Avusturya’da seçim fiyaskosu: 2 Ekim’e de yetişmiyor

Güncelleme Tarihi:

Avusturya’da seçim fiyaskosu: 2 Ekim’e de yetişmiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2016 12:44

Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) itirazı üzerine iptal edilerek 2 Ekim’e ertelenen cumhurbaşkanlığı seçimi, o tarihte de yapılamayacak.

Haberin Devamı

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, 2 Ekim’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılamayacağını duyurdu. Nedeni olarak da mektupla oy kullanmadan kaynaklanan problemler gösterildi. Bakan Sobotka, yeni seçimler için kesin tarih vermezken, 2016 yılının içinde seçimlerin yapılmasının amaçlandığını belirtti. Uzmanlar, seçimlerin en erken kasım sonu aralık ayının başında yapılabileceğini söylüyor.

ZARFLAR YETİŞMİYOR

Yurtdışında yaşayan yaklaşık 800 bin Avusturyalı seçimlerde mektupla oy kullanıyor. Oy pusulalarının konulduğu zarfların tam yapışmadığı ve açılabildiği için seçim tarihi ertelendi. Yeni zarfların hazırlanmasının iki aylık süreyi aşacağı tahmin ediliyor.

Avusturya’da 22 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Yeşiller Partisi'nden bağımsız aday Alexander Van der Bellen 31 bin oy farkıyla kazanmıştı. Ancak aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin adayı Norbert Hofer seçimlerde ve sayımlarda usulsüzlük yapıldığını gerekçe göstererek sonuçlara itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Avusturya Anayasa Mahkemesi, mektupla kullanılan oyların bir bölümünün tasnifinin yetkisi olmayan kişiler tarafından yapıldığını tespit etmiş ve itirazı kabul etmişti.

BAKMADAN GEÇME!