Aydın’a Uyku Sorunları İçin Laboratuar Kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Aydın’a Uyku Sorunları İçin Laboratuar Kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 11:18

AYDIN ATATÜRK DEVLET HASTANESİ’NDE KURULACAK OLAN UYKU LABORATUARI, UYKU SORUNU YAŞAYANLARIN SORUNUNU ÇÖZMEYE HAZIRLANIYOR.

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde kurulacak olan uyku laboratuarı, uyku sorunu yaşayanların sorununu çözmeye hazırlanıyor.
Uyku Laboratuarı Ünitesinde uyku problemi yaşayanlar, horlama şikayeti, uykuda soluk kesilmesi, yorgunluk gibi uyku apnesi belirtisi meydana gelen kişiler tedavi edilebilecek.
Halk tarafından çok iyi tanınmayan uyku apne sendromunun tanısında kullanılan uyku laboratuarı Aydın Kamu Hastaneler Birliği girişimleri sonucunda çok yakında Aydın’da hizmete girecek.
Uyku apnesi ile ilgili olarak bilgiler veren Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İlknur Tunaboyu, “Son yıllarda yapılan çalışmalarla uykunun sadece metabolizmanın yavaşladığı pasif bir dinlenme dönemi olmayıp, oldukça komplike bir çok iç ve dış faktörler tarafından etkilenen oldukça organize bir durum olduğu anlaşılmıştır. Uyku günlük yaşamda yıpranan organizmanın tamir edildiği bir dönemdir. O yüzdendir ki sağlıklı yaşam için sağlıklı uyku çok önemlidir. Uzun dönemde sağlıksız uykunun olması insan hayatında çok önemli hastalıklara neden olmaktadır. Günlük hayatta dikkat azalmasından tutunda depresyon kronik kalp hastalıklarına gece kalp krizi geçirmeye, felç geçirmeye kadar uzana cıddı hastalıklara oluşmasına katkılarda bulunmaktadır. Aslında pek çok uyku bozuklukları vardır. Ancak biz göğüs hastalıkları uzmanı olarak uyku apne sendromu ile ilgilenmekteyiz ve hava yollarının uyku sırasında fizyolojisinin bozulmasından kaynaklanan bir sağlıksız uyumadır” ifadelerini kullandı.
Uz. Dr. İlknur Tunaboyu, Uyku apnesinin bayanlara göre erkeklerde daha sık görüldüğünü belirterek, “Sabahları baş ağrısı, ağız kuruluğu eklem yerlerinde, ağrı baş ve vücudun üst bölümünde gece terleme, reflü şikâyetleri de olmaktadır. Bu kişiler genellikle kilolu boynu kısa ve kalın olan kişilerdir, erkeklerde biraz daha sık görülmektedir. Depresif ya da anksiyetik, çevresindeki insanlarla sık sık tartışmaya meyillidirler” dedi.
Uyku Apnesi tanısı olan kişinin uyku laboratuarında bir gece uykusunun gözlenmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. İlknur Tunaboyu, şöyle konuştu: “Hastalığın tanısın altın standart tetkik polismnografidir. Hastamızın beyin dalgalarını takip ederek uykunun hangi evresinde nefesinin durduğunu, oksijenlenmemesinin bozulduğunun, nefes alama çabasının olduğunun ve bir gece boyunca kaç defa tekrarladığının kayıt edildiği bir tetkiktir. Uyku apne sendromunun tedavisi ise başlıca dört grupta toplayabiliriz. İlki kişi hayat tarzını değiştirecek. Sigara alkolden uzak duracak kilo verecek, uyku pozisyon eğitimi alacak. İkinci tedavi şekli CİPAP adını verdiğimiz sürekli pozitif hava basıncı vererek uykuda hava yollarının kapanmasını önleyen bir alet ile uyuması. Üçüncüsü uyurken ağız içi alet kullanması ve dördüncüsü de cerrahidir. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağı da kişiye özel karar verilmektedir”
Uyku laboratuarının kısa süre sonra Aydınlıların hizmetine gireceğini belirten Uzm. Dr. İlknur Tunaboyu, sözlerini şöyle tamamladı: “Genel Sekreterimiz Yrd. Doç. Dr. Murat Acat’ın girişimleri sonucunda 6 yataklı uyku laboratuarını Aydın’a kazandırarak en kısa hizmete başlayacağız” şeklinde konuştu.
Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç Dr. Murat Acat da, Atatürk Devlet Hastanesinde açılacak olan Uyku Laboratuarı ile ilgili olarak, “İnsan sağlığını en iyi şekilde korumak için, Bakanlığımızın verdiği güç ve desteklerle hastanelerimize yeni üniteler kazandırmanın huzuru ve mutluluğu içindeyiz. Atatürk Devlet Hastanemize de Uyku Laboratuarı kazandırarak uyku problemi olan vatandaşlarımız incelenerek, teşhis ve tedavi süreçleri yürütülecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!