Avrupa'da müzelik olan paraların tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Avrupada müzelik olan paraların tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 01:44

Frank 641 yaşında anıtlaştı

AVRUPA
'nın en eski ulusal para birimlerinden biri olan Fransız Frangı 641 yaşını Aralık ayı başında kutladı ve tedavülden kalkıyor. Fransızlar da bu yüzden para birimlerinin anısına anıt dikecek. Frang'ın Anısını Yaşatma Derneği, anıtı Fransa'nın Kuzeybatısı'ndaki Rouen kentine bağlı Franqueville-Saint-Pierre kasabasına dikecek. Sözkonusu kasabanın adı telaffuza göre Frank Köyü anlamına genliyor. Dernek Başkanı Olivier Bidou Frank'ın iyi ve kötü günlerinde Fransız halkına yoldaşlık ettiğini belirterek aziz hatırasının saygıyla korunması gerektiğini söyledi. Anıtın yapılması için kamu ve özel sektörden bağış toplanacak. Ancak, Frank anıtı için yapılacak bağışların Euro cinsinden olması gerekiyor.

Alman Markı güç sembolüydü

ALMANLAR
'ın ekonomideki iddialı konumlarını Mark simgeliyordu. Güçlü mark ise ikinci dünya savaşından sonra 1948'de oluşturulmuştu. Aslında 1870'lerin başından beri var olan Mark 6 farklı sistemin, thalers ve Gulden'in birleşmesiyle oluşmuştu.

Avusturya Şilin'i gitti, geldi, gitti

AVUSTURYA
'da 19. Yüzyıla kadar sırasıyla Şilin, Gulden ve Crone kullanıldı. 1938'de Şilin tekrar kabul edildi ancak savaş sırasında reichmark'a geçildi. Savaştan sonra da tekrar Şilin geldi.

Finlandiya Markkası krizlere direndi

FİNLANDİYA
Markkası 1860'da kullanılmaya başlandı. İsveç ve Rus para birimlerinin yerine konuldu. Finlandiya ulusal hareketinin en önemli sembolüydü. 1992'deki krizde Finlandiya Merkez Bankası tarafından Mark ile ilişkisi tamamen kesilmişti.

Drahmi bir avuç ok kadar değerliydi

YUNAN
Drahmi'sinin tarihi Büyük İskender zamanına kadar gidiyor. Değeri ise ‘‘Bir avuç dolusu ok’’ kadardı. Ancak bugünkü anlamda para birimi olarak 18. Yüzyılın ikinci yarısında Yunanistan'ın bağımsızlığının ardından resmi para birimi olabildi.

Portekiz Esküdosu 90 yaşında öldü

PORTEKİZLİLER
1523'te ilk kez ispanyol bozukluklarını kullanmaya başlamıştı. 1834'te rei'ye geçildi. 1910 devriminden sonra da Esküdo kullanıldı. Bağımsızlık ile gelen Esküdo 90'lı yaşlarını tamalamayamadn tarih oldu.

Liret İtalyanları birleştirmişti

İTALYA
birzamanlar birkaç bağımsız bölgeden oluşuyordu ve 19'uncu yüzyılda bütün bu bölgelerde Lira demir paraları kullanılıyordu. Birlikten sonra da ulusal para birimi oldu. Böylece balünmüş İtalya'da bile geçerli olduğu için İtalyan ulusal birliğinin hem maddi hemde manevi sembolüydü.

Belçika Frankı, Fransız modeliydi

Belçika
Frankı 1832'de tedavüle çıkmıştı. Bu tarih bağımsızlıktan iki yol sanyrasını göstriyor ve Belçikalılar kendi Frankaları için Fransız Frankı'nı model almışlardı. Bu yüzden orjinal 5 Frank Fransızlardan aynen kopyalanmıştı.

İrlanda Punt'u savaşçı paraydı

İrlandalılar
1928'de bağımsızlıklarından 6 yıl sonra Sterlin yerine Punt (lira)'yı kullanmaya başladı. Adını Punt koymalarının gerekçesi ise Londra Döviz Piyasasında İngiliz Pound'una karşı varlık mücadelesi sembolü oluşuydu.

Hollanda Gulden'i altın gibiydi

13. YÜZYILDAN
itibaren Florentine bozuklukları ile başlamıştı. İlk gümüş Gulder'i Beşinci Charles çıkardı. Gulder adı ingilizce de Gulden (altın) anlamından geliyordu.

Lüksemburg iki paralı ülkeydi

Lüksemburg
Frankı'nın kökleri Fransız İhtilali'ne uzanıyor. 1842'de Almanya ile gümrük birliği anlaşması imzalandı. 1921'de de Belçika ile aynı imzalar atıldı. Bu yüzden ülkede Belçika Frankı da geçerliydi.

İspanyol Pesetası 1886'dan beri resmi

İspanyol
Pesetası da resmi para birimi olarak eskilerden. 1886'da resmen para birimi oldu. Ancak öncesinde de uzun yıllar kullanımdaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!