Üniversite süremi borçlanabilir miyim

Güncelleme Tarihi:

Üniversite süremi borçlanabilir miyim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2014 11:32

Haberin Devamı

1968 doğumluyum, 1988-2002 yılları arasında Almanya’da Türk vatandaşı olarak çalıştım. Şubat 2002’den sonra Türk vatandaşlığından çıkıp Mavi Kart aldım. Türkiye’de ikametgah kaydım var. Meclis’teki Torba Yasa çıkarsa yukarıda belirttiğim süreyi borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilir miyim? 1986-1988 arasında Türkiye’de üniversitede okudum. Bu süreyi de borçlanabilir miyim? İsmail Ergül

TORBA Yasa, yaz tatiline giren TBMM’de muhtemelen ekim ayında toplanacak Genel Kurul’dan geçerse, Mavi Kart sahibi bir Alman vatandaşı olarak, 1988’den Alman vatandaşlığınızı aldığınız 2002’ye kadar geçen yaklaşık 14 yıllık sigortalı süreyi borçlanma hakkınız doğacaktır. Türkiye’de sigorta girişiniz olmadığı sürece, yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreleriniz, 4/c sigortalısı olarak, yani eski adıyla Bağ-Kur’da kayıtlara geçecektir. Bu da size ileride daha düşük aylık bağlanması sonucunu beraberinde getirecektir. Bunun önüne geçmek için Türkiye’de fiilen bulunduğunuz bir zamanda bir süreliğine (yaklaşık dört haftaya kadar) 4/a sigortalısı olarak, yani SSK’ya tabi bir işkolunda fiilen çalışabilirsiniz.

AYLIĞINIZI ARTIRABİLİRSİNİZ

Türkiye’deki üniversite döneminiz için yurtdışı borçlanması yapamazsınız, zira adı üstünde 3201 sayılı yasa kapsamında sadece yurtdışında geçen sigortalı süreleriniz veya bir yıla kadar işsizlik süreniz borçlanmada dikkate alınır. Ancak size, şunu tavsiye ediyorum; Türkiye’de de geçmiş olsa, 16 yaşından sonraki tahsil hayatınızı (lise ve yüksek öğrenim) Alman Emeklilik Sigortası’na mutlaka bildirin. Bu süreleriniz, ilerde Almanya’da bağlanacak emeklilik aylığınızın miktarını artıracaktır.

Türkiye’deki eğitim sürelerinizi bildirmek için Alman Emeklilik Sigortasına başvurup kontenklaerung, yani eksik olan sürelerinizi bildirme talebinde bulunabilirsiniz. Bunun üzerine size gönderilecek formu doldurup, tahsil hayatınızı gösteren belgeleri ibraz etmeniz istenecektir.

Haberin Devamı

Eşim en erken ne zaman emekli olur

EŞİM 10.02.1972 doğumlu. 03.01.1995 tarihinde Almanya’ya geldi. Türkiye’de bir ay çalışmış ama kaydı çıkmadı. 1996 sonundan itibaren 1.5 sene sigortalı çalıştı Almanya’da. 1996 ve 2000 yıllarında iki doğum yaptı. 2009-2011 arasında yine sigortalı çalıştı. 2012’den bu yana da serbest meslek yapıyor, ancak emeklilik primi yatırmıyor. Borçlanarak emekli olmak istese, ne kadar para yatırması gerekiyor? En erken ne zaman emekli olma imkanı var? Cemal Tansel

EŞİNİZİN Türkiye’de çalışıp ancak namına prim yatmadığı bir aylık çalışma süresi, emekli olma şartları açısından önemli. Çalışmış olduğu bu süreyi, maaş bordrosu ve iş akdi gibi belgeleri ibraz etmek suretiyle kayıtlara (gerekirse iş mahkemesine giderek) geçirebilirseniz, eşiniz 51 yaş 5.750 gün şartlarına tabi olarak emeklilik hakkını elde edebilir. Bu durumda 69 bin 575 TL ödeme yapması gerekiyor.
Bu yapma imkanınız yoksa, Torba Yasa tasarısının yasalaşmasını beklemeniz gerekir ki, Almanya’daki sigorta başlangıcı Türkiye’de iş başlangıcı olarak kaydedilsin. Bu durumda, 53 yaş ve 5 bin 900 gün şartlarına tabi olur. Ödemesi gereken para miktarı da, 71 bin 390 TL’ye yükselir.

