Avukat Sakarya, "İhraç edilenler Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilir"

Güncelleme Tarihi:

Avukat Sakarya, İhraç edilenler Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2016 13:55

Avukat Sakarya, "İhraç edilenler Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilir"

Haberin Devamı

İZMİR Barosu üyesi ağır ceza avukatlarından Muzaffer Sevgi Sakarya, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında memurluklarına son verilip ihraç edilenlerin, dava açamayacağı belirtilmesine rağmen, Başbakanlığı taraf gösterip Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapıp dava açabileceklerini öne sürdü.
Avukat Muzaffer Sevgi Sakarya, geçen 15 Temmuz'da, FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi ardından 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini ve suç örgütü ile bağlantısı olduğu iddiasıyla binlerce memurun kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile çalıştıkları kurumlardan ihraç edildiğini hatırlattı. Avukat Sakarya, uygulamada hangi süreler dahilinde hangi mahkemelerde dava açabilecekleri konusunda bir belirsizlik ortaya çıktığını söyledi. Bu süreç içerisinde çok sayıda görüş beyan edildiğini dile getiren Sakarya, şöyle dedi:

Haberin Devamı


"Kamu görevinden ihraç edilen memurlar, Bakanlar Kurulu tarafından tanzim edilen KHK'lar sonucu ihraç edilmişlerdir. Haliyle bu durumda, her ne kadar ihraç kararlarına karşı dava açma haklarının olmadığı ifade edilmekte ise de, ihraç edilen memurların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndaki temel düzenlemeleri dikkate almak, Başbakanlığı taraf göstermek suretiyle KHK'nın iptaline yönelik dava açmaları ve bir hak kaybı yaşamamak açısından aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Son zamanlarda siyasi parti temsilcileri tarafından, görevlerinden ihraç edilen memurların Valiliklere itiraz dilekçesi vermeleri doğrultusunda yönlendirmeler yapılmakta ise de, ihraç edilen memurlar tarafından bu başvuruların sonucunun beklenmesi KHK'nın iptaline yönelik olarak açılacak davaya ilişkin hak düşürücü sürenin geçmesine yol açabilecektir. Nitekim ortada bir idari işlemden ziyade yasama tasarrufu görünümünde bir işlem bulunmakta olup, idari işlem değerlendirmesi altında valiliklere yapılan başvuruların dava açma sürelerini uzatacağına yönelik bir yorum yapılabilmesi oldukça güçtür. Haliyle kamu görevinden ihraç edilen memurların valiliklere dilekçe vermek ile yetinmemeleri aynı zamanda, süresi içinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmaları ve yine ihraç tarihlerini takiben 60 günlük süre içerisinde Danıştay nezdinde KHK'nın iptaline yönelik dava ikame etmeleri isabetli olacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!