birçok yabancı yayında yer aldı. Sadece Avrupa’dan değil, Meksika’dan hatta Japonya’dan bile sırf onu görmeye gelenler oluyor.  Ama öyle bedava değil. Stepan’ı görmek için yüklü bir meblağı gözden çıkarmanız gerekiyor. Çünkü Stepan, her gün balık yiyor. Günlük sebze-meyve ihtiyacı yaklaşık 25 kilo. 300 kilo ağırlığındaki bir cüsseyi beslemek kolay iş değil. Dolayısıyla herkes gibi Efe Tanay da bu çekim için belirtmek istemediği ama hatrı sayılır miktarı gözden çıkardı, Ancak bunun hayatında harcadığı en güzel para olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

SARILDIĞIM AN ENDİŞELERİM SONA ERDİ

Ayı idi, uyu idi, ama dostum idi

Svetlana ve Yuri Pantelenko çifti. Ayı Stepan’ın babası Yuri Pantelenko, ona her gün kitap okuyor. Sonra birlikte top oynayıp, akşam da ‘ailece’ yemek yiyorlar.


Tanay, buluşmayı şöyle anlatıyor:“Stepan’ı ilk gördüğümde şaşırdım ‘Fotoğraftakinden daha iriymiş’ diye düşündüm. Ayrıca pençelerinin sivriliği ve büyüklüğü insanı tedirgin ediyor. Yanlışlıkla beni ciddi şekilde yaralar diye düşünmüştüm ama sandığımdan uysalmış. Sarıldığım an endişelerim sona erdi.”

 

Ayı idi, uyu idi, ama dostum idi

 

Tanay, “Hayvanların düşüncelerini beden dillerinden anlayabilirsiniz. Her ne kadar hiçbir korkum olmasa da, hayvana durumun onun kontrolünde olduğunu hissettirmem gerekir. O neye izin verirse siz o kadar ilerleyebilirsiniz” diyor ve bir anısını paylaşıyor: “Asya’da dev bir kaplanla çekim yapmadan önce iki ve beş aylık yavrularla oynamıştım. Görevlinin uyarılarını umursamadım çünkü onların oyun sanarak yaptığı çizikler benim için sorun değildi. Ama 10 dakika sonra iki buçuk metrelik iri bir kaplanla aynı kafese girdiğinizde görevliyi daha ciddiye almak gerekiyor. Zira sonuçları ufak çiziklerden daha öte olabilir. Ben de kendimi kaptırınca kaplan bir anda yüzüme öyle bir kükredi ki! Görevli panikle yanıma geldi ve yaptığımın tehlikesini izah etmeye başladı ama o kükremeden sonraki kısmı pek hatırlayamıyorum doğrusu.”Stepan, epey yaşlı bir ayı. Ancak ailesiyle zaman zaman ormanda saklambaç oynamaktan da geri durmuyor. Kendisine sarılacak yeni ziyaretçilerini beklerken, mutlu, neşeli günler geçirmeyi sürdürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!