Avrupa’da bayram vaazlarında 'BİRLİK' mesajı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 15:58

Avrupalı Türkler, ramazan ayı boyunca tuttukları orucun ardından dün sabah bayram namazı için camileri doldurdu. Din görevlileri, vaazlarında ‘birlik ve beraberlik’ mesajı verdi.

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı

Berlin’de Şehitlik Camisi’nde okunan hutbede, birlik ve beraberliğin önemine değinildi ve İslam dünyasında barışın hakim olması temennisinde bulunuldu. Namaz sonrasında, Türkiye’nin Berlin Maslahatgüzarı Ufuk Gezer ile Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen cemaatle bayramlaştı. Vatandaşlarla sohbet eden Gezer, “Almanya artık gurbet gibi görülse de gurbetliği kalmadı. Bayramları böyle güzel bir atmosferde icra etmekten dolayı ayrıca mutluyuz. Caminin mimarisi, müştemilatı çok güzel. İnsana ayrı bir huzur veriyor. Tüm vatandaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum” dedi.

Berlin polisi ise cami çevresinde yanlış park eden araçları çekti.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA HARÇLIK VERİLDİ

Frankfurt’lu Türkler, bayram namazı için Mörfelden Mimar Sinan Camii’snde buluştu. Birlikte namaz kılınarak tekbir ve dualarla ramazan ayı uğurlanırken, Türk-İslam alemi için dualar edildi. Namaz çıkışı cami yönetimi tarafından cemaate tatlı ikram edildi. Küçükler büyüklerin ellerini öperek hem harçlıklarını aldı hem de bayramlaşmanın güzel bir adeti de yaşatılmış oldu.

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı

BİZ BERABERİZ, KARDEŞİZ

Köln Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi, bayram namazında doldu. DİTİB tarafından görevlendirilen Ahmet Durmuş vaazında bayramların kardeşlik, dostluk, sevgi, saygı, muhabbet gibi insani ilişkilerin pekiştirildiği günler olduğunu söyledi. Durmuş, “Ailemizde, mahallemizde, ülkemizde ve yaşadığımız ülkemizde kavga, huzursuzluk, kin ve nefret olmasın. Bile bile kimse kimseye dokunmasın, kanını akıtmasın, canını acıtmasın, kasten kimse kimseyi üzmesin. Biz beraberiz, kardeşiz. İslam hayattır, kardeşlik, barış ve sevgi dinidir” dedi
Din görevlisi Emre Şimşek ise hutbede toplumsal birliğe ve beraberliğe vurgu yaptı. Şimşek, bayramların Müslümanlar arasındaki sevgi ve saygının perçinlendiği, dargınlıkların unutulduğu, kardeşçe kucaklaşılan günler olduğunu söyledi. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Köln Din Hizmetleri Ataşesi Ahmet Dilek ve din görevlisi Emre Şimşek, kılınan bayram namazınının ardından vatandaşlarla tek tek bayramlaştı.

Haberin Devamı

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı

BARIŞ VE SEVGİYE ÇAĞRI

Ramazan Bayramı dolayısıyla Münih’teki DİTİB Merkez Camisi yine büyük bir kalabalık cemaati ağırladı. Caminin din görevlisi Niyazi Yıldırım, vaazında, insanları barış ve sevgiye çağırdı. Hutbede ise İslam dünyasının yüzyıllardır bir kargaşa ve terör belasının içinde olduğu belirtilirken, huzur ve barış ortamının sürmesi istendi. Namaz ve vaazların ardından vatandaşlar cami avlusunda bayramlaştı. Cemaate, şeker ve lokum ikramı yapıldı.

Münih’teki Müslüman mezarlığında ise bu yıl da bayramlaşma vardı. DİTİB Güney Bavyera Temsilciliği, Milli Görüş ve İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin yanı sıra, birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve üyeleri, hem mezar ziyaretinde bulundu hem de bayramlaştı.

Haberin Devamı

Westfriedof mezarlığında bulunan müslüman mezarlığına yapılan bayram ziyareti sırasında 5 ayrı din görevlisi tarafından Kuran okundu ve birlikte dualar edildi. Ziyarete katılan Din Hizmetleri Ateşesi Kuddusi Uysal, “Hayırlı nesiller yetiştirirken, evlatlarımıza dinine ve kültürel değerlerine sahip çıkmayı öğretmeliyiz” dedi.

İŞ GÜNÜNE RAĞMEN DOLDU

Fransa’nın Strasbourg kentinde yaşayan Müslümanlar, bayram namazlarını Eyüp Sultan Camisi’nde kıldı. Almanya’nın Kehl kentinde yaşayanlar Kehl DİTİB camisinde namazlarını kılarken, bayramın, haftanın ikinci gününe denk gelmesine rağmen Offenburg, Achern, Haslach, Gengenbach, Lahr kentlerinde camiler doldu taştı. Din görevlileri verdikleri vaazlarda, birlik, beraberlik, dayanışma ve bayramın önemine değindi. Camilerde yapılan bayramlaşmanın ardından ev ziyaretleri yapıldı.

