Avrupa’da kadınlar Trump’a karşı yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da kadınlar Trump’a karşı yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2017 10:36

Avrupa’nın birçok kentinde çoğunluğu kadınlardan oluşan binlerce kişi, 20 Ocak’ta Barack Obama’dan görevi devralan yeni ABD Başkanı Donald Trump’ı protesto etmek için meydanlara çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin başta olmak üzere Frankfurt, Münih, Köln, Hamburg, Düsseldorf, Wiesbaden ve Heidelberg’de düzenlenen protesto gösterilerine ağırlıklı olarak kadınlar katıldı. Berlin’de yaklaşık 500 kişinin katıldığı Donald Trump protestosu, tarihi Brandenbung Kapısı’nın yanında bulunan ABD Büyükelçilik binasının önünde düzenlendi. Gösterilerde kimi kadınlar, 1963 yılında Berlin’i ziyaret ettiğinde yaptığı tarihi konuşmasında Almanca olarak “Ben Berlinliyim” diyen ABD eski Başkanı John F. Kennedy’nin sözünü hatırlatan ‘Trump Berlinli değil’ dövizleri taşıdı. Gösterilere katılan bazı kadınların da ABD bayrağıyla başını örttüğü görüldü. Almanya’da düzenlenen Trump karşıtı gösteriler olaysız sona erdi.

'KORKUDAN DAHA BÜYÜĞÜZ'

Paris’te binlerce kişi görevine yeni başlayan ABD Başkanı Donald Trump karşıtı gösteri düzenledi. Eyfel Kulesi yakınlarındaki Trocadero Meydanı’nda bir araya gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 2 bin gösterici, Paris Barış Anıtı’na kadar yürüdü.

Haberin Devamı

‘Teşekkürler Trump bizi aktivist yaptın’, ‘Benim adıma ve benim vergilerimle iktidarı satın alma’, ‘Sevgi Amerikayı büyük yapar nefret değil’, ‘Biz halkız ve korkudan daha büyüğüz’ yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Trump’ın kadın karşıtlığı ve ırkçılık içeren söylemlerini protesto etti.
Fransa’nın Strazburg, Bordeaux, Marsilya ve Montpelier kentlerinde de düzenlenen gösteriler olaysız sona erdi.

DUVARLAR DEĞİL, KÖPRÜLER İNŞA EDİN

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Jardin Anglais Parkı’nda, uluslararası organize edilen ‘Kadın Yürüyüşü’ için bir araya gelen gruplar, Cenevre Gölü kenarında 800 metre yürüdü. Yürüyüş sırasında ‘Duvarlar değil, köprüler inşa edin’, ‘Kadın hakları insan haklarıdır’ ve Trump’ın seçim kampanyasındaki “Amerika’yı yeniden güçlü yapın” sloganına karşı da “Amerika’yı yeniden nazik yapın” şeklinde sloganlar atan göstericiler, Trump’ın kadın karşıtı ve ırkçı söylemlerini protesto etti.
Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı yürüyüşe kadınların yanı sıra erkek ve çocuklar da katıldı.

Haberin Devamı

LONDRA’DA 4.5 SAAT YÜRÜDÜLER

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen yürüyüşü ise ABD merkezli sivil toplum hareketleri organize etti. İngiltere’deki birçok uluslararası STK’nın da destek verdiği yürüyüş çerçevesinde her yaş grubundan çok sayıda kişi soğuk havaya rağmen ABD’nin Londra Büyükelçiliği önünde toplandı.
Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu, bebek ve ufak yaştaki çocukların da aralarında bulunduğu katılımcılar, elçilik binasından başkentin ünlü Trafalgar Meydanı’na doğru yürüdü.
Yaklaşık 4.5 saat süren yürüyüş boyunca eylemciler, Trump’ın seçim vaadleriyle savunduğu politikalara yönelik tepkilerini dile getirirken, ayrıca dünya genelinde kadın haklarına yönelik ihlallerin yaşandığına dikkati çektiler.

Haberin Devamı

‘KIZLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN’

Göstericiler, yürüyüş yolunda ellerinde, ‘Kız çocuklarımızın geleceği için Trump’a hayır’, ‘Trump korkak bir kedisin sen’, ‘Trump’a hayır, ırkçılığa hayır’ ve ‘Ufacık ellerini kadın haklarının üzerinden çek’ yazılı pankartlar taşırken, “Duvarlar değil köprüler inşa edin”, “Birlikte ayakta durursak bizi asla bölemezler” gibi sloganlar attı.
Londra’daki gösteriye, İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin kadın milletvekilleri Yvette Cooper ve Stella Creasy ile Londra Belediye Başkanı Sadık Han da katıldı. Benzer yürüyüşler ülkenin Belfast, Cardiff, Edinburgh, Lancaster, Leeds, Liverpool, Manchester, Bristol ve Shipley kentlerinde de yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!