ANKARA HABERLERİ

Ayaş domatesi risk altında

Hürriyet Haber
25.07.2009 - 00:00Son Güncelleme :

Uzmanlar kendine özgü kokusu ve lezzetiyle marka olan Ayaş domatesinin birkaç meraklı üretici dışında üretilmediğini belirterek, tohumunun gelecek nesillere aktarılmaması durumunda Ayaş domatesinin kaybolacağı konusunda endişeli.

Hürriyet Haber

ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demir, kendine özgü kokusu ve lezzetiyle marka olan Ayaş domatesinin birkaç meraklı üretici dışında üretilmediğini belirterek, tohumunun gelecek nesillere aktarılmaması durumunda Ayaş domatesinin kaybolacağını söyledi.

Prof. Dr. Demir, son 50 yılda nüfusun hızla artmasının tarımsal üretim yöntemlerini değiştirdiğini, bu nedenle üreticilerin nüfusun ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve yüksek kazanç elde edebilmek için hibrit tohumlar ile kimyasal gübreleri tercih ettiğine dikkati çekti.

Hibrit tohumlarıyla üretilen, kimyasalların da karıştırıldığı tarım ürünlerinin "verimde kazancı, lezzette ise kaybı" beraberinde getirdiğini vurgulayan Demir, şunları söyledi:

Nüfus artışı etkili oluyor

"İnsanların 20-30 yıl önceki sebze ve meyvelerin tatlarının bugünkünden daha farklı olduğunu çok duyuyoruz. Bu doğru bir tespit ama o zaman ülkenin nüfusu daha azdı ve tarım alanları bugünkünden daha fazlaydı. Tarım politikalarını yönlendirenler, azalan tarım alanlarına rağmen artan nüfusu besleyebilmek için doğal üretim sürecine müdahale etmek zorunda kaldı. Bu belki de gerekliydi. Böylece üreticilerimiz zamanla özgünlüğünü koruyan tohumlar ve geleneksel üretim yöntemleri yerine, birim alandaki verimi daha yüksek tohum ve yöntemlere yöneldi.

Ama hibrit tohumları günümüzde çok tartışılan genetiği değiştirilmiş organizmalar ile karıştırmamak lazım. Hibritler aynı tür içinde farklı bireylerin melezlemelerini kapsar. Genetiği değiştiriliş organizmalar ise farklı kaynaklardan genlerin taşınması ve yeni bireyde bir araya getirilmesi söz konusudur."

Tohum çok önemli

Yeni tohum tercihi ve üretim yöntemindeki değişimin ve gelişimin faydalarının yanında "Ayaş domatesi" gibi yerel lezzetlerin üretim alanını daralttığını, çok önemsenen lezzet, koku ve nefasetten kısmen de olsa vazgeçmeyi de beraberinde getirdiğini aktaran Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti:

"Domates dünya da en fazla ıslah çalışması yapılan türlerin başında gelir. Daha verimli tohumların elde edilmesiyle Ankara’ya özgü bir lezzet olan ’Ayaş domatesi’ üreticiler tarafından haklı olarak tercih edilmez oldu. Çünkü, dönümde yaklaşık 8-10 ton domates alan bir üreticiyle, siz Ayaş domatesi üreticisi olarak rekabet edemezsiniz. Zaman için bu rekabete dayanamayan Ayaşlı üreticiler de yeni tohumlarla üretime geçti. Günümüzde bir kaç üretici Ayaş domatesi üretmeye devam etse de bu ürünün tohumunu bulmak oldukça zor. Tohumun gelecek nesiller aktarılması önemli. Tohum gen bankaları bu amaçla kullanılıyor. Tohumu gelecek nesile aktaramazsanız ürün kaybolmaya mahkumdur."

Üretici yeterince kazanamıyor

n Ayaş’ta belli bir alanda birkaç özverili üretici dışında Ayaş domatesi üretimi yapılmadığını kaydeden Prof. Dr. İbrahim Demir, "Ayaşlı üreticiler ya tohumunu bulamadıklarından ya da yeni tohumların yerliye göre verimli olmasından Ayaş domatesini tercih etmiyor. Ayaş domatesinde cazibe, diğerinde ise verim var. Şimdiye kadar cazibe, lezzet, tat ekstra para etmediği için üretici kazanamıyor" dedi.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Ankara haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Ankara ilinden Ayaş domatesi risk altında hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 25 Temmuz 2009 tarihinde saat 00 00’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Ayaş domatesi risk altında haberi güncellenecektir.



ANKARA NAMAZ VAKİTLERİ

11 Aralık 2017, Pazartesi
  • İmsak
    06:06
  • Guneş
    07:53
  • Öğle
    12:53
  • İkindi
    15:17
  • Akşam
    17:31
  • Yatsı
    19:06
Sayfa Başı