Ve Lordlar Kamarası o uygulamaya dur dedi!

Güncelleme Tarihi:

Ve Lordlar Kamarası o uygulamaya dur dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 11:37

İngiltere’de 100 yıl sonra ilk defa Lordlar Kamarası Avam Kamarası’nın hali hazırda kabul ettiği mali bir tasarıyı reddetti ve Maliye Bakanı George Osborne’u tartışmalı vergi kredisi kesintisi planını rafa kaldırmaya zorladı.

Haberin Devamı

Lordlar Kamarası’nda konuyla ilgili yapılan ilk oylamada 307’ye karşı 277 oyla vergi kredisi kesintisi ile ilgili yeni yasanın hükümeti Mali Araştırmalar Enstitüsü’nün konuyla ilgili raporunda yer alan iddialara yanıt verene dek askıya alınmasına karar verildi. 

Konuyla ilgili İşçi Partili üyelerin isteği ile yapılan ikinci oylamada ise 289’a 272 oyla “uygulamanın bu yeni sistemden kötü bir şekilde etkilenecek tüm vatandaşların üç yıl boyunca korunmaya alınmasını sağlayacak bir geçiş süreci içerecek şekilde değiştirilene dek” askıya alınmasına karar verildi. 

Lordlar Kamarası’ndaki oylamaların ardından BBC’ye konuşan Maliye Bakanı Osborne “Sonuçları dinleyeceğimi söylemiştim ve aynen bunu yapacağım” dedi ve alınan karar sonucunda yasa tasarısından, en azından bir süreliğine, vaz geçmeye hazır olduğuna işaret  etti.  

Ancak Maliye Bakanı Lordlar Kamarası’nın  seçilmemiş atanmış üyelerinin seçimle göreve gelmiş hükümete ait bir tasarıyı veto etmiş olmasının anayasal bazı problemlere işaret ettiğini de söyledi ve başbakan David Cameron ile birlikte bu problemleri kısa sürede çözeceklerini dile getirdi. 

Uzmanlar, Muhafazakar Parti hükümetinin Lordlar Kamarası’ndan gelen vetonun “öcünü almak” için Lordlar’ın yetkilerine önemli sınırlamalar getirebileceğini ya da şu an Liberal Demokrat ve İşçi Partililer’in çoğunlukta olduğu kamaraya yüzlerce Muhafazakar Parti yanlısı üye atayabileceğini söyledi. 

David Cameron’ın Lordlar Kamarası’na yandaşlarını gönderme kararı almasının tüm bu atamaları onamak zorunda kalacak olan Kraliçe Elizabeth’i oldukça sıkıntılı bir durumda bırakacağı çünkü monarkın böylesine siyasi bir hamlede rol oynamak istemeyeceği de belirtildi. 

VERGİ KREDİSİ KESİNTİSİ NE ANLAMA GELİYOR? 

İngiltere’de iki tip vergi kredisi dağıtılıyor. Düşük gelir grubundan  25 yaş üstü çalışanlar, haftada 30 saat çalıştıklarını kanıtlamak kaydıyla yılda binlerce sterlini bulabilen “vergi kredisi” yardımından yararlanabiliyor. Düşük gelir grubundan ebeveynler de 16 yaşına kadar olan her bir çocukları için yılda 2,780 sterlin vergi kredisi alabiliyor.

Engelli çocukların ailelerine bazı ek ödemeler de yapılıyor.  Şu anda vergi kredisinden yararlanan dar gelirliler yılda devletten ortalama 6,420 para alıyor.  

Maliye Bakanı Osborne bu ortalama miktarı 3,850 sterline çekerek ülkenin sosyal yardım harcamalarını kısıtlamayı ve verdiği ekonomik sözleri tutmayı umuyor.  

Maliye Bakanı, tüm ülkede asgari ücretin yerini çok daha yüksek olan yaşam ücretinin alması ve bedava çocuk bakımı hizmetlerin yaygınlaştırılması sayesinde bu vergi kredisi kesintilerinin insanları kötü anlamda etkilemeyeceğini savunuyor.  Osborne’un planına muhalefet partileri, din adamları ve aktivistler kadar kendi partisinden de bir çok isim karşı çıkıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!