Avrupa’da nefesler tutuldu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da nefesler tutuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 14:02

Bugün iki ülkede AB'nin kaderi de birlikte oylanıyor. Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimi, İtalya'da halk oylaması başladı.

Haberin Devamı

BUGÜN Avrupa'da gözler iki ülkede. Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanacak? Hofburg Sarayı'na Yeşillerli Prof. Alexander Van der Bellen mi, yoksa aşırı sağcı aday Norbert Hofer mi girecek? Avusturya'da bir kez Anayasa Mahkemesi mektupla oylarda usulsüzlük nedeniyle seçimi iptal etti. Bir kez ise mektupla oy zarflarındaki eksiklik nedeniyle seçimler bugüne ertelendi. Avusturya tarihinin en uzun seçim kampanyası bugün nihayet sonuçlanıyor.

Avusturya'da oy verme işlemi sabah saat 00.07'de başladı. Bazı yerlerde sandıklar sekiz saat açık kalacak ve oy verme işlemi devam edecek. Küçük beldelerde sandıklar üçt saat açık kaldı. Hastane, cezaevleri ve yaşlı bakımevlerinde oy atma işlemi bir saatle sınırlandı. Sandıklar yerel saatle akşam saat 17.00'de kapanacak ve ilk tahminler açıklanacak.

NE YAPTILAR?

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer sabah saat 9'da eşi Verena Hofer ile birlikte kiliseye ayine gitti. Çiftleri kapıda kilise papazı karşıladı. Yeşillerli aday Alexander Van der Bellen ise sabah saat 09.00'de eşi Margit Fischer ile birlikte oy kullandı.
Adaylar seçildiği takdirde ilk önce hangi ülkeyi ziyaret edecek? Nelerden vazgeçecek ve Türkiye'nin Viyana Büyükelçisini kabulünde hangi mesajları verecek?
Yeşillerli aday Alexander Van der Bellen'in geleneksel olarak ilk yurtdışı ziyaretini İsviçre'ye yapması bekleniyor. Aşırı sağcı aday Norbert Hofer ise Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Zeman'a ilk ziyaret için söz verdi. Hofer önce komşular ardından Moskova ve Washington diye sıraladı.

TÜRKİYE MESAJI

Yeşillerli aday Van der Bellen kazanırsa, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisine ne söyleyecek? “Ben kendisine Avusturya ve Avrupa'nın Türkiye'nin Avrupa değerlerinden uzaklaştığına dair duyduğu büyük endişeyi ileteceğim.”
Norbert Hofer: “Türkiye'deki durum çok endişe veriyor. Tüm sorunlara rağmen Türkiye'yle bağların korunması benim için büyük öneme sahip.”

İki aday hangi ülke cumhurbaşkanını ilk davet edecek?
Yeşillerli Van der Bellen Almanya'nın cumhurbaşkanı adayı şimdiki Dışişleri Bakanı Steinmeier'i, aşırı sağ aday Hofer ise dışişleri bakanıyla görüştükten sonra buna karar verecek.
İki aday cumhurbaşkanı seçilirse, nelerden vazgeçmeyecek?
Van der Bellen, aile, arkadaşlar ve köpeğiyle gezinti.
Hofer: Ekonomi uzmanlarından oluşan danışmanlar ekibi.

Haberin Devamı

AVRUPA'NIN ENDİŞESİ

Avusturya'da aşırı sağın adayı Norbert Hofer'in seçimi kazanması halinde, Avrupa bunun AB ülkelerinde aşırı sağ partileri güçlendirecek bir rüzgar etkisi yapmasından ve AB projesinin tehlikeye girmesinden korkuyor.
İtalya'da ise Anayasa referandumu için halk oylaması bu sabah başladı. Sayımın uzun sürmesi bekleniyor. Anayasa referandumunda hayır çıkması halinde, İtalya'nın daha sonra AB ve Euro'yu halk oylamasına sunmasından korkuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!