Avrupa'da basketbolu basketbolcular yönetiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupada basketbolu basketbolcular yönetiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2015 15:24

Avrupa'nın basketbolda önde gelen ülkelerinden Türkiye dahil Makedonya, Litvanya, Rusya ve Bosna Hersek'te federasyon başkanlıklarını eski milli basketbolcular yapıyor.

Haberin Devamı

Türkiye dahil Avrupa'nın basketbolda önde gelen ülkelerinde federasyon başkanlıklarını eski milli basketbolcular yapıyor.

Son olarak yıldız basketbolcu Andrei Kirilenko'nun Rusya Basketbol Federasyonu Başkanlığı'na seçilmesi, gözleri federasyon başkanlığı yapan diğer basketbolculara çevirdi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı iken FIBA Avrupa Başkanlığı'na getirilen eski basketbolcu Turgay Demirel'in yerine yine eski bir milli oyuncu Harun Erdenay seçildi.

Erdenay ile oyunculukları aynı döneme denk gelen ve Türkiye'de o zamanki adıyla Efes Pilsen ve Ülkerspor takımlarında forma giyen Petar Naumoski de federasyon başkanlığı yapan bir başka isim olarak dikkati çekiyor. Efes Pilsen'in 1996'daki Koraç Kupası'nı kaldırmasında önemli pay sahibi olan Naumoski, bu sene yapılan Makedonya Basketbol Federasyonu seçiminde başkanlık yarışını kazandı.

Haberin Devamı

Federasyon başkanlığı yapan bir diğer basketbolcu ise yıldız oyuncu Arvydas Sabonis. Litvanya'nın köklü kulüplerinden Zalgiris Kaunas'ın yanı sıra İspanyol ekibi Real Madrid ve Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takımlardından Portland Trail Blazers'te forma giyen Sabonis, oyunculuk kariyerinde elde ettiği unvanlara bir de federasyon başkanlığını ekledi. 50 yaşındaki Sabonis, hala Litvanya Basketbol Federasyonu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Bosna Hersek'te de eski bir oyuncu olan federasyon başkanı Elmedin Konakovic ülke basketboluna yön veriyor.

YUNANİSTAN'DA ESKİ FIBA AVRUPA BAŞKANI VASSİLAKOPOULOS VAR

Avrupa basketbolunun önemli ülkelerinden Yunanistan'da basketbol federasyonu başkanlığını George Vassilakopoulos yapıyor.

Yunanistan'ın Panathinaikos takımında forma giyen ve bir dönem de antrenörlük yapan 76 yaşındaki Vassilakopoulos, bir dönem FIBA Avrupa Başkanlığı'na da seçilmişti.

İLGİNÇ MESLEKLERDEN BAŞKANLAR DA VAR

Avrupa basketboluna yön veren federasyonların birçoğunda ise başkanın asıl mesleğinin sporla bir ilgisi bulunmuyor.

Fransa basketbolunu mühendis Jean Pierre Siutat yönetirken, İspanya'da avukat Jose Luis Saez Regalado federasyon başkanlığı yapıyor. Almanya'da iş adamı Ingo Weiss, İtalya'da iş hukuku uzmanı ve siyaset bilimci Giovanni Petracci, Polonya'da felsefeci ve hukukçu Gregory Bachanski, Sırbistan'da mühendis ve siyasetçi Gragon Djilas, Hırvatistan'da siyasetçi ve ekonomist Ivan Suker basketbol federasyonu başkanlığını yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!