Aydos Ormanı'na tesis izni verildi

Güncelleme Tarihi:

Aydos Ormanına tesis izni verildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 12:00

İstanbulensis’in açtığı tek yer olan Aydos Ormanı ’mesire alanı’ oldu. Plana göre, doğal orman alanına lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, tuvalet, gezi yolu, açık otopark gibi tesisler yapılacak.

Haberin Devamı

İstanbul’un Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı’nda günü birlik tesislerin yapılabilmesi amacıyla imar planı değişikliği hazırlandı. Plana göre, doğal orman alanına lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, tuvalet, gezi yolu, açık otopark gibi tesisler yapılacak.

İSTANBULENSİS SADECE AYDOS ORMANINDA AÇIYOR

İstanbullular tarafından "İstanbul Çiğdemi" olarak adlandırılan ve dünyada sadece Sultanbeyli’deki Aydos Ormanı’nda bulunan "İstanbulensis" çiçeği ise bölgenin simgesi konumunda.

"1. DERECE DOĞAL VE KÜLTÜREL SİT’ OLARAK TESCİLLİ"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 1. Derece sit alanı Aydos Kalesi ve çevresi için hazırlanan imar planı değişikliği 21 Mart günü askıya çıkarıldı. Plan değişikliği, Sultanbeyli’deki Şalgamlı Devlet Ormanı’nda Aydos Kalesi’ni de içine alan yaklaşık 39.6 hektarlık alanı kapsıyor. Plan raporunda "1. Derece doğal ve kültürel sit" olarak tescilli Aydos Kalesi ve çevresindeki ormanların endemik bitki ve çiçek türlerine ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

RAPORDA TARİHİ YARIMADA VURGUSU

Plan değişikliğinin 2010 yılından beri süren Aydos Kalesi restorasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına gelmesi nedeniyle yapıldığı belirtiliyor. Plan notlarının yer aldığı açıklama raporunda "Doğal orman içinde ve kolay erişilebilir konumdaki Aydos Kalesi çalışmalar tamamlandığında Tarihi Yarımada dışında kültür turizmine yönelen özellikle doğayı ve yeşili seven yerli ve yabancı turistin ziyaret edebileceği yeni bir tarihi alan olacak" deniliyor.

ORMANDI 'MESİRE ALANI’ OLDU

Aydos Kalesi’ndeki restorasyonun ardından çevre düzenlemesi yapılacağının belirtildiği raporda, alanın orman arazisi olması nedeniyle kentin kullanımına sunulamadığı belirtildi. Konuyla ilgili görüş bildiren İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 1. Derece doğal sit olan ormanlık alana, "B tipi mesire alanlarında" öngörülen yapıların ve uygulamaları yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü de bu bölgenin imar çalışmasına konu olamayacağını belirterek ormanın plan sınırının dışında bırakılmasını uygun buldu.

BAKMADAN GEÇME!