Avrupa’nın en iyi 10 Noel pazarı

Avrupa ülkelerinin pek çoğunda, yeni yıl gelmeden haftalar önce şenlikli, ışıl ışıl ‘Noel’ pazarları kuruluyor. Her bir pazar, bulunduğu kentin dokusunu, rengini yansıtıyor. Genellikle eski şehir merkezlerine ya da popüler meydanlara kurulan Avrupa’nın en etkileyici ve en neşeli Noel pazarlarından 10 güzel öneri...

Haberin Devamı

VİYANA

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Gerçek Noel ruhu
Viyana’da, sabit Noel pazarlarının dışında geçici Noel pazarları da bulunuyor. Başkentteki Noel pazarlarının en büyüğü, Belediye Sarayı önündeki meydanda kurulan Wiener Christkindlmarkt. Freyung Alanı’ndaki Altwiener Christkindlmarkt ve Am Hof Meydanı’ndaki Adventmarkt Am Hof, geleneksel el sanatları ile dikkatleri çekiyor. Naschmarkt Noel pazarı da sürprizlerle karşılaşabileceğiniz bir diğer pazar.

Viyana’da Noel ruhunu çocuklarınızla yakalamak istiyorsanız, Karlskirche Kilisesi’nin önünde kurulan Kunsthandwerksmarkt tam size göre. Viyana’da ilginç bir Noel pazarı daha kuruluyor. Adını Türklerden alan Türkenschanzpark Noel pazarı. Şehir merkezinin dışında yer alıyor olmasına rağmen, vaktiniz varsa ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

STRAZBURG

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Masalsı pazar
‘Avrupa’nın Başkenti’ unvanına sahip Strazburg, aynı zamanda masalsı Noel pazarları ile Noel’in de başkenti olarak biliniyor. Biraz Alman biraz Fransız olan Strazburg, kasım ayından itibaren sihirli bir yere dönüşüyor. Hediyelik eşyaların, Noel süslerinin, masa örtülerinin satıldığı küçücük ahşap evler, 11 ayrı semtte sıra sıra dizilmiş sizleri bekliyor.

Tüm şehir merkezi araç trafiğine kapalı olduğundan özgürce ve rahatlıkla pazarları gezebilirsiniz.
Kentte 1570’ten beri kurulan Christkindelsmärik, Avrupa’nın en eski ve en büyük Noel pazarlarından biri. Gezilmesi gereken diğer pazarlar Place de la Cathedrale, Place Broglie, Place d’Austerlitz ve Place Gutenberg’de bulunuyor.

PARİS

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Büyülü atmosfer
Paris Noel’de olduğu gibi Noel öncesinde de fark yaratıyor. Renkli, ışıltılı Noel pazarları her yıl olduğu gibi bu yıl da şehrin pek çok noktasında kuruluyor. Concorde Meydanı’ndan Zafer Takı’na kadar uzanan caddenin üzerindeki pazar, en merkezi olanlarından.

Haberin Devamı

Yüzlerce küçük, sevimli kulübe yan yana inanılmaz bir manzara oluşturuyor. Başkentin en büyük Noel pazarı ise La Defense’ta kuruluyor. 10 bin metrekarelik bir alanda ‘chalet’ diye adlandırılan 250 kulübede Noel süslemeleri ve el işleri dışında reçel, kek ve peynir çeşitleri de satılıyor.

Sıcak şarap kulübeleri, Noel pazarlarının olmazsa olmazı olduğundan Paris pazarlarında da yerini almış durumda. Her türlü yiyecek-içeceği, envai çeşit hediyelik eşyayı bu pazarlarda bulmanız mümkün.

BUDAPEŞTE

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Çigan müziği ve bol eğlence
Tuna’nın gözbebeği Budapeşte, Noel zamanı oldukça soğuk olsa da, Noel pazarları fazlasıyla eğlenceli. Özellikle Vörösmarty tér’deki Noel pazarı, Çigan müziği eşliğinde yöresel yemekleri tadabileceğiniz, geleneksel içkileri Palinka’yı test edebileceğiniz ve çardaş dansıyla coşabileceğiniz en güzel örneklerden biri.

Haberin Devamı

Stantlar, diğer Avrupa şehirlerindeki gibi burada da kulübeler şeklinde diziliyor. Ufak tefek farklılıklar da yok değil. Mesela, burada sıcak şarap servisi, yerel giysili kadınlar tarafından kocaman yeşil kazanlardan doldurularak yapılıyor.
Örtüler, porselenler ve tahta işleri buradan alabileceğiniz en güzel hediyelikler. Pest bölgesindeki pazar alanında el sanatları dikkati çekiyor.

MADRİD

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Cazibesi 7’den 70’e
Başkentin en turistik noktalarından biri hiç şüphesiz dört bir yanı binalarla çevrili Plaza Mayor (Büyük Meydan). Asırlar önce engizisyon mahkemelerinin kurulduğu ve insanların yakıldığı bu meydan, günümüzde capcanlı Noel pazarlarına ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Civar semtlerde pek çok Noel pazarı var fakat hiçbiri burası kadar popüler değil. Etrafındaki tapas barlar da ilgiyi artırıyor elbette. Bu pazar çocukların da gözdesi.

