Aydın Candabak: Ağaç Yaşken Doğrulur

Aydın CANDABAK
Haberin Devamı

BU bir kitap adı. Öncelikle adını sevdim kitabın. Ağacı yaşken nedense hep eğdiriyoruz.

Doğrultmak daha güzel fikir bence de.

Emekli olduktan sonra Antalya'ya yerleşen ve günlerini üniversitelerde, okullarda konferanslar vererek değerlendiren gazeteci Salim Koçak kitabına bu ismi uygun görmüş. Kendisini kutluyorum.

Çocukları, gençleri eğmek veya eğdirmek değil, düzgün ve doğru olmalarını sağlamaktır marifet. Dosdoğru, dimdik büyüsünler. Sağlayabiliyorsak bunu yapalım, bunun için gayret gösterelim.

Salim Koçak, kendi çocuklarının şahsında gençliğe adadığı bu kitabın ilk satırından son satırına kadar, gençlerle sohbet etmeye devam ediyor.

Özgüven, sevgi, hoşgörü, mutluluk ve başarıyı anlatıyor.

Konuşur gibi, düz cümlelerle.

Bir solukta okudum.

*

Yazar, ‘‘Başarılı olmanın peşini bırakmama başarısını göstermeliyiz’’ temel noktasından hareketle Atatürk'ten Abraham Lincoln'a, Dostoyevski'den Fatih Terim'e pek çok örnek veriyor.

ABD'nin eski başkanlarından Lincoln'un öyküsünü okuyalım kitaptan:

‘‘Abraham Lincoln, girdiği altı seçimde kaybetmiş olmasına rağmen, yedincisinde ABD Başkanı seçilmeyi başaran insandır. Bakın, nasıl olmuş:

22 yaşında, girdiği ilk seçim olan eyaletin yasama seçimlerini kaybediyor. (Bu arada 24 yaşında iken işini, 26 yaşında karısını kaybediyor. Yaşı otuza yaklaşırken -üstüne üstlük- bir de ruhsal bunalım geçiriyor.)

34 yaşına geldiğinde, kongre seçimlerinde yenilgiye uğruyor. 36 yaşında şansını bir daha deniyor ama yine olmuyor.

Mücadeleyi bırakmıyor ve 45 yaşında senato seçimlerine giriyor ve yine kaybediyor.

Ama işin peşini bırakmıyor. Başkan yardımcılığına adaylığını koyuyor, yine kaybediyor. Ömrü tam yarım yüzyıllık olduğunda ise şansını bir kez daha senato seçimlerinde deniyor ama yine sonuç alamıyor. O güne dek herkes, ısrarla artık bu işlerin peşini bırakmasını söylüyorsa da, aklına koymuş bir kez, bıkıp usanmadan mücadelesini sürdürüyor. Çünkü önünde sonunda siyasette başarılı olacağına inanmış. (.....)

Kolları sıvayıp yedinci kez başlıyor ve nihayet başarıyor. Hem de ne başarı! 52 yaşında seçimlerden ABD Başkanı olarak çıkıyor.

‘Başarı, içinde başarısızlıkları da barındıran bir yolculuktur' sözünün doğruluğunu en çarpıcı biçimde kanıtlıyor.’’

*

Gençlere müthiş bir motivasyon kaynağı olarak önerebileceğim kitabın ‘son söz'ünü, Milat'tan Önce 9'uncu Yüzyıl'da yaşamış Xsentus söylüyor:

‘‘Kaybetmeyi ahlaksız bir kazanca tercih et. İlkinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer. Bazı idealler o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olman bile zafer sayılır. Bu dünyada bırakacağın en büyük miras, dürüstlüktür.’’

Üç bin yıl önce, bir tapınağın taş duvarına nakşedilen bu sözler, sahibini ölümsüz kılıyor ve hálá anılıyor.

Buna karşılık, alavere-dalavere ile kazandığını zanneden pek çok ahlaksızın, üç gün-üç ay-en çok üç yıl sonra adının bile anılmayacağına, pislik çukurlarında gömülü kalacağına inanın.

Ağaç Yaşken Doğrulur / Salim Koçak

Tel: 0242 / 228 33 12-0532/473 68 30

e-posta: salimkocak@mynet.com

Bilge Yayınları

Yazarın Tüm Yazıları