Yurt dışında oy kullanmak için son gün!

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışında oy kullanmak için son gün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 09:59

İki milyon 898 bin 924 kayıtlı yurt dışı seçmeni için yurt dışında kurulan sandıklara oy atma bugün saat 21.00'de sona eriyor. Pazar gününe kadar oy kullanamayan seçmenler dilerlerse gümrük kapılarında 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar oylarını sandıklara atabilirler.

Haberin Devamı

1 Kasım'da yapılacak TBMM 26. Dönem Milletvekili Genel seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yurt dışında kayıtlı 2 milyon 898 bin 924 seçmenin oy kullanması amacıyla 54 ülkede 113 temsilcilikte sandık kurdu. Kurulan sandıklar yasalar gereği bugün saat 21.00'den itibaren kapatılacak.



Oyların bulunduğu mühürlü torbalar özel uçakla Türkiye'ye taşınacak. Oy sayımı ise Türkiye'de 1 Kasım Pazar günü kurulan sandıklar kapatıldıktan sonra başlayacak. Oylar Türkiye geneline dağıtılacak. 



SÜRELER UZATILDI 

YSK yurt dışında daha fazla oy kullanımı sağlamak amacıyla oy kullanım süresini uzatmıştı. Buna göre daha önce saat 10.00'da başlayıp saat 19.00'da sona eren oy verme işlemi yeni uygulamayla saat 09.00'da başlayıp saat 21.00'e de sona erecek şekilde değiştirildi.

25 Ekim Pazar günü saat 21.00'e kadar oylarını kullanamayan yurt dışı seçmeni, dilerse 1 Kasım pazar günü saat 17.00'ye kadar belirlenen 30 değişik gümrük kapısında da demokratik hakkını kullanabilecek.

Gümrük kapılarında  ve yurt dışı seçmenin yoğun yaşadığı Almanya, KKTC, Avusturya, Danimarka, Belçika, İsviçre ve Fransa'da o verme işlemi 8 Ekim'de başlamıştı. Özellikle son günlerde seçmen sandıklara büyük ilgi gösterdi. Sandık kurulan temsilciliklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. 

SAYIM ANKARA'DA

Yurt dışı seçmeninin bulunduğu ülkede ve gümrük kapılarında kullandığı oylar Ankara'da toplanacak. YSK'nın belirlediği şekilde sayımı da Ankara'da olacak.

YSK, yurt dışı oyların sayımı ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Yurt dışından gelen oylar Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun gözetimi ve denetimi altında açık olarak sayılır ve tutanak altına alınır. 298 sayılı Kanunun 20/A maddesi 11. fıkrası ile bu görev Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna verilmiştir. Yurt dışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbalarını genel esaslara uygun bir şekilde yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sonra; bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği bir asil bir yedek üyeden oluşan yeteri kadar sandık kurulu kurmak suretiyle denetimi altında açtırarak sayım ve dökümünü yapılır.  Geçici gümrük kapısı seçim kurullarından gelen sonuçlarla birleştirilerek Ankara İl Seçim Kuruluna iletilir.”  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!