Ayakkabılarını annesi bağlıyor ama motosikletle 20 metre uçuyor

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabılarını annesi bağlıyor ama motosikletle 20 metre uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2005 00:50

Motosiklet sporunun Türkiye’de tanınması ve gelişmesine büyük emeği geçen Süleyman Memnun, şimdi 9 yaşındaki oğlu Sinan ve 6 yaşındaki oğlu Deniz’i motosikletçi yetiştiriyor. Türkiye’nin ilk lisanslı çocuk motosikletçisi Sinan Memnun, geçen sene katılmaya başladığı 80 cc’lik kategoride birinciliklere abone oldu.

Dünyanın her yerinde motosiklet artık bilgisayar, hatta cep telefonu gibi kullanılan bir alet olma yolunda. Özellikle çocukların ilgisini çekiyor ve binmeye can atıyorlar. Anne babalar çocuklarını motosikletten uzaklaştırmaya çalışsalar bile bu çaba sonuçsuz kalıyor.

Çok farklı davranan anne babalar da var. Süleyman Memnun, çocuklarını motosikletten uzak tutacağına, ilk oğlu Sinan’a birinci yaşına girdiğinde motosiklet almış. Bu Yamaha PW 50 cc’lik motosikleti şimdi altı yaşındaki oğlu Deniz kullanıyor.

Sinan, iki buçuk yaşına gelince evde binmek üzere plastik bir motosiklet sahibi olmuş. Dört yaşına girdiğinde ise yaşıtları oyuncak otomobille oynarken o, artık kapalı pistte normal motosikleti kullanmaya başlamış.

KENDİNDEN 25 YAŞ BÜYÜKLERLE YARIŞTI

Sinan, o gün bu gündür babası gibi motosikletin üzerinden inmiyor. Bugün kullandığı 80 cc’lik Yamaha’sı onun 10’uncu motosikleti. Diğer dokuzu, Sinan gibi motosiklete meraklı çocuklar tarafından kullanılıyor. Süleyman Memnun, ‘Motorları satmayı düşünmüyorum, bu gidişle Sinan 17 yaşına geldiğinde 20 motoru olacak’ diyor.

Sinan, 12 Eylül İlköğretim İlkokulu dördüncü sınıf öğrencisi.

Ayakkabılarını hálá annesine bağlatıyor. Ama geçen sene Türkiye Motokros Şampiyonası’nın birincisi oldu, Balkan Şampiyonası’na katıldı ve Türkiye’ye iyi derecelerle döndü. Bu sene özel antrenörlerle çalışacak ve profesyonel takımlarda yer alacak. Hedefi 2005’in bütün Balkan ve Avrupa şampiyonalarında yarışmak.

Süleyman Memnun, Avrupa şampiyonlarının genellikle 17 yaşın altında olduğunu hatırlatıyor: ‘Genç yaşta motosiklet yarışlarında iyi derece elde edebilmek için Sinan ve Deniz gibi motosiklete üç buçuk yaşından beri binmek gerek. Yurtdışında böyle. Sadece bize ilginç geliyor. Daha bu kültürü oluşturamadık. Türkiye’ye en az 150 yarışçı lazım.’

Sinan, geçen sene daha sekiz yaşındayken kendinden en az 25 yaş büyüklerle Balkan Şampiyonası’nda 125 cc kategorisinde yarıştı. Babası, oğlunun kendine çok benzediğini söylüyor. ‘Yarışa sokmamın nedeni hızlı yarışçılarla çabuk hızlanması. Motosiklet aşkı konusunda birbirimize çok benziyoruz. Gerçi babalar oğullarının kendileri gibi olmasını isterler ama ben abartmak istemiyorum. İsterlerse keman çalsınlar’ diyor.

Sinan, yaz aylarında günde en az dört saat, kışın havanın iyi olduğu hafta sonlarında çalıştığını anlatıyor: ‘Sadece motosikletçi olmak, başka bir iş yapmamak istiyorum. 30-35 yaşındakilerle yarıştım. Aralarında çok küçük kaldım. Ama motosikletin üzerinde herkes aynı seviyede oluyor. Arkadaşlarıma siz de binin, gezin diyorum. Aileleri izin vermediği için istemiyorlar. Kardeşime de daha iyi olması için akıl veriyorum. Hızlı git, diyorum.’

BÜTÜN AİLE FERTLERİ MOTOR KULLANIYOR

Memnun ailesinin bütün fertleri motosiklet kullanıyor. Anne Gülcan Memnun, Sinan’ın daha anne karnındayken piste geldiğini anlatıyor. ‘Çocuklar, motosiklet üzerinde uçarken heyecanlanmamak elde değil. Ama kıyafetlerindeki korumalar tam olduğu için artık heyecanımı bastırmasını öğrendim. İki kardeşin ortak hobiye sahip olması çok iyi. Beraber Eurosport seyredip, dergilere bakıyorlar. Ben de motosiklete biniyorum ama onlar kadar profesyonel değilim’ diyor.

Hezarfen Havaalanı’ndaki motokros pistinde çocuklar risk almadan motosiklet kullanıyorlar. Çünkü motokros pisti taş ve kesici aletlerden tamamen arındırılmış, engebeler dolayısıyla ortalama sürat 55 kilometreyi aşmıyor.

MOTOSİKLET KULLANMAK İSTEYEN ÇOCUKLAR FEDERASYONA BAŞVURACAK

İki sene önce kurulan Motosiklet Federasyonu’nun ilk kez yaptığı etkinlikte, geçen yaz 25 çocuk yaz boyunca motokros parkurunda motosiklete bindi. Memnun, ‘Tüm yaştaki çocuklara göre motosiklet var. Onlara Sinan’ın eski motosikletlerini veriyoruz. Bu sene dört yaşından itibaren çocuklara önem vereceğiz çünkü onlar artık gerçek sporcular. Bu camiada benim gibi öğretmeye hevesli birçok kişi var. Üç buçuk, dört yaşındaki tüm çocuklar federasyona başvurabilir’ diyor.

Hezarfen Havaalanı’ndaki Motokros Parkuru’nda, 2006’da Dünya Motokros Şampiyonası’nın bir ayağı yapılacak. Bu sene 29 Mayıs’ta 125 cc, 26 Haziran’da ise çocuklar için 65 cc ve 85 cc kategorilerinde Avrupa Şampiyonası düzenleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!