Yurt dışında seçim 8 Mayıs’ta başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışında seçim 8 Mayıs’ta başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 00:00

7 Haziran seçimleri için Almanya’da 1 milyon 408 bin 550 seçmen sandık başına gidecek. 8-31 Mayıs tarihleri arasında 13 bölgede 80 sandık kurulacak. Cumartesi ve pazar da dahil her gün 9 saat boyunca oy kullanılabilecek. YSK, Yurt dışında oy verme işlemini havaalanı prensibine göre yapacak. Seçmen dilediği gün ve saatte istediği sandığa oyunu atabilecek.

Haberin Devamı

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ilk kez geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandı. Bu kez sandık başına 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için ikinci kez gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimi için Almanya’da oy verme tarihini 8-31 Mayıs olarak belirledi.

Almanya’da oy kullanacak seçmen sayısı tam bir milyon 408 bin 550. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Almanya genelinde yedi bölgede sandık kurulurken, 7 Haziran milletvekili genel seçimleri için Seçim bölge sayısı artırıldı. Başkonsoloslukların bulunduğu 13 kent seçim bölgesi olarak ilan edilirken, buralarda toplam kurulacak sandık sayısı ise 80 olarak açıklandı.

Seçmenler 8-31 Mayıs arasında cumartesi pazar da dahil her gün 10.00 ile 19.00 saatlerinde sandığa giderek oyunu kullanabilecek. Sandık sayısı bölgelerdeki seçmen sayısına ve seçimin yapılacağı binanın fiziki koşullarına göre belirlendi. Almanya’daki seçmenler 24 gün boyunca her gün 9 saat süreyle oy verebilecek.

Berlin Başkonsolosu Başar Şen, “YSK’nın kararına göre oy verme işlemi saat 19.00’da sona erecek. Ancak saat 18.59’da oy atmak için gelip kuyruğa girenler oylarını kullanana kadar seçim lokali açık kalacak” dedi.

13 SEÇİM BÖLGESİ

YSK, Almanya’da Berlin, Stuttgart, Karlsruhe, Münih, Nürnberg, Mainz, Frankfurt, Köln, Essen, Düsseldorf, Münster, Hannover ve Hamburg’u seçim yapılacak bölgeler olarak belirledi. En çok seçmen Stuttgart’ta bulunuyor. Stuttgart’ta 141 bin 600 seçmen bulunurken, ikinci sırada Berlin geliyor. Berlin seçim bölgesinde oy kullanacak seçmen sayısı 140 bin 300. Berlin’i Frankfurt 138 bin 500 seçmenle üçüncü sırada izliyor.

Seçim bölgelerine göre seçmen dağılımı şu şekilde:
Stuttgart 141 bin 600, Berlin 140 bin 300, Frankfurt 138 bin 500, Düsseldorf 129 bin 300, Köln 128 bin 300, Essen 115 bin 800, Münster 102 bin 700, Hamburg 82 bin 600, Hannover 153 bin 850, Karsruhe 87 bin 500, Münih 112 bin 400, Nürnberg 64 bin 400 ve Mainz 56 bin 300.

80 SANDIK KURULACAK

Yurt dışında en çok seçmen Almanya’da olduğu için yurtdışı seçmen için en fazla sandık da bu ülkede kurulacak. Almanya’da oluşturulan 13 bölgede toplam 80 sandık kurulması kararlaştırıldı. Sandık dağılımı ise seçmenlerin yoğunluğuna ve seçimlerin yapılacağı alanların fiziki koşullarına göre belirlendi. En fazla seçmenin kayıtlı olduğu Stuttgart Bölgesinde 10 sandığa oy atılacak. Berlin, Frankfurt ve Düsseldorf’ta sekizer, Essen, Münih ve Hannover’de yedi, Hamburg’da dört, Nürnberg’te beş sandık kurulacak. Köln’de seçmenler hafta içi beş, hafta sonu da yedi sandığa oy atacak. Aynı şekilde Mainz’de hafta içi iki, hafta sonu üç, Münster’de hafta içi dört, hafta sonu altı ve Karlsruhe’de de hafta içi beş ve hafta sonu da yedi sandık seçmenlerin oy kullanması için hazır bekletilecek.

NEREDE OY VERİLECEK?

Geçen Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenler oylarını kiralanan statlarda, spor salonlarında ve fuar alanlarında kullandı. Bu kez seçimler ağırlıklı olarak başkonsolosluk binalarında ve bahçesinde yapılacak. Berlin’de Başkonsolosluğun bahçesinde sekiz ayrı konteyner kurulacak. Berlin Başkonsolosu ve aynı zamanda Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu Başkanı olan Başar Şen, “Başkonsolosluk binamızın bahçesinde sekiz konteyner yerleştireceğiz. Seçmenler burada kurulacak sekiz sandığa oy atacak. Başkonsolosluk bahçesi adeta bir seçim köyü atmosferinde olacak” dedi.

