Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2015 09:14

Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü çerçevesinde Almanya'nın başkenti Berlin'de ırkçılığı protesto etmek için "12'ye 5 kala" eylemi düzenlendi.

Haberin Devamı

Wedding ilçesinin belediye meydanında Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) tarafından düzenlenen eyleme katılanlar, "Eşit haklar istiyoruz", "Göçmenlere seçim hakkı verilsin-hemen şimdi", "Irkçılığa hayır" ve "Irkçılık birlikte yaşamı tehdit ediyor" yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, "Göçmen yasalarının sıkılaştırılmasına hayır" pankartı açtı.

Almancada "zamanın daraldığını, harekete geçmek gerektiğini" ifade etmek için kullanılan sözden yola çıkarak "12'ye 5 kala" adı verilen ve ırkçılığın dramatik hale geldiğine işaret etmek için iki yıl önce ilk kez yapılan eyleme katılanlar seslerinin duyulması için bir dakika boyunca düdük çaldı. Göstericiler, daha sonra havaya renkli balonlar bıraktı.

Eyleme katılan Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi üyesi Hakan Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü vesilesiyle değişik kentlerde "Batı'nın İslamlaşmasına karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) ve benzeri hareketlerin toplumu körleştirmekten başka bir şeye katkısı olmadığına vurgu yapmak için gösteri yapıldığını ifade etti.

Taş, PEGIDA hareketinin Almanya'da 2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütünün cinayetlerinin "bir nevi devamı" olduğunu söyledi. Taş, "NSU cinayetleri tam olarak çözülemedi. Deliller yok edilmek istendi. Araştırmalar soruşturmalar utanç verici. Daha fazla üzerine gidilmeli. Hiçbir ipucunun yok edilmemesi için devletin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor" dedi.

NSU cinayetinin üzerine giderken PEGIDA ve diğer yeni oluşumları da unutmamak gerektiğini vurgulayan Taş, ırkçılığın son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzünü gösterdiğini, bir çok ülkede ırkçı partilerin oy topladığını ve meclise girdiğini anımsattı. Taş, bunlara karşı çıkmak için ırkçılığa karşı çıkanların seslerini yükseltmesi gerektiğine işaret etti.

Berlin Eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Bakanlığı Müsteşarı Barbara Loth da toplumun ırkçılığa karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade ederek, "Hala açık bir ırkçılığın yanında gizli ırkçılık da bulunuyor. Sessiz bir şekilde ırkçılık ifade edildiğinde de ayağa kalkmak gerekiyor" diye konuştu. Loth, etnik kökeni, düşüncesi, dini ve yaşam tarzı ne olursa olsun herkesin kabul görmesi gerektiğini belirtti.

TBB Sözcüsü Sevda Polat ise son aylarda İslam ve mülteci düşmanı eylemlerin arttığına işaret ederek, buna toplumun orta kesiminden de destek geldiğini söyledi. Bu eğilimlerin çok endişe verici olduğunu dile getiren Polat, "Aşırı sağcı popülist söylemlere kamuoyu önünde göz yumulmaması lazım. Bunlara kıymet vermemek ve durdurmak gerekiyor. Çünkü bu söylemler ırkçı saldırılara zemin hazırlıyor" ifadesini kullandı.

Polat, PEGIDA hareketinin ortaya çıkmasıyla mültecilere ve göçmenlere yönelik saldırıların da arttığına dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!