Ay Yıldız Anadolu'ya

Neden yıllardır A Milli Takımımız maçlarının genelini İstanbul’da Saracoğlu’nda, İnönü’de veya TT Arena’da oynar diye düşünür dururum.

Haberin Devamı

Öyle ya stat kiminse takımımızı destekleme görevi o takımın taraftarına aittir. Çoğunluk onlardadır. Maçın başında atmosfer harika, destek tamdır. Ya maç kötü gidiyorsa. ya Milli Takım mağlup durumdaysa? O zaman klasik taraftar profilimiz ortaya çıkar, suçlu aranır. Bulunması ise kolaydır: Ezeli rakiplerinin o müsabakada oynayan oyuncuları! Zaman destek zamanı olmaktan çıkar. Onlara hakaret etmek, moralini bozmak bir hak olmaya başlar. Çünkü kötü futbolun, mağlubiyetin sorumlusu onlardır!
Hep hayalimdir Milli Takımımızın kendine ait İngiltere’nin Wembley’i gibi bir stadı olsun. Taraftar sadece A Milli Takımı’mız için gelsin. Milli formalar giyilsin, bayraklarımızla süslensin. Lakin bir gerçek var: Şu an bu imkâna sahip değiliz. Önümüzde artık katılmamız şart olan 2016 Avrupa Şampiyonası, kimine göre zor kimine göre kolay bir grubumuz var. Grubumuzda oynayacağımız çok önemli maçlar öncesi İsveç’le hazırlık maçı oynadık. Bir stattaki atmosfere baktım, bir de Abdullah Avcı döneminde Gana ile yaptığımız özel maçı hatırladım. Sizler de hatırlayacaksınız yaklaşık bin kişiye oynadığımız maçı. Ama Ankara öyle miydi? Tüm Anadolu illeri gibi Milli Takımımızı bağrına basmış, stadı tamamen doldurmuştu. Tribün şovlarıyla birlikte desteği 10 numaraydı.
O halde şimdi hem Fatih Hoca’nın hem de TFF Yönetimi’nin düşünme zamanı. Maçlarımızı nerede oynayalım diye bana soracak olursanız maçlarımız dikkatle seçilecek Anadolu kentlerinde oynanmalı.

Haberin Devamı

Hakemin psikolog ihtiyacı var

SON zamanlarda hakemler baskılara direnemiyor, açıklamalardan etkileniyor diye bir kanı var ki ben de bu görüşlere katılıyor, yapılan yorumlara eski bir hakem olarak üzülerek saygı duyuyorum. Bu baskıyı, etkilenmeyi hakemin üzerinden atacak, azaltacak kurum ise başta TFF olmak üzere MHK’dir. Hem yapacağı adil atamalar hem hakemlerle ilgili federasyonun alacağı kararlar, hakemlerin psikolojik olarak maçlara hazır çıkması çok önemli. Psikoloji demişken, Oğuz Sarvan’ın MHK Başkanlığı döneminde doktorasını spor psikolojisi üzerine yapmış, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde görevli Serdar Terekli Hoca ile anlaşılmıştı. Serdar Hoca, hakemlerin baskılara direnebilmesi için zaman zaman dersler verir, seminerlere katılırdı. Yine hakemlerle bire bir konuşmalar yapar, varsa anlatamadıkları sorunlarını dinler, uygun bir dille MHK’nın bilgisine sunardı. Hakemin çok kötü yönettiği maç sonrası hangi psikoloji içerisinde olduğunu, maçlara tekrar hazır mı değil mi diyerek analizini yapar, yine MHK’ya iletimde bulunurdu. Bir nevi hakemle MHK arasında köprü olurdu.
Aldığım duyuma göre Serdar Hoca’nın görevine tasarruf tedbirleri nedeniyle son verilmiş. Bir hakemin ligde yönettiği bir müsabakadan daha az bir ücretle çalışan bir görevli için inanılması zor. Öyle ya Futbol Federasyonu’nun oldukça büyük bir bütçesi var. Eğer başka bir sebep ve ya memnuniyetsizlik varsa onu bilmem. Ancak bildiğim bir şey var, hakemlerin de bu görevi yerine getirebilecek kapasite bir hocaya ihtiyacı var. Keşke Trabzonspor-Fenerbahçe maçına hazırlanırken hakem Bülent Yıldırım’ın yanında böyle bir hoca olsaydı.

Yazarın Tüm Yazıları