Avusturyalı asil şinitsel

Avusturya mutfağının kendine özgü, çok sevilen yemeği şinitzelin pişme tekniği lezzetli olması açısından çok önemlidir.

Nar gibi kızarmış şinitzelin; yağ çekmemiş olması ve kabuğunun kıtır kıtır olması gerekir. Bu saydıklarımızın gerçekleşebilmesi için; şinitzelin bol miktardaki kızgın yağda kızartılması, kızartma sırasında dağılan parçacıkların bir el süzgeciyle alınması ve yağının sık sık temizlenmesi gerekir. En güzel şinitzel eti, süt danasından elde edilir. Ancak ince dövülmüş tavuk eti veya kuzu külbastı eti de şinitzel hazırlamak için uygundur. Yeter ki seçilen et, çok kısa sürede pişerek rahatça yenilebilecek yumuşaklığa gelebilsin. Eti hazırladıktan sonra, tuz ve karabiberle karıştırılmış, una bulayın. Sonra da sırasıyla çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa buladığınız şinitzeli, bol kızgın yağda 8-10 dakika pişirip servise sunun. Bu yöntemle pişirdiğiniz şinitzeli, varsa Avusturyalı bir tanıdığınıza hemen ikram edin. Göreceksiniz bayılacak!

Sebzeli fava

6 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı kuru iç bakla

2 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı toz şeker

1 kahve fincanı sızma zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

3 adet taze soğan

1/2 demet dereotu

5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Kuru baklayı iyice yıkadıktan sonra üzerine 5 su bardağı su koyarak bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz baklanın üzerine, ayıklayarak dörde böldüğünüz soğanları, toz şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerine 3 su bardağı su ilave edip, bakla iyice yumuşayıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin. Ocaktan alıp henüz sıcakken üzerine zeytinyağını aktardıktan sonra el blenderi yardımıyla püre haline gelinceye kadar ezin. (ezme işlemini mutfak rabotunda da yapabilirsiniz) Diğer taraftan, ayıklayıp yıkadığınız yeşil soğanı ve dereotunu ince ince kıyıp; püre haline getirdiğiniz ılık favaya ilave ederek karıştırın. Karışımı kenarları yüksek bir servis tabağına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 1-2 saat bekletin. Servise sunmadan önce üzerinde sızma zeytinyağı gezdirin. İsterseniz kapari serpiştirip, kuru soğan halkalarıyla süsleyerek soğuk olarak servise sunabilirsiniz.

Bizim evin bademli havuçlu pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

2 su bardağı sıcak tavuk suyu

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 su bardağı soyulmuş badem

1 tatlı kaşığı ay çiçek yağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Pirinci 1 çay kaşığı tuz kattığınız bol sıcak suda, 20 dakika beklettikten sonra yıkayıp süzün. Diğer taraftan, havucu soyup rendeleyerek soyulmuş kuru soğan ve sarmısaklarla robotta püre oluncaya kadar çekin. Ayçiçekyağızn küçük bir tavada kızdırıp kabuklarını soyduğunuz bademleri tavaya aktardıktan sonra, karıştırarak 5-6 dak. kavurun ve bir kenarda bekletin. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp, üzerine rendelenmiş havuç, çekilmiş soğan ve sarmısağı ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dak. kavurun. Süzülmüş pirinci de ilave edip karıştırarak 4-5 dak. kavurun. Sıcak tavuk suyunu ya da sıcak su ve tavuk bulyonu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte pişirin. Pilav suyunu iyice çekince ocağın altını iyice kısarak 2-3 dak. daha pişirip ocaktan alın. Pilavı, tencerenin kapağını açmadan 20-30 dak. dinlendirin. Üzerine kızarmış badem serpiştirin.
Yazarın Tüm Yazıları