Avrupa’da Türk istilası!

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da Türk istilası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2016 10:28

Dünya futbolu için geniş bir bilgi bankası görevi gören Wyscout Platformu’nda yer alan verilere göre Türkiye, Avrupa’da tam 4 bin 454 profesyonel futbolcuyla temsil ediliyor.

Haberin Devamı

Futbolun bilgi bankası olan ve dünya futbolunda yeni keşifler ile transferlere yön veren Wyscout Platformu’nda bulunan bilgilere göre Avrupa’da, ‘Türk istilası’ yaşanıyor.

Scouting kavramını Türkiye’ye uygulamalı olarak getiren ve Wyscout Türkiye Sorumlusu olan Tarkan Batgün’ün yönlendirmesi ışığında yapılan araştırma, Avrupa’da Türk hegemonyasına doğru gidildiğini gözler önüne seriyor.

Öyle ki; Avrupa’da profesyonel olarak oynayan 4 bin 454 Türk kökenli futbolcu mevcut... Yapılan araştırmada profesyonel mukavele imzalamış bulunan ve U-19 yaş gurubundan en üst yaş kategorisine kadar olan tüm ligler incelendi ve Türk kökenli oyuncuların orijinleri belirlendi.

Bu araştırmanın içerisine bundan bir ay önce başlanan Wyscout Spor Toto 2-3 Futbol Gelişim Projesine dahil olan 52 takımda oynayan gurbetçi futbolcuların oranlamaları da dahil edildi.

Haberin Devamı

19 yaşından itibaren Avrupa’da profesyonel mukavele imzalamış Türk kökenli oyuncuların istatistikleri şöyle:
Almanya: 3 bin 902
Avusturya: 247
İsviçre: 206
Hollanda: 35
Belçika: 19
Lihteştayn: 13
Fransa: 11
İngiltere: 8
Danimarka: 8
İsveç: 5

Avrupa’da Türk istilası

“AVRUPA İZLİYOR, BİZ TAKİP ETMİYORUZ!”
Bizler de, Avrupa’da Scouting’in Sherlock Holmes’ü olarak ün yapan Batgün’e, bu araştırma hakkındaki görüşlerini sorduk... İşte cevaplar...

- Bizler belki bu istatistiği yeni öğrendik ama Avrupa bu işin detayını ve araştırmasını scouting ekiplerinin sayısının bizlerdeki orana göre fersah fersah ileride olması dolayısıyla çok daha önceden bilmekte ve takip etmekteydi.
- Belki bizler için bu rakamlar halen çok fazla bir şey ifade etmiyor ama Wyscout datası yalan söylemiyor. İçinde bir ay süreden beri büyük bir araştırma yaptık. Ekibimizin içinde bulunan 7 kişilik Türk arkadaş grubu, tüm Avrupa liglerini ve profesyonel olmuş oyuncuları incelediler.
- Örneğin Almanya’da 7. Lige kadar inildi. Bu datalar başka yerlerde olmadığı için tabii ki bizler bu konuda şanslıyız. Ama acı gerçek şu ki, tüm Avrupa bu oyuncuları takip ederken bizler maalesef bu işin çok gerisindeyiz.

Avrupa’da Türk istilası

‘TÜRKİYE’DE NİYE İYİ OYUNCU YOK’ KAVRAMINA KESİNLİKLE KATILMIYORUM
- Özellikle alt liglerde yaptığımız araştırmalar sonucunda gördük ki, Süper Lig ve TFF 1. Lig’de oynayan futbolcuların çoğu Spor Toto 2. ve 3. Lig’den geliyor. Bu oran şu anda yüzde 62 civarında.

Haberin Devamı

- Yani buralar aslında Türk futbolu için bir futbolcu fabrikası. Sadece scouting ekiplerinin hem elektronik analiz incelemelerde, hem de canlı olarak scouting işini yapan ekiplere çok daha yer vermesi gerekiyor.
- Avrupa’nın en ücra liglerinde bile ortalama scout ekipleri minimum 5 kişiden oluşmakta. Bizdeki rakamları söyleyip okuyucuları üzmeyelim. Ama potansiyel mevcut. Onları bir türlü göremiyorduk. Ama yaptığımız proje sayesinde bin 500’ün üzerinde alt lig oyuncusu artık sadece Türkiye’nin değil dünyanın merceğine oturdu. Artık ‘devrim’ başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!