Genç avukat adayı Selin Mirkelam'ın hukuk zaferi

Güncelleme Tarihi:

Genç avukat adayı Selin Mirkelamın hukuk zaferi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 17:15

Türkiye’de beyin göçünün önüne geçilmeye çalışılırken, bir yandan da bu ‘göç’e kapı aralayan kimi durumlar da söz konusu. Selin Mirkelam, Saint Joseph Lisesi’ni birincilikle bitirdi; Sorbone Hukuk Fakültesi’ne kabul edildi. Ancak amacı Türkiye’de okumaktı. Devlet üniversitesinin yaptığı iç sınava girdi. Notları yanlış okundu. Mirkelam dava açtı; eli boş döndü. Son sözü Anayasa Mahkemesi söyledi. AYM Mirkelam’ın adalete erişimin engellendiğine hükmetti 10 bin TL de manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Şimdilerde 23 yaşında olan Selin Mirkelam’ın adliye koridorlarında gidip-gelen dosyasını 5 yıl önce girdiği bir sınava dayanıyor. Mirkelam, Saint Joseph Lisesi Türkçe-Matematik bölümünü birincilikle bitirdi. Mirkelam, Fransa'daki Sorbone Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kabul edildi. 

SONUCU GÖRDÜ ŞOKE OLDU
Ancak Mirkelam’ın amacı Türkiye’deki iyi bir okulda okumaktı. Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinden birinin 29 Mayıs 2011’de yapılan  iç sınavına katıldı. Mirkelam’ın sınavı iyi geçmişti; sonuçları da kontrol etti; sorularının çok büyük bir bölümünü doğru yanıtladığını gördü.

Mirkelam, istediği bölüme gireceğini düşünürken  açıklanan puanı görünce şoke oldu. Mirkelam, duruma itiraz etti. Ancak sınav sonuç belgesinde puan

Genç avukat adayı Selin Mirkelamın hukuk zaferi

yazılmadığı için itirazı reddedildi.

Haberin Devamı

İPTAL İÇİN DAVA AÇTI
Mirkelam, avukatı Gül Esen Mirkelam aracılığı ile dava açtı. Dava başvurusu Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne yapıldı. Talep, ya sınavın iptali ya da, sınav sonucunun iptali yönünde oldu. Dava dilekçesi 1 Aralık 2011’de mahkemeye sunuldu. Dava başvurusunun İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesi istendi. 

MAHKEME 'SÜRE AŞIMI' VAR DEDİ
Başvuru İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne geldi. Mahkeme, süre aşımı olduğu gerekçesi ile davayı reddetti. Oysa, dava başvurusu 1 Aralık günü yapılmasına rağmen, İstanbul’daki mahkemenin kayıtlarına 7 Aralık olarak girildi.Red kararı sonrası dosya Danıştay’a taşındı. Danıştay Sekizinci Daire, yerel mahkemenin verdiği ret kararını onadı. Karar düzeltme başvurusunda da sonuç değişmedi.

AYM'YE BAŞVURUDA BULUNDU
Mirkelam’ın dosyası bu kez AYM’ye taşındı. Eylül 2013’te yapılan bireysel başvuruyu değerlendiren AYM kararını verdi. AYM, Selin Mirkelam’ı haklı buldu. 
MAHKEMEYE ERİŞİMİ ENGELLENDİ
Yüksek Mahkeme, Mirkelam’ın mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, yargılamanın yeniden yapılması için dosyanın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesini isterken, Selin Mirkelam’a 10 bin TL de manevi tazminat ödenmesi kararı verdi.
Dava süreçleri devam ederken Selin Mirkelam, İstanbul'daki başka bir vakıf üniversitesini onur derecesi ile bitirdi. Mahkeme stajını tamamlayan Mirkelam şimdilerde avukatlık stajını yapıyor.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!