Avrupa'da mülteci telaşı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada mülteci telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalya'nın Kürt asıllı göçmenlere kucak açması, başta Almanya ve Fransa'yı olmak üzere Avrupa'da büyük telaşa yolaçtı. Almanya, İtalya'yı uyararak mültecilerin diğer ülkelere kaçmasını engellemesini istedi.

İTALYA KUCAK AÇTI

Çoğunluğu Türkiyeli ve Kürt mülteci olmak üzere 835 mültecinin İtalya'ya sığınmasının ardından İtalya Cumhurbaşkanı Oscar Luigi Scalfaro, ‘İtalya hayatta kalmak için kaçanlara kapılarını açmalıdır’ diyerek kaçaklara kucak açtı. Önceki gün 386 mülteciyi taşıyan ‘Cometa’ adlı gemi İtalya'ya yanaşırken İçişleri Bakanı Giorgio Napolitano da ‘Türkiye azınlıkları ezdiği sürece Kürtlere siyasi sığınma izni verilecektir. Türkiye tüm uyarılarımıza karşın göçü engellemiyor. Biz savaştan baskıdan kaçanları koruruz’ dedi.

BONN'DAN SERT ÇIKIŞ

Alman İçişleri Bakanı Manfred Kanther, İtalyan Hükümeti'ne yaptığı bir çağrıda, ‘‘Sınırlarınızı daha iyi güvence altına alın’’ dedi. Schengen uygulamasının tehlikeye düşmemesi için, Almanya kadar İtalya'nın da sorumluluk taşıması gerektiğini belirten Kanther, İtalya ve Yunanistan'da ele geçirilemeyen kaçakların, diğer Avrupa ülkeleri için dert olduğunu söyledi. AB'li partner ülkelerin hatasını, Almanya'nın düzeltmeye niyetli olmadığını vurgulayan Kanther, ‘‘Kaçak yolu artık tıkanmalıdır’’ dedi.

AVUSTURYA'DAN ÖNLEM

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Schlögl, yeni mülteci akını nedeniyle İtalya'ya olan sınırlarında özel önlemler aldırdı. Schengen nedeniyle pasaport kontrolleri kaldırılan kapılarda, yeniden kontroller başlatıldı. Göçmen akını Fransa'da tepki yarattı. Fransızlar, kaçakların Schengen anlaşması çerçevesinde diğer 9 ülkeye geçebileceklerine işaret ederek, İtalya'nın esnek tutumunu eleştirdiler.

TÜRKİYE'DEN UYARI

Kaçaklar nedeniyle Roma ile Ankara ilişki kızıştı. Türk İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, İtalya'nın kaçaklara sığınma hakkı tanımasını, kaçakları anında sınırdışı etmemesini eleştirirken, Dışişleri Bakanlığı da ‘PKK oyunu’ konusunda Avrupa'yı uyardı. Dışişleri Bakanlığı, mültecilere siyasi sığınma hakkı tanınmasının Avrupa'ya kaçmayı hayal edenleri cesaretlendireceğine dikkat çekti. Dışişlerinin dünkü Açıklamada, ‘Ekonomik koşullar yüzünden harekete geçen binlerce kişi, başta PKK olmak üzere ‘köle ticareti' yapan uluslararası suç örgütleri tarafından yönlendiriliyor' ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin bu tepkisi ve Avrupa'dan gelen tepkiler üzerine İtalya tutumunu biraz yumuşattı. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Nivola Filissi, ‘Siyasi sığınma başvurusu yapanların durumu tekrar gözden geçirilecek. Değerlendirmeler arasında geldikleri ülkelere iade edebiliriz' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!