Ayakkabı sektörünün sorunları konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı sektörünün sorunları konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 14:00

EKONOMİ Bakanlığı himayelerinde düzenlenen Ayakkabı Sektörü çalıştayı ülke çapındaki ayakkabı sektörünün temsilcilerini katılımı ile Kaya Termal İzmir Convention Center’da gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı Adnan Yıldırım, "Bakanlık olarak sektörün sanayici ve ihracatçıyı desteklemek için çalışıyoruz. Geleneksel kadim sektör yeter ki ölçeğini büyütsün. Ne tür talebiniz olursa olsun sizden bir adım önde olacağız. Fason değil inovatif yatırımlar yapmayı istiyoruz" dedi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı Adnan Yıldırım, sektörün uzun dönemde rekabet gücünü arttırmak vizyonu çerçevesinde sektörün tüm konularının bu çalıştay kapsamında ele alınacağını söyledi. Köklü bir dönüşüm içerisinde bulunduğuna dikkat çektiği sektörde üretici ve ihracatçıyı desteklemek için çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, “ Deri mamulleri sektörünün en büyük alt sektörü ayakkabı sektörüdür. Bakanlık olarak sektörün sanayici ve ihracatçıyı desteklemek için çalışıyoruz. Ne tür talebiniz olursa olsun sizden bir adım önde olmak için çalışıyoruz. Sektörde fason değil fason değil inovatif yatırımlar yapmayı istiyoruz" dedi.
Ayakkabı sektöründe ithalata vergi uygulaması ve sağlıksız ithalatın önüne geçmek için ise sıkı denetimlerin sürdüğünü vurgulayan Yıldırım, “İthal edilen ayakkabı cinsi ürünlerde zehirli fitalat maddesinin olup olmadığına yönelik haberler üzerine denetimler yoğunlaştırıldı. 2015 yılında denetime tabi tutulan 26 bin ithalat partisinin yüzde 7’sinin ithaline izin verilmedi. İthalat denetimlerinde bir yıl öncesine göre 2 kat fazla ürün geri çevrildi. Halen de denetim yapılan parti sayısını arttırarak daha sıkı denetim sürdürülmekte" diye konuştu.

Haberin Devamı


YAPISAL REFORMLAR DEVAM EDİYOR
Dünya ekonomisinde genel ticaretin gerilemesi ve ülkelerin büyümesinin düşmesi ile Türkiye’nin ihracatının etkilendiğini söyleyen Yıldırım, “Bu gelişmeler ışığında ihracatta dolar bazında yüzde 8, ithalatta yüzde 14 kayıp oldu. Ancak miktar bazında düşüş olmaması Pazar kaybı yaşamadığımızı göstermekte. Tüm badirelere rağmen ekonomik çark zarar görmeden dönmeye çalışıyor. Yapısal reformlara devam ediyoruzö diyerek sözlerini sürdürdü. Eximbank’ın Türk ihracatının desteklenmesi için daha fazla taşın eline altına koyacağı destekler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, ihracata dayalı kredi garanti fonu modeli üzerinde çalıştıklarını anlattı. Adnan Yıldırım'ın konuşmasının ardından, İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, YDS Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu, TASD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Gürsoy, Deri ve Deri Mamülleri EİB Yönetim Kurulu Bakanı Jak Galiko, Spor Markaları Derneği Başkanı Emre Uğural ve Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Piraye Yüksel Demircan'ın konuşmacı olarak yer aldığı ve sektörün sorunlarının tartışıldığı panele geçildi.

Haberin Devamı


GENÇLER İTHAL AYAKKABIYA BAĞIMLI HALE GELİYOR
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy, ayakkabı sektöründe sayacılıkta KDV belirlenmesi sorunu olduğuna dikkat çekti. Bazı sayacıların yüzde 8 bazılarının da yüzde 18 KDV’ye tabi olarak fatura kestiklerini belirterek, konunun aydınlatılmasını talep etti.
Sektörün yaşadığı tasarım konusundaki haksız rekabete de dikkat çeken Gürsoy, “Son dönemde marka ayakkabılar kopyalanmakta. Bu markalaşmanın önüne geçilmesine neden olmakta. Sonrasında gençlerin ithal ayakkabılara bağımlı hale gelmesine neden olmakta. Son dönemde de bu büyük uluslararası markaların ceza uygulamaması da daha önemli bir sorundur. Satışların engellenmesi gerekmektedirö diye konuştu.
Ayakkabı garanti süresinin de 2 yıl olduğuna dikkat çeken Gürsoy, tüketim ürünü olan ayakkabının kusurlu maddeler kullananları dışında 6 ay ile 12 aya garanti süresinin çekilmesini de talep etti.
Ayakkabı ithalatının sektör dışı kişiler tarafından yapılmaması önerisi getiren Gürsoy, “Taşın altında eli olan biz sanayicilere Çin’den ithalat zarar veriyor. Ayakkabı üretmeyen üreticinin ithalat gerçekleştirmesine engel olunmalı. İstihdam sorunu ile uğraşan üretici ithalat yapabilmeli. Ayakkabı üretimi baz alınarak ithalatçıya kota verilmeli. Organize perakende mağazalara bağımlı kalan sektöre destek olunmalı" diye konuştu.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, sığır derisi ithalatında kg başına ek vergi ve ayakkabı ithalatında yüzde 30 ile yüzde 50 oranında değişen ilave gümrük vergisinin sektöre rekabet gücü kazandırdığını söyleyerek konuşmasına başladı.
Ege Bölgesi'nin ayakkabı ithalatının gerilediğine dikkat çeken Galiko, sektörün istihdam yükü için vergi desteği talep etti. Nitelikli ve ara eleman ihtiyacı için meslek lisesi kurulmasını da talep eden Galiko, sektörün 2023 ihracat hedefine ulaşması için de fuar katılım desteklerinin peşin ödenmesi talebini iletti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!