Avrupa'dan Macaristan'a yeni basın yasası baskısı

Güncelleme Tarihi:

Avrupadan Macaristana yeni basın yasası baskısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 17:08

Avrupa Haber Ajansları Birliği EANA, Macaristan'da önceki gün kabul edilen yeni medya yasasından derin kaygı duyduğunu bildirdi.

EANA'dan Macar hükümeti ve parlamentosuna hitaben yapılan açıklamada, EANA Yönetim Kurulunun yaz aylarından beri hükümetin ülkedeki medya yasalarını değiştirmek için yaptığı düzenlemeleri takip ettiği belirtilerek, Yönetim Kurulunun da insan hakları ve medya örgütleri gibi, temel medya ilkeleri ve özgürlüklerinden uzaklaşılmasına yol açacak gelişmelerden derin kaygı duyduğu kaydedildi.

Açıklamada, devlet organlarının medya üzerindeki kontrolünü artıracak ve gazetecileri haber kaynaklarını açıklamaya zorlayacak yeni basın yasalarının, Macaristan hükümetinin AB dönem başkanlığını üstleneceği sırada yürürlüğe koyulduğuna da dikkat çekildi. Medya yasasının suiistimal edilmesi durumunda, medyayı baskı altına alabileceği, medya özgürlüğünün temel kurallarını ihlal edebileceği kaydedildi.
Yeni medya yasası, özel medya kuruluşlarının devlet tarafından daha sıkı takibine ve cezalandırılmasına imkan tanıyor.

Muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin protesto ettiği yasa, hükümetteki merkez sağ parti Fidesz'in oylarıyla geçmişti.

İhlal edenlere büyük cezalar getiren yasaya göre, ulusal televizyon kanallarına 1 milyon dolar, ulusal günlük gazeteler ve internet haber portallarına 120 bin dolar, haftalık ve aylık yayın organlarına ise 50 bin dolara kadar para cezası verilebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!