Emekli aylığı neye göre belirleniyor

15.09.1958 doğumluyum. 01.10.1985’ten beri aralıksız olarak Almanya’da çalışıyorum. Türkiye’de hiç çalışmadım. Türkiye’de borçlanıp emekli olmak istiyorum. Kaç yıl borçlanmalıyım? Bağlanacak aylık, borçlanma süresine göre mi belirleniyor?
mS. Oran - Münih

EVET, borçlandığınız süreler emekli aylığınızın belirlenmesinden en önemli etkenlerden biridir. Hem borçlandığınız gün sayısına hem de bu günlerin hangi tarih aralığında olduğuna bakılarak emekli aylığı belirleniyor. Aylık hesaplamasında dikkate alınan, 2000 yılına kadar, 2000-2008 ve 2008’den bugüne kadar olan sürelerde, prime esas alınan kazanç miktarları farklı olduğu için, aylıklar da farklı yükseklikte bağlanıyor. Genel olarak 2000 yılından önce süreye sahip olanların aylıkları daha yüksek bağlanırken, özellikle 2008’den sonraki sürelerini borçlananların aylıkları daha düşük oluyor.
Torba Yasa’nın Meclis’ten onaylanarak yürürlüğe girmesi halinde, Almanya’da 1.10.1985’teki sigorta başlangıcınıza göre, Türkiye’de kademeye gireceksiniz. Bu durumda 49 yaş, 5 bin 300 gün şartlarına tabi olursunuz. Yatırmanız gereken para miktarı, yıl sonuna kadar 64 bin 130 TL olarak hesaplanacaktır.

Türkiye’de beş yıl öğretmenlik yaptım

DOĞUM tarihim 16.03.1957. Türkiye’de 31.08.1976 tarihinde öğretmen olarak sigorta başlangıcım var. Türkiye’de toplam bin 848 gün çalışmışlığım var. Ağustos 1990’dan bu yana Almanya’da da öğretmen olarak çalışıyorum. Türkiye’den borçlanarak emekli olmak istiyorum. Nasıl olur? Hangi tarihlerdeki sürelerimi borçlanmalıyım?
Örneğin Ağustos 1976 – Eylül 1994 arasındaki süreyi borçlansam olur mu? Recep İşcan

TÜRKİYE’de 4/c sigortalısı olarak sigorta başlangıcı olduğu için 25 yılı tamamlayacak şekilde borçlanmanız halinde, emekli olabilirsiniz. Emekli Sandığı’na tabi 5 yıl süreniz var. Eksik olan 20 yılı borçlanmanız gerekiyor. Günlük borçlanma miktarınız ise bıraktığınız derece, kademe ve tahsil durumunuza göre belirlenecektir. Ortalama olarak 8 dolardan hesaplayacak olursak, 20 yıl, yani 7.200 için yaklaşık 57 bin 600 dolar yatırmanız gerekiyor.
Emekli olmak için Ağustos 1976 ile Ağustos 1996 yılları arasındaki 20 yılı borçlanmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Torba Yasa hangi aşamada

Mavi Kartlılar ile ilgili Meclis’te bekleyen yasanın hangi aşamada olduğunu öğrenmek istiyorum? Ergül Taşkıran

TORBA Yasa, aslında bir çok yasa ve kararnamelere ilişkin bir dizi yeni düzenlemeler içeren bu yasa tasarısı, TBMM yaz tatiline girmeden önce Genel Kurul gündeminde görüşülmeye başlanmıştı. Ancak Meclis’in tatile girmesiyle söz konusu tasarı üzerindeki görüşmeler, TBMM’nin yeniden çalışmalarını başlayacağı ekim ayına kadar ertelendi.
Toplam 148 maddeden oluşan tasarının ilk dört bölümü görüşüldü. Ekim ayından itibaren TBMM Genel Kurul’da görüşülmesi gereken 50 madde daha var. Bu madde sayısı, yeni tekliflerle artabilir. Tüm maddeler üzerinde yapılan görüşmeler tamamlandıktan sonra bu tasarının yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanı tarafından imzalanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!