Aydın Candabak: Taşımalı eğitim parasını alamıyor

Aydın CANDABAK
Haberin Devamı

SEKİZ yıllık temel eğitimle birlikte, Türki- ye'nin binlerce köyünden, ilçe ve il merkezlerine taşımalı eğitim başladı.

Bu taşıma işi için, temel eğitim fonundan trilyonlarca lira harcanıyor.

Ancak aldığım bir e-mail, taşıma işini üstlenen kişi veya firmaların paralarını alamadığını gösteriyor.

Bir köyden e-mail aldım.

Evet evet, bir köyden.

‘‘Adımı açıklamayın, çünkü ilkel kasaba bürokratları ekmeğimizi keser’’ diye bir not olduğu için köyün ismini de yazamıyorum.

Pek çok yere, milletvekillerine ve Milli Eğitim Bakanı'na da geçilmiş bu mesaj. Ancak hiçbir ses alamamış.

Nihayet, bize de geçmiş.

Bakın neler diyor?

*

‘‘Ben de devlete güvenerek taşımalı eğitim işi yapan bir esnafım. Nerden bilebilirdim ki, devlet zamanında para ödemez. Şimdi bin pişmanım. Bizler eğitim sezonu öncesi ihaleye girerek, taşımalı eğitim yapılacak köylerin ihalesini aldık. Ama zamanında para alabilmek ne mümkün...

Örnek vermek gerekirse, 1999 yılının Mayıs-Haziran ayının parasını Kasım 99'da alabildik. Durumu bakanlığa veya medya mensuplarına duyurduğumuz zaman da, üstü kapalı olarak gelecek yıl ihaleye almamaktan bahseden yetkililer oldu.

Yine medyada yer alan bazı taşımalı eğitim yolsuzlukları da, ‘özelllikle olağanüstü hal bölgesinde' sesimizi duyurmamızı engelledi.

Taşımalı eğitimin yararlarının enine boyuna tartışılmasını istiyoruz. Faydasından çok zararı olduğunu söyleyen eğitimci ve yazarlarımız da var. Ama bu durum devletin yaptığı sözleşmeye uymamasını gerektirmez.

24 Ocak 2000 tarihinden itibaren bu güne paramızı alabilmiş değiliz. 3 aydan bu güne mazot, şoför ve diğer giderleri cebimizden karşılıyoruz. 3 gün sonra arabalarıma alacak mazotum yok. Hiçbir vergimi ödeyemedim, kara kara düşünüyorum

Sene başında yapılan hesapsızlıkların faturası, biz gariban esnafa çıkıyor. Çünkü taşımalı eğitimin kapsamı genişletildi. Şu anda giderlerin büyüklüğü karşısında azaltılmaya çalışılıyor. Bu konuyu gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerek Maliye Bakanlığı ‘MEB ödeneği Maliye'den çıktığı için geciktiğini söylüyor' nezdinde masaya yatırırsanız binlerce taşımalı eğitim işi yapan esnafı sevindirirsiniz.

Bizler aynı zamanda taşımalı eğitim yapılan köylerde oturan küçük çiftçiler olduğumuz için, dayanma gücü olmayan insanlarız. Bu konuda bize yardımcı olmanızı istirham ediyoruz. Konu ile ilgilenirseniz ismimi vermemenizi rica ediyorum. Çünkü taşradaki geri kafalı bürokratlarla uğraşmak gerçekten çok zor oluyor. Teşekkür ederim. Saygılarımla.’’

*

Trilyonların toplandığı Temel Eğitim Fonu iflas etmediğine göre, Milli Eğitim Bakanı Sayın Metin Bostancıoğlu'nun bu konuda herhalde bir diyeceği vardır diye düşünüyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları