Aydın’ın Tansiyonu Yüksek

Güncelleme Tarihi:

Aydın’ın Tansiyonu Yüksek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 11:48

AYDIN'DA VATANDAŞIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN TANSİYON HASTASI OLDUĞU BELİRLENDİ

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde yapılan araştırmalarda vatandaşların büyük çoğunluğunun tansiyon hastası olduğu belirlendi. Bir çok vatandaşın kendi durumundan haberdar olmaması nedenle Aydın Belediyesi Sosyal Hizmet Ağı (AYBA) Aracılığı ile kent merkezlerinde stantlar kurulup vatandaşın tansiyonu ölçülerek durumu sıkıntılı olanlar bilinçlendiriliyor.
Hayatta kalmak için tüm insanların tansiyona yani kan basıncına ihtiyacı olduğunu belirten Aydın Büyükşehir Belediyesi Hemşirelerinden Kibariye Gültekin, “Eğer tansiyon olmasaydı, organlarımız dahil tüm vücuda oksijen ve diğer gerekli besinleri taşıyan kan dolaşımı mümkün olmazdı. Tansiyon, vücuda kan pompalayan kalbimizin, o sırada atardamar çeperlerine uyguladığı gücün ölçümüdür. Zaman içerisinde damarlara sürekli fazla bir güç uygulanıyorsa (bu tansiyonun yüksek olması demektir), damar çeperini oluşturan dokular da gereğinden fazla gerilecek ve bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açacaktır. Hipertansiyon ise yüksek tansiyon rahatsızlığını tanımlamak için kullanılan başka bir terimdir. Çoğu kez yüksek tansiyon belirtileri yeterince belirgin değildir. Pek çok kişi yüksek tansiyon sorunu olduğunu ancak rutin bir kontrol ya da farklı bir şikayet için muayene sırasında öğrenir. Belirti olmadığı için de yüksek tansiyon nedeniyle kalp ya da böbrek sorunları gelişebilir. Ciddi baş ağrısı, bulantı, kusma, kafa bulanıklığı, görme bozukluğu veya burun kanaması şikayetleriniz sık oluyorsa bu belirtiler malign hipertansiyon denilen yüksek tansiyonun tehlikeli bir türünden kaynaklanıyor olabilir” diyerek vatandaşların kendilerini kontrol etmesini önerdi.
“YAŞ İLERLEDİKÇE DAHA DİKKATLİ OLUN”
Yaşlandıkça tansiyonun daha yüksek çıkmaya başlamasının olası bir durum olduğunu kaydeden Hemşire Kibariye Gültekin, “Bunun nedeni yaşlılıkla birlikte damarların esnekliğini kaybetmeye başlamasıdır. Bu rahatsızlıklar kalp krizi, böbrek yetmezliği, inme benzeri, hiç de küçümsenemeyecek sağlık sorunlarına da neden olabilir” diyerek vatandaşların tansiyona karşı düzgün beslenmedin yaşam koşullarına kadar pek çok şeyi dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
“ÇOĞU KİŞİ DURUMUNDAN HABERSİZ”
AYBA olarak kapı kapı sokak sokak dolaşarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten Sosyal Hizmet Uzmanı Şeyma Etten, “Aydın’da tansiyonunu kontrol ettiğimiz kişilerin büyük çoğunluğunda yüksek tansiyon tespit ettik. Bunun üzerine şehir merkezlerinde özellikle halkın yoğun olduğu semt pazarlarında stant kurup halkın tansiyonunu kontrol etmeye başladık. Gerçekten vatandaşın çoğunluğunda tansiyon sıkıntısı var. Durumunu tespit ettiğimiz kişileri yönlendirme yapıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!