Haberin Devamı

ZİYARETLERİ İHMAL ETMEYİN

Duisburg’da yaşan Müslümanlar ise bayram namazı için DİTİB Merkez Camisi’ne gitti. Yaklaşık bin 500 kişi, caminin tüm katlarını ve avlusunu doldurdu. Cami din görevlisi Furkan Avcı, namaz öncesinde yaptığı bayram sohbetinde, “Küs olanlar bayramda barışmalı. Aile ziyaretleri ihmal edilmemeli, çocuklar sevindirilmeli” tavsiyelerinde bulundu. Vaazın ardından toplu halde kılınan bayram namazı, din görevlisinin yaptığı dua ile sona erdi. Vatandaşlar, namazın ardından cami içinde bayramlaştı. Avluda toplanan vatandaşlar birbirleriyle sohbet ettikten sonra cami bahçesinde satılan gül ve simitlerden aldı.

GURBETTE ZOR GEÇİYOR

Pforzheim’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Pforzheim Fatih Camiisi sabahın erken saatlerinde doldu. Cemaat, camiye sığmayınca çok sayıda kişi avluya serilen halıların üzerinde bayram namazlarını kıldı.

Haberin Devamı

Bayram namazını Karlsruhe Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Mehmet Tekin kıldırdı. Manzaranın insanı duygulandırdığını belirten Tekin, “Bu bilincimizin ve güzelliğimizin devam etmesi bizi gururlandırıyor. Bütün vatandaşlarımızın ve tüm dünyadaki Müslümanların bayramı mübarek olsun. Gurbette yaşanan bayramlar vatan hasretini azaltıyor. Ramazan ayı boyunca ibadetler yapılıyor ancak gurbette bayramlar zor geçiyor. Bizler bu değerli günleri, önemli dini, milli günlerimizi de vatandaşlarımızla bir araya gelerek birlik, beraberlik içerisinde yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı

TÜRKİYE’DEKİ YAKINLARINI ARADILAR

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için sabahın ilk saatlerinden itibaren Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi’ni doldurdu. Namaz öncesinde Filistin, Arakan ve Afrika’daki Müslümanlar için dualar edildi. Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş, namazın ardından hutbe okudu. Yapılan duaların ardından cemaat cami içinde bayramlaştı.

Namazın ardından vatandaşlarla sohbet eden Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, “Maalesef terör ve şehit haberleri nedeniyle hepimiz buruk bir bayram yapıyoruz. İnşallah bu günler en kısa sürede sona erer, birlik ve beraberlik içerisinde nice bayramlar geçiririz” dedi.

Din dersi öğretmeni Nazmi Erol ise bir bayramı daha gurbette yaşadıklarını belirterek, “Vatanımızda olamamamızın burukluğu var. Tüm İslam aleminin bayramı mübarek olsun. Gözyaşları dinsin, vatanımızda birlik ve beraberlik olsun” diye konuştu. Viyanalı Türkler, cami çıkışında Türkiye’deki yakınlarını arayarak bayramlarını tebrik etti.

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı

KİMSESİZE KİMSE OLALIM

İsveç’te yaşayan Müslümanlar, bayram namazını kılmak için geldikleri camilerde yer bulmakta zorluk çekti. Binin üzerinde kişi, Stockholm’deki Fittja Ulu Cami’yi doldurdu. Namazdan önce vaaz veren cami imamı Cihat Kullay, özellikle bayramlarda kırgın ve dargınların barışarak, kırgınlıklarını geride bırakmalarının önemine işaret etti. İnsanların birbirlerine her konuda yardımcı olmaları gerektiğini vurgulayan Kullay, şöyle konuştu: “Gün, gönüller yapma vaktidir. Gün, kardeşlerimizle buluşma, dertleriyle dertlenme vaktidir. Gün, kardeşlerimize el uzatma, ihtiyaçlarını giderme vaktidir. Gün, kardeşliğimizin gereğini yerine getirme vaktidir. Öyleyse geliniz gönüllerimizi, aynı Allah’a, aynı Kitaba, aynı Peygambere inanan, aynı kıbleye yönelen Müslüman kardeşlerimize sonuna kadar açalım. Ana vatanımıza ve yaşadığımız coğrafyaya sığınan milyonlarca mülteciyi kardeşimiz bilerek gönüllerimize sığınmış bu kardeşlerimizin ensarı olalım, gönüllerini yapalım. Bombalarla, gözyaşlarıyla, kan damlalarıyla harabeye dönmüş kalplerini, umutlarını yitirmiş gönülleri yeniden inşa edelim. Evsize ev, çaresize çare, dertliye derman, mazluma sığınak, kimsesize kimse olalım.”
Namazın ardından bayramlaşan Müslümanlara, Fittja Ulu Cami yönetimi tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu. Türklerin çoğu, iş günü olması dolayısıyla namazdan sonra iş yerlerine gitti.

Avrupa’da bayram vaazlarında BİRLİK mesajı

NAMAZDAN SONRA KAHVALTI

İngiltere’nin başkenti Londra’da, camilerde bayram namazı coşkusu yaşandı. Binlerce Müslüman, camileri tıklım tıklım doldurdu. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’daki Türk camilerine, Londra ve civarında yaşayan Müslümanlar akın etti.
Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Cem Işık ve Büyükelçilik Müşteşarı Mustafa Türker Yılmaz, bayram namazını Aziziye Camisi’nde kıldı. Cami imamı Fahri Baltan vaaz verirken, İsmail Ergin Çoban bayram namazını kıldırdı. Çoban, bayram hutbesinde bayramın önemine değindi.
Bayram namazı sonrasında vatandaşlar bayramlaşmak için cami içerisinde uzun kuyruk oluşturdu. Ardından Türk işadamı Osman Cinik, Londra’da eğitim alan üniversite öğrencilerine yönelik bir kahvaltı verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!