‘Aydınlık Geceler’ Altın Ayı adayı

Güncelleme Tarihi:

‘Aydınlık Geceler’ Altın Ayı adayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 10:45

Berlinale, seyirci sayısında yeni bir rekora imza atarken, sinema otoritelerini Altın Ayı’yı kim alacak ateşi sardı. Çeşitli ülkelerden 18 film Altın Ayı ödülü için yarışıyor. Kimin kazandığı pazar akşamı açıklanacak. Altın Ayı ödülünde iddialı filmler arasında babası Türk, annesi Alman yönetmen Thomas Arslan’ın Helle Naechte (Aydınlık Geceler) filmi geliyor.

Haberin Devamı

THOMAS Arslan’ın Aydınlık Geceler filmi, ödüle aday diğer filmlerin tersine siyasi içerikli değil. Film birbirine yabancılaşan babayla oğulun yeniden yakınlaşma çabasını anlatıyor. Hürriyet’e konuşan Arslan, Altın Ayı için heyecanlı olduğunu ve sürpriz beklediğini söyledi:

“Doğrudan, kişisel bir film yapmak istedim. Öykü benim kişisel tecrübelerime dayanıyor. Yaşadıklarımdan bölümler var. Örneğin babam da inşaat mühendisi. Ama birebir benim yaşadıklarım değil. Birçok şey çevremden gözlemlerim. Gözlem ve yaşadıklarımın bir karışımı. Mesela oğlumla ilişkilerim kötü değil. Babamla ilişkim aslında bir başka film konusu, ama filmdeki kadar değil.”

BEN DE BİLMİYORUM

“Filmde baba, bağları kopuk olan oğluyla buluşuyor ve kendi anne babasının yaptığı hataları yapmak istemiyor. Oğul ve baba Kuzey Norveç’in ıssız doğası ortasında birbirini tanımaya çalışıyor. Birbiriyle ilişkileri, anıları yok. O nedenle bazen hiç konuşmuyorlar bazen de çok konuşuyorlar. Bazen sarılıp duygularını göstermeye çalışıyorlar. Baba ile oğul barışıyor mu? Oğlu babasını affediyor mu? Bu soruyu bilinçli olarak açık bıraktım. Bir yakınlaşma var. Ama ne kadar istikrarlı, ben de bilmiyorum.”

Haberin Devamı

‘Aydınlık Geceler’ Altın Ayı adayı

NORVEÇ’TE ÇEKİLDİ

Filmi Kuzey Norveç’te çeken Thomas Arslan, “Neden Norveç?” sorusuna, “Bu öyküye uygun sinematografik bir yer aradım. İnsanın metroya binip gidebileceği bir yer değil, birbirine muhtaç olduğu ve birbirine tahammül etmek zorunda kaldığı bir ortamda yolculuk yapmasını istedim. Kuzey Norveç’e daha önce birkaç kez gittiğim için oradaki manzarayı buna uygun gördüm” dedi.

TÜRKÇE ANLIYORUM AMA KONUŞAMIYORUM

Almanya’nın Braunschweig kentinde doğan Thomas Arslan, hayat öyküsünü şöyle anlattı:
“Babam 1957’de Braunschweig’a okumak için gelmiş. İnşaat mühendisliği okumuş. Savaştan sonra Almanya’ya gelen ilk kuşaktan. Babamın üniversiteyi bitirmesi üzerine askerliği için Türkiye’ye gittik. Ben 6-10 yaşları arasında Ankara’da ilkokula gittim. Sonra hep birlikte Almanya’ya döndük. Teyzem ve kuzenlerim Ankara’da yaşıyor. Türkçe her şeyi anlıyorum ama konuşmakta zorlanıyorum. Elbette Türk filmlerini de izliyorum. Nuri Bilge Ceylan ve başka yönetmenlerin yaptığı filmlere bakıyorum. Ama sadece Türk ve Alman filmleri de izlemiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!