Avrupa'da gaz savaşları kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupada gaz savaşları kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 13:09

Rusya’nın gaz alanında yaptığı hamleler ve etkinlik alanına dışına çıkan eski Sovyet cumhuriyetlerine yönelttiği baskıların karşısında, AB, Türkiye’nin de yer aldığı Nabucco projesine hız verdi. Ancak Moskova’nın, bu manevrayı bozmak için kendi saflarına çektiği Macaristan kozununu kullandığı belirtildi.

Rus gaz tekeli Gazprom’un, alım fiyatlarını kat kat artırmaları sağlamak için Ukrayna ile yaşanan krizin ardından Gürcistan, Beyaz Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelere yaptığı yoğun baskılar Avrupa’da büyük kaygı yaratmış bulunuyor.

Bu gelişmelerin karşısında gaz konusunda yüzde 25 oranında Gazprom’a bağımlı olan Avrupa’nın, Rusya’yı by pass etmek için Nabucco projesini hızlandırma kararını aldığına dikkat çekiliyor.

Avrupalı tüketiciyi Rusya’nın esir olmaktan kurtarmayı amaçlayan AB’nin, geçen Haziran ayında Viyana’da imzaları atıldığı Nabucco projesini gerçekleştirmek istediği kaydediliyor.

Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya Enerji Bakanlarının imza attığı Nabucco projesi, en kısa süre içinde Baku-Tiflis-Erzurum boru hattının Avusturya’ya kadar uzatılmasını öngörüyor.

2007 yılında yapımına başlanacak Nabucco projesinin, 2010’da tamamlanması planlanıyor. 4.6 milyar Euroya mal olacak boru hattı, özellikle Avusturya, Almanya ve İtalya’ya gaz sağlayacak.

GAZPROM’UN KARŞI PROJELERİ

Ancak bu gelişmelerin karşısında harekete geçen Rusya, bir karşı projeyi geliştirdi. Rusya bu proje ile Nabucco’ya darbe vurabileceği öne sürülüyor.

Rusya, bir yandan Baltık denizinin altında geçecek ve 2020 yılında devreye girecek bir boru hattı ile Almanya’ya gaz götürmeyi amaçlarken diğer yandan da Karadeniz altından Türkiye’ye gaz taşıyan Mavi Akım’ın Macaristan’a kadar uzatmayı planlıyor.

Fransa’da yayınlanan Liberation gazetesine göre, Nabucco ve Gazprom’un güney boru hattı projesi, aynı pazarları hedef alıyor. Rus projesinde, Macaristan’ın başlıca dağıtım noktası durumuna getirirken Nabucco’da bu rol Avusturya üstleniyor.

BUDAPEST İKİLİ OYNUYOR

Macaristan’ın ise, “ikili bir oyun” oynadığını belirten gazete, Macar gaz şirketi MOL’un, Nabucco projesine imza atmadan çok kısa bir süre önce Gazprom ile Mavi Akım’ın uzatılmasına ilişkin bir fizibilite çalışması anlaşmasını imzaladığına dikkat çekti.

Gazete, Mavi Akım’ın uzatılmasının 5 milyar euroya mal olacağını, projenin tamamlanmasının ise beş yılı alacağını yazdı.

“Macarlar, Rusların cebinde iken işler Nabucco için zor görünüyor” yorumunu yapan gazete, Nabucco için tek engelin Gazprom’un olmadığını belirterek Nabucco’ya verilecek gazın Hazar denizinden gelmesi gerektiğini oysa halen taşınmaya hazır tek gaz olan Azeri gazının yeterli olmayacağını kaydetti. Gazete, Nabucco projesinin, İran gazını da dahil ederek geliştirildiğini ancak nükleer programı krizi nedeniyle İran gazının devre dışı gibi göründüğünü kaydetti.

Türkmen gazının bir çözüm oluşturabileceği ancak bunun da Rusya’nın by pass edilmesi gerekeceğine dikkat çekilirken Gazprom’un da İran gazına erişmeyi de amaçladığını anımsattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!