YENi ALMANYA

Güncelleme Tarihi:

YENi ALMANYA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 11:07

Çatışmaların olduğu kriz bölgelerine Almanya’nın silah gönderme yasağı vardı. Şimdiye kadar tartışma konusu bile edilemezdi bu yasak.... Ama Almanya 53 yıllık bu yasağı kaldırıyor... Neden mi?...

Haberin Devamı

BAKANLAR Kurulu, Kuzey Irak’ta terör örgütü IŞİD’e karşı savaşmaları için Peşmerge’ye silah sevkıyatına yeşil ışık yaktı. Çok yakında silah göndermeye başlayacak. Öyle kısa bir süreliğine de değil.. Savunma Bakanlığı sözcüsü, silah yardımının uzun vadeli olacağını söyledi.

Almanya’nın silah yardımı kararı, dış politikasında tarihi bir dönüm noktası, temel değişim anlamına geliyor. Almanya artık daha atak ve kararlı bir dış politika izleyecek. Bunun sinyalini şubat ayında Münih’teki güvenlik konferansında Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier vermişti: “Almanya dünyada daha fazla sorumluluk üstlenmeli...”

RİSKLERİ DE VAR

Şimdi Almanya, bu sancılı geçiş dönemini tartışıyor. Muhalefet, Kuzey Irak’a silah yardımına karşı. Sadece muhalefet değil, hükümet içinde de Kuzey Irak’a silah sevkine karşı çıkan önemli isimler var. Dış Politika Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, hükümet ortağı CSU’lu Kalkınma Bakanı Gerd Müller hükümet kanadındaki karşıtların başını çekiyor. Dışişleri Komisyonu Başkanı Röttgen, “Silahların akıbetini gerçekten kontrol edemeyeceğimiz bir yere göndermeye kalkışmayalım. Bu, Alman dış politikasının temelden değişimi olur” diyor.

Silah yardımı geleceğe yönelik çok önemli riskler taşıyor: Almanya bu silahları Peşmerge’ye verecek ama hangi Peşmerge’ye! Talabani mi yoksa Barzani güçlerine mi? Irak’ta terör örgütü IŞİD’e karşı Peşmerge’yle birlikte savaşan PKK da silah yardımından yararlanacak mı?

Almanya terör örgütü olarak sınıflandırdığı PKK’ya silah vermeyecek. Ama bu silahlar PKK’nın eline geçerse ve NATO müttefiki Türk ordusuna karşı Alman silahlarını kullanırsa, ne olacak? Ya da Peşmerge ilerde bağımsız bir Kürt devleti kurmaya kalkışır ve bu silahlarla Irak ordusuna karşı savaşırsa, ne olur? Almanya bu riskleri gizlemiyor, açık açık tartışıyor. Dışişleri Bakanı Steinmeier, silahların karşı tarafın eline geçme ihtimalini tamamen dışlayamıyor.

BİR DÖNEMİN SONU
Silah yardımı Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına hizmet eder mi? Bu soruya da kesin yanıt vermek zor. Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız” diyor ama bu riskin bulunduğunu da tamamen yadsımıyor.

Almanya artık dünyada daha fazla sorumluluk ve rol almak istiyor ve bunun ilk adımını Ortadoğu’da atıyor. Bundan böyle ekonomide dev, siyasette cüce Almanya dönemi kapanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!