Puerta del Sol (Güneş Kapısı), şehirde hareketin en fazla olduğu yerlerden biri. Ülkedeki mesafelerin ölçüldüğü sıfır kilometre taşı ve şehrin sembolü olan ayı heykeli de burada bulunuyor.

NAPOLİ

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

lginç ve delidolu
İtalya’nın en ilginç Noel pazarları bence Napoli’de… İnsanların kanlarının kaynadığı, yaşamın evlerden sokaklara taştığı bir kent Napoli… Kasım ve aralık aylarında Noel coşkusu da, cümbüşü de burada farklı yaşanıyor.

Via Donizetti, Via San Gregorio Armeno, Via Scarlatti, Via Merliani ve Via Luca Giordano gibi sokaklarda kurulan tezgâhlarda çeşit çeşit ürünler satılıyor. Ama ne yapın edin, lezzet stantlarından uzak durun. Çünkü Napoli pizzanın ortaya çıktığı şehir. Noel pazarlarında karnınızı doyurmayın, soluğu dünyanın en eski pizza restoranı olarak geçen Brandi’de alın derim.

Haberin Devamı

BRUGGE

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

En romantik pazar
İçinden küçük teknelerle geçilen kanalı, ortaçağdan kalma mimarisi, masal kitabından fırlamış gibi duran rengârenk evleri, neredeyse her sokağına yayılan keskin çikolata kokusu ve yüzlerce çeşit birası ile ünlü Brugge, Avrupa’nın en romantik yerlerinden biri. Noel zamanı da ayrı bir güzel...

Noel pazarının kurulduğu Market Square, her sene cıvıl cıvıl. Meydanda, siyah kapaklı tencereler içinde servis edilen midyeleri ve yanında özel bardağıyla sunulan meşhur biraları Kwak’ı denemelisiniz. Danteller, kırlentler ve çiçekler şehri Brugge, Noel’de harikulade ışıklandırmalara da sahne oluyor.

PRAG

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

İhtişamlı ve güzel
Prag, Noel zamanı ortaçağ türü bir panayır havasına bürünüyor. Pazarlarının en ihtişamlısı ve en güzeli ise eski kent meydanında kuruluyor. Daracık, arnavutkaldırımlı sokaklar hâlâ ortaçağın gizemini taşıyor gibi. Bu da elbette Noel ruhuna yansıyor. Prag’da diğer Avrupa ülkelerinden farklı, büyülü bir ortam var sanki. 

Meydanın en ilgi çeken yapısı ise Tyn Kilisesi. Kilisenin eteğine kurulmuş gibi duran stantlarda, Bohemya kristallerinden porselenlere, kehribarlardan cam biblolara ve işli giysilere kadar pek çok ürün bulabilirsiniz. Prag’ın bir diğer Noel pazarı, Wenceslas Meydanı’nda bulunuyor. Burada ziyaretçiler daha ziyade yiyecek ve içeceğe para harcıyor. Çeklerin geleneksel Noel yemeği olan sazan, burada her yerde satılıyor.

KOPENHAG

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Neşesi de lezzeti de bol
Viking kültürünün hâkim olduğu İskandinav şehri Kopenhag, mimari zenginliği ve kültür-sanat etkinlikleri ile ön plana çıkan bir başkent. Dünyanın en yaşanılası şehirleri arasında, sürekli üst sıralarda yer alıyor.

Kopenhag Noel zamanı bir başka güzel. Vesterbro Caddesi’nde bulunan Tivoli Bahçeleri, her daim popülerliğini koruyan yerlerden. Eğlence çadırları, konser alanları, restoranları ile ünlü park, kasım ortasında Noel pazarı için hazırlanıyor. Dilerseniz buz pistinde kayanları seyredebilir, alışveriş yapabilir ya da bir şeyler atıştırabilirsiniz. Yerel tatlara meraklı iseniz, Danimarka mutfağına özgü bir tür köfte olan Frikadeller’i ya da meşhur üstü açık sandviçleri Smorrebrod’u tadabilirsiniz.

KÖLN

Avrupa’nın en iyi 10  Noel pazarı

Coşku ve heyecan dolu
Berlin, Nürnberg, Aachen ve Frankfurt da dahil olmak üzere Almanya’nın pek çok kentinde her yıl Noel pazarları kuruluyor. Başkent Berlin’den sonra en keyifli pazarların kurulduğu yerlerden biri de Köln. Almanya’nın dördüncü büyük şehri olan Köln’ün en etkileyici Noel pazarı, Köln Katedrali etrafında kuruluyor. Dekoratif objeler, sanat eserleri ve el yapımı hediyelik eşyaların da satıldığı ahşap stantları ile bu pazar, her sene turistlere davetiye çıkarıyor. Noel coşkusunu ve heyecanını yaşamak için Köln, doğru adreslerden biri.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları