Aydın'dan Vatikan'a anlamlı tablo

Güncelleme Tarihi:

Aydından Vatikana anlamlı tablo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 01:45

AYDINLI sanatçı Yeşim Taner, üzerinde Hz. İsa'nın iki ayrı resmi bulunan tabloyu Papa Francisco'ya hediye etti.

Haberin Devamı

Tasarladığı tablonun adını, “Dünya barışı ve din kardeşliği” koyan Taner, daha önce de Almanya Başbakanı Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'ya da kendi tasarımlarından hediye gönderdi.
Tasarım sanatçısı 50 yaşındaki Yeşim Taner, adını, “Dünya barışı ve din kardeşliği” koyduğu tablosunu Vatikan'a Papa Francisco'ya hediye olarak gönderdi. Tasarladığı tablo hakkında bilgi veren Taner, tablonun içerisinde iki farklı Hz. İsa görünümünün yer aldığını söyledi. Taner, “Bu tabloyu çalışmam bir hafta sürdü. Resmin etrafında cam sıvı boyası kullandım. Tablonun etrafına 4 fosfor taşı işledim. Bu taşlar, İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik, Yahudilik dinlerini simgeliyor. Tablonun daha güzel görünümlü olması için bir çerçevenin içerisinde yer almasını düşündüm” dedi.

Haberin Devamı

“SADECE BİR ÇERÇEVEDEN İBARET DEĞİL”
Çerçevenin üzerinde tabloya uygun ve Türk-İslam aleminden de figürlerin yer almasına önem verdiğini belirten Taner, “Eserde Türk-İslam alemi figürleriyle birlikte dünya barışı simgelerinin yer almasına özen gösterdim. Çerçevenin dört köşesinde üzüm figürleri yer alıyor. Üzüm 12 bin yıldır dünya yazılı tarihinden itibaren tüm tablo ve resimlerde kullanılır. Üzüm sembolü bazı toplumlarda bereketi, bazılarında sürekliliği simgeler. Çerçevenin üzerinde yer alan vav ve çift vav figürlerinin de anlamı çok büyük. Vav figürü bir insanın anne rahmine ilk düşüşünü sembolize eder. Namaz kılan bir insan secdeye vardığında vav sembolü şeklini alır. Tablonun üzerinde yer alan çini sembollerin içerisinde gül, karanfil ve lale çiçekleri bulunuyor. Gül, Hz. Muhammedi sembolize eder. Lalenin ise, Ebced harflerine göre Allah ismindeki harfler bulunduğu için İslam alemindeki anlamı büyük. Karanfil hayatı ve yaşamı anlatan bir çiçek. Çerçevenin üzerinde ayrıca hilal şekli ile birlikte barışı simgeleyen güvercin ve zeytin dalı figürlerine yer verdik. Güvercin bizim yarattığımız figürde her zamankinden farklı olarak zeytin dalını ağzında değil de ayaklarıyla tutuyor. Buradaki amacımız dünya barışının daima kalıcı olması” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEL VE OBAMA'NIN EŞİNE DE HEDİYELER GÖNDERDİ
Aydınlı tasarım sanatçısı Yeşim Taner, kendi tasarladığı ürünlerini daha önce de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'ya da gönderdiğini söyledi. Taner, 2009 yılında Obama'ya inci mercan kolye hediye ettiğini belirterek, “Yaklaşık 2 ay önce Almanya Başbakanı Merkel'e doğum tarihi olan 17 Temmuz'da kolye ve bileklik gönderdim. Merkel'de bana bir teşekkür mektubu yolladı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!