Berlin dışında Düsseldorf, Frankfurt, Köln, Münster, Karlsruhe, Hamburg ve Maniz’de da seçmenler oylarını başkonsolosluk binası içine kurulan sandıklara atacak. Stuttgart, Nürnberg, Münih, Essen ve Hannover’de ise başkonsolosluk binaları seçim için uygun olmadıklarından oy verme işlemi başkonsolosluk binalarında gerçekleşmeyecek. Bunun yerine bu bölgelerde dışarıda yerler kiralanacak. Beş seçim bölgesinde oy işleminin gerçekleşeceği alanlarla ilgili görüşmeler sürüyor. Bu kentlerde bulunan fuar alanlarının seçimler için kiralanması söz konusu.

OYLAR ÜÇ KİLİTLİ ÖZEL ODAYA

Yurt dışında kullanılan oylar, Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi yine Türkiye’de sayılacak. Türkiye’ye gönderilmeden önce başkonsolosluklarda hazırlanan bölümlerde saklanacak. Bu özel bölümlerin kapısına üç kilit vurulacak. Anahtarlar Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu üyelerinde olacak. Bir anahtar başkanda, diğer iki anahtar da en son seçimde en yüksek oyu alan üç parti temsilcisi arasında çekilecek kurayla iki temsilciye verilecek. Üç anahtar bir araya gelmeden oyların bulunduğu bölümün kapısı açılamayacak.

SEÇİM GÜMRÜKTE DE 8 MAYIS'TA BAŞLIYOR

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı seçmenler, 8 Mayıs günü saat 08.00’den itibaren gümrük kapılarında oy kullanabilecek. Gümrüklerde oy verme işlemi 24 saat boyunca devam edecek... Sandıklar Türkiye’de seçimin yapılacağı 7 Haziran Pazar günü saat 17.00’ye kadar açık kalacak. Seçim sandıklarının konulacağı karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısı şöyle:
Karayolu gümrük kapıları: Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule, Dereköy.
Havalimanı gümrük kapıları: İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Antalya, Eskişehir, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum-Milas, Adana Şakirpaşa, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kayseri Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Samsun, Trabzon, Zonguldak.
Liman gümrük kapıları: Aydın Kuşadası, Balıkesir Ayvalık, İzmir Çeşme, Kocaeli Derince, Mersin, Mersin Taşucu, Muğla Marmaris, Muğla Bodrum, Samsun.

ÜLKELERE GÖRE OY VERME TARİHLERİ

ALMANYA, Belçika, Fransa, Avusturya, Danimarka’da 8-31 Mayıs, Hollanda’da 29-31 Mayıs, İngiltere’de 30-31 Mayıs, İsveç’te 31 Mayıs, Norveç’te 22-31 Mayıs arasında seçim yapılacak.

Yurt dışında seçim 8 Mayıs’ta başlıyor


BAŞKONSOLOS ŞEN: BU KEZ KATILIM YÜKSEK OLACAK

Son yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerinde Almanya’da kullanılan oy sayıyı 112 bin 655’de kaldı. Başkonsolos Başar Şen bu kez sayının çok daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini belirten Şen, şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanı seçimlerinde yedi bölge oluşturulmuştu. Bu kez 13 seçim bölgesi var. Oy verme gün sayısı 24’e çıkarıldı. Seçmenin oy kullanabilmesi için her türlü olanaklar hazırlandı. Şimdi artık söz seçmende. Seçmenin mutlaka sandık başına gidip kendisine sunulan olanaktan yararlanarak oy kullanması gerekir. Seçim süresini daha uzun bir zamana yaydık. Aradaki tüm engelleri kaldırdık. Randevu almak yok, belirli bir gün gelmek zorunda kalmak da yok. Bu kez sandıkta sınır yok. Bir sandık binlerce oy alabilecek. Her seçmen dilediği sandıkta oy kullanabilecek. Yurtdışında bu kez havaalanı prensibi uygulanacak. Seçmen dilediği gün ve saate gelip oyunu kullanabilecek. Yurtdışında kayıtlı seçmen Türkiye’deki seçmene göre çok daha rahat ve esnek bir zaman süresine sahip. Türkiye’deki seçmen sadece 7 Haziran günü belirlenen sandığa oy atmak zorunda. Almanya’da yaşayan Türk seçmenleri ise 24 gün boyunca diledikleri sandığa oy atabilecek. YSK, yurtdışındaki seçmenin seçimlere olan ilgisini artırmak amacıyla binlerce afiş ve broşür hazırladı. Bunları dış temsilciliklere gönderdi. Bizler de seçimlerle ilgili broşürler hazırladık. Bu broşürleri sivil toplum kurumlarına veriyoruz. Dernek temsilcileri gelip bizden istiyorlar. Seçimlere ilginin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Kaydı bulunmayan seçmenler için hafta sonları mesai yaptık. Çok büyük ilgi vardı. Sırf Berlin’de bin 500 yeni seçmen kayıt edildi. Ayrıca bir o kadar da kayıtlı olup olmadığını öğrenmek için başkonsolosluğumuza başvurdu. İlginin yüksek olduğunu gözlemledik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!