Zorunlu hallerde çifte vatandaşlığın yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu hallerde çifte vatandaşlığın yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2013 10:30

Almanya'da Stuttgart İdare Mahkemesi'nin aldığı bir kararla Türk vatandaşlığından çıkmanın zor olduğu durumlarda çifte vatandaşlığın yolu açıldı.

Haberin Devamı

22 yaşındaki Türk vatandaşı genç kadının açtığı davada mahkemenin 11 K 3272/12 dosya numaralı kararıyla bu durumda olanlar mahkeme kararını örnek gösterebilecek. Mahkeme, Stuttgart Bölge Valiliği’nin onayıyla genç kızın Alman vatandaşlığı talebini reddeden Göppingen Bölge Belediyesi’ni de haksız bulmuş oldu.

OLAY NASIL OLMUŞTU
1991 yılında Türkiye’de doğan ve bir yıl sonra ailesiyle Almanya’ya mülteci olarak gelen davacı, anne ve babası Almanya’da evlendiği için kendisi ve kardeşlerinin Türk vatandaşı olarak kayıtlı olmadıklarını Alman makamlarına bildirdi. Anne ve babasının evlilikleri ile çocuklarını Türk konsolosluğuna kayıt ettirmemelerinin ise çok karmaşık ve uzun zaman alacak bir işlem olduğunu belirtti. Davacı bu nedenlerle önce Türk vatandaşlığını kayıt ettirip, sonra Türk vatandaşlığından çıkmasının kendisinden talep edilemeyeceğini öne sürdü. Ancak, Göppingen Bölge Belediyesi bu gerekçeyi kabul etmeyerek, genç kadının Haziran 2009'da yaptığı Alman vatandaşlığı başvurusunu reddetti. Genç kadın da bunun üzerine Stuttgart İdare Mahkemesinde bu karara karşı dava açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!