Zehirli mantar uyarısı! Almanya’da ölüm saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Zehirli mantar uyarısı Almanya’da ölüm saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 12:16

Zehirli mantarlar Almanya’da ölüm saçıyor: İki günde 3 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Sonbaharın gelmesiyle zehirli mantarlar Almanya’da adeta ölüm saçmaya başladı. Son iki gün 16 yaşında Suriyeli mülteci, 44 yaşında Romanyalı ve bir Alman kadın mantardan zehirlenerek hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz hafta 17’si bir gecede kuzey Almanya’da 30 kişinin mantar zehirlenmesi şikayetiyle hastanelere müracaat ettiğini hatırlatan Hannover Tıp Fakültesi (MHH) 6 kişinin daha taburcu edildiğini, 5 kişinin ise tedavi altında olduğunu bildirdi. Aynı gece zehirlenen 17 kişinin Suriyeli mülteciler olduğunu belirten MHH buna Suriye’de yenilebilen mantarın burada zehirli bir mantarla karıştırılmasının sebep olabileceğini belirtti.

Farklı dilde afişlerle halkı mantar konusunda uyarmaya ve dikkatli olmaya çağırdıklarını belirten MHH Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Endokrinoloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Manns, "Mantar sezonunda en tehlikeli mantar köygöçürendir." dedi.

Almanya’da ölümle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinin yüzde 90’nına neden olan ‘köygöçüren’ mantarı yeşil, yeşil sarı veya beyaz renklerde olabiliyor. Ülkelere göre yaz başlarından itibaren Ağustos, Eylül ve özellikle Ekim aylarında ormanlık alanlarda sıkça görülen ve latince Amanita phalloides olarak bilinen Köygöçüren mantarına bazı bölgelerde evcikkıran ya da ölüm meleği de deniliyor. Amanitaceae familyasından olan bu zehirli bir mantar Almanya’da olduğu gibi Türkiye’de de ölümcül zehirlenmelerin neredeyse yüzde 90’nına neden oluyor. Sindirildikten sonra 8-12 saat içinde ilk belirtileri gösteren son derece zehirli ve tehlikeli bu mantar 3-4 içinde ise karaciğer-böbrek metabolizmasını yok ediyor. Mantarın 20-25 gram tüketilmesi bir kişinin ölümü için yeterli olabiliyor. Mantarın başka mantarlara benzemesi zehirlenme ve ölüm olaylarını artırıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!