Avrupalı hukukçular soruyor: Türkiye’de neler oluyor

SAVCININ suçu büyük, “keşiflere hep aynı şoförle gidiyor”.

Haberin Devamı

Anadolu’nun bir ilçesinde görev yapan bu savcı hakkında soruşturma açılıyor. Soruşturma bahane edilerek, bu savcı bulunduğu yerde süresini henüz doldurmadan çok daha uzak bir yere atanıyor.
Keşiflere aynı şoförle gitmek neden suç? Savcının o şoföre rant sağladığı iddiası. Koca savcıya bu denli ayıp iddia.
Oysa, savcının gerçek suçu, “bizden (AKP) değil”, üstüne üstlük, bir de Yarsav üyesi. O savcı daha uzak yerlerde sürünmeyi hak etmez de, kim eder.
Bu arada Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) şakır şakır çalışıyor.
110 savcı ve yargıcın yerinin değiştirildiği yeni HSYK kararnamesi son yılların en büyük kararnamesi, ilk kez bu kadar savcı ve yargıcın görev yeri aynı anda değişiyor.
HSYK ŞAKIR ŞAKIR
Görev yeri değişikliğinden öte, belli bir düşünce, belli bir anlayış tasfiye ediliyor.
Anayasa değişikliği ve referandumun fazileti uygulama alanında.
Örneğin, Balyoz, Ergenekon davalarında tahliye kararı için oy kullanan savcı ve yargıç artık yok. İşçi Partisi’ni arayan polislere soruşturma açan savcı gibi, önemli soruşturmalara imza atan savcı ve yargıçlar başka yerlere atanıyor. Cımbızla tek tek seçilerek.
Anayasa değişikliğinin “HSYK’yı ele geçirme” harekatı olduğu, gün gibi ortaya çıkıyor. Anayasaya evet oyu kullanan, “Yetmez ama evet” diyen anlı, şanlı hoca, sanatçı, yazar, çizer v.s. takımının, sözüm ona liberallerin kulakları çınlasın.
HSYK’yı ele geçiren yargıyı ele geçiriyor. Referandum sonrasında AKP bu yönde emin adımlarla ilerliyor.
BATI’NIN MERAKI
Türkiye’de bunlar olup biterken, Avrupalı hukukçular, belki otuz yıl sonra, ilk kez müthiş duyarlı:
“Türkiye’de neler oluyor?”
Soru, adalet sisteminin işleyişi, yargıda atamalar, tutukluluk süreleri ve devam eden davalarla ilgili.
İngiltere dışında, bütün Avrupa ülkelerinde örgütlenmiş bir kurum var. Demokrasi ve Özgürlükler İçin Avrupalı Yargıçlar Derneği.
Bu dernek, bizde Yarsav ile bağlantılı. Yarsav, AKP’nin sevmediği bir sivil toplum kuruluşu. Gelin görün ki, Avrupalılar Yarsav’ı muhatap seçiyor.
Batılıların bu kadar meraklandığı bir başka dönemi hatırlıyorum. Tam içinde, gazeteci olarak yoğun yaşadığım 12 Eylül askeri dönemi.
Adamlar o zaman da, ikide bir, “orada ne oluyor” diye kaygıyla, sormadan edemezdi.

Ahmet Altan’a ayrıca ceza davası

YAZILARINA katılmayabilirsiniz, yönettiği Taraf gazetesinin yayınlarına karşı çıkabilirsiniz. Ancak, şunu teslim etmek gerek.
Yayın hayatına başladığından bu yana, Taraf en tartışılan gazetelerden biri. Ergenekon ile Balyoz ve benzeri davaların açılmasında, çeşitli PKK eylemlerinde askerin ihmali bulunduğu iddialarında, asker vesayetine karşı çıkmakta Taraf’ın katkısı büyük. Çarpıcı haberler hep orada. Referanduma ciddi destek verenler arasında yine Taraf ve Ahmet Altan var.
Erdoğan önem verdiği kritik noktalarda Ahmet Altan’la aynı safta yer alıyor. Altan zaman zaman eleştirse bile.
Şimdi Erdoğan ve Altan ayrı kamplarda. Erdoğan, Ahmet Altan’a dava açıyor, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla. Sadece tazminat değil, aynı zamanda ceza davası. Ahmet Altan suçlu bulunursa, hapis cezası bile alabilir.
Asker vesayetinin kaldırılması için göğsünü geren, bu yönde büyük çaba harcayan Ahmet Altan’a sırf bu tavrı nedeniyle generaller diş biliyor, onu bertaraf etmek istiyor.
Ne garip, şimdi generaller ve Erdoğan aynı yerde buluşuyor.
Derslerle dolu hüzün verici, Erdoğan destekleyicileri için uyarıcı bir durum.

400 Batılı yargıç İstanbul’a geliyor

Haberin Devamı

ULUSLARARASI saygın hukuk kurumlarından biri de, Dünya Yargıçlar Birliği.
Yarsav Başkanı Emine Ülker Tarhan’la dün telefonda sohbet ederken, ilginç bir bilgi veriyor.
Bu yılın Eylül ayında Dünya Yargıçlar Birliği genel kurulu İstanbul’da toplanmaya karar veriyor. Anılan birlik, hukuk alanında çok güvenilir bir kurum. O kadar ki, Birleşmiş Milletler ile Avrupa Konseyi’ne danışmanlık yapıyor.
Birliğe her ülkeden ancak bir hukuk örgütü üye olabiliyor. Türkiye’den Yarsav üye.
Genel kurul için İstanbul’a 400 hukukçunun gelmesi bekleniyor. Seçim sonrası olmasına rağmen, Eylül’de bol bol Batı ve Türkiye karşılaştırmalı hukuk derslerine hazır olun.

Yazarın Tüm Yazıları