‘Vali Lübcke’yi ben öldürdüm’

Güncelleme Tarihi:

‘Vali Lübcke’yi ben öldürdüm’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2019 10:47

2 Haziran’da evinin terasında öldürülen Kassel Valisi Walter Lübcke’nin katil zanlısı aşırı sağcı Stephan Ernst, suskunluğunu bozdu. Suçunu itiraf eden Ernst, Lübcke’yi mülteci tartışmaları yapıldığı dönemde Lohfelden’deki sözlerinden dolayı öldürdüğünü itiraf etti.

Haberin Devamı

KASSEL Valisi Walter Lübcke, mülteci akının başladığı Ekim 2015’te Lohfelden’de yaptığı konuşmada, “Bu ülkenin değerleri var. Bu değerleri benimsemeyenler her zaman ülkeyi terk edebilirler. Bu özgürlük, her Alman’ın hakkı” sözleriyle, mülteci alımını savunmuştu. Stephan Ernst’in suçunu itiraf ettiği bilgisini İçişleri Komisyonu’nun gizli oturumuna katılan milletvekilleri paylaştı. İçişleri Komisyonu’nun ise bu bilgiyi Federal Savcı Peter Frank’tan aldığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre Ernst, ifadesinde cinayeti tek başına planlayıp işlediğini savundu. 

‘Vali Lübcke’yi ben öldürdüm’

İçişleri Bakanı Horst Seehofer, komisyon toplantısına Federal Savcı Peter Frank ile birlikte geldi.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ TOPLANDILAR
Stephan Ernst’in suçunu itiraf etmesi üzerine Federal Meclis İçişleri Komisyonu salı sabahı saat 08.30’da olağanüstü toplandı. Toplantıya Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Thomas Haldenwang, Asayiş Şubesi (BKA) Başkanı Holger Münch ve Fderal Savcı Peter Frank da katıldı. Yetkililer, oturumda komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Oturumdan sonra açıklama yapan İçişleri Bakanı Seehofer, Ernst’in suçunu itiraf ettiğini ve suçu tek başına üstlendiğini doğruladı. Seehofer, “Bununla bu siyasi cinayetin aydınlanma çalışmaları sona ermiş olmuyor” dedi. Vatandaşları aşırı sağa karşı mücadeleye ve çok açık tavır almaya çağıran, yabancı ve Yahudi düşmanlığına hoşgörü gösterilemeyeceğini belirten Seehofer, “Bir kırmızı çizgi çekmek gerekir” dedi.

‘Vali Lübcke’yi ben öldürdüm’

Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, komisyona, aşırı sağ hakkında bilgi verdi.

ÖRGÜT ŞÜPHESİ BİTMEDİ
Federal Savcı Peter Frank da, zanlının, cinayeti tek başına planlayıp işlediği itirafıyla soruşturma yetkisinin sona ermiş olmadığını vurguladı. Frank’ın bu açıklaması, zanlının cinayeti siyasi motifle işlediği ve arkasında başka yardımcıları ile örgüt işi olabileceği şüphesinin sürdüğü anlamına geliyor. Savcılık münferit olaylarda değil, örgüt suçu olduğu zaman devreye giriyor. İstihbarat teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang ise zanlı Stephan Ernst’in 2009’dan beri istihbaratın yoğun radarında olmadığını belirtti. Kassel Valisi Walter Lübcke 2 Haziran’da Hessen Eyaleti’ndeki Wolfhagen-İstha’da evinin terasında kafasına sıkılan tek kurşunla öldürüldü. Cinayetten yaklaşık iki hafta sonra 45 yaşındaki aşırı sağcı Stephan Ernst tutuklandı. Vali cinayetinde DNA izleri bulunan Stephan Ernst, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Haberin Devamı

‘Vali Lübcke’yi ben öldürdüm’

Almanya Asayiş Şubesi (BKA) Başkanı Holger Münch de gizli oturumda komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.

NSU BAĞLANTISI VAR MI?
Yeşiller İç Politika sözcülerinden İrene Mihalic, Vali cinayetinin NSU’yla uzantısının araştırılmasını talep etti. NSU’nun 10 bin kişilik isim listesinde Kassel Valisi Walter Lübcke’nin de adı bulunuyordu. NSU destekçilerini tanıyan Stephan Ernst sosyal medya hesabında ölüm tehditleri yazdığını itiraf etti. Spiegel dergisinin haberine göre Ernst, ifadesinde YouTube’da ‘Game Over’ takma adıyla yorumlar yazdığını anlattı. Bu yorumlarda zanlı, “Ya bu hükümet kısa zamanda gider ya da çok insan ölür” diye tehditler yazdı.
Kassel Valisi Walter Lübcke için açılan taziye defterini imzalayan Başbakan Angela Merkel de vali cinayetiyle ilgili gelişmeleri, “Hepimiz için bir alarm sinyali” olarak niteledi.

‘Vali Lübcke’yi ben öldürdüm’

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!