UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede?

Güncelleme Tarihi:

UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2014 00:35

UEFA Şampiyonlar Ligi Kupa Şöleni’nde ihtişama adım adım yaklaşıldı

Haberin Devamı

UEFA'nın en prestijli organizasyonu olan ve altıncı yıl üst üste düzenlenen Şampiyonlar Ligi "2014 Trophy Tour" başladı.

UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede

Şampiyonlar Ligi için tasarlanmış ünlü kupanın bu yıl ki tanıtım elçileri de, Hollandalı hoca Ruud Gullit ve eski İngiltere temsilcisi Steve McManaman oldu.

Bu sene tura Slovakya Bratislava'dan başladılar ve Pazar gününe kadar kupayı ve Avrupa'nın en güçlü kulüplerinin mücadele ettiği uluslararası futbol turnuvalarının başarılarla dolu tarihini sergileyecekler.

Trophy Tour sırasıyla Viyana, Zagreb Novi Sad, ordan da Belgrad devam edecekler ve Nis'de tamamlanacak.

İşte Avrupa kulüplerinin günümüze kadar başarılarla dolu tarihi:

Avrupa'nın en büyük kulüp müsabakası 1955 yılında başladı.

Haberin Devamı

O tarihle 1960 yılı arasında Real Madrid CF, o zamanki adıyla “Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası”nın ilk beş finalini kazanarak turnuvaya damgasını vurdu.

1967'den bu yana, turnuvayı kazanan kulübe kupa (Challenge Cup) verilmektedir. 62 cm'lik kupayı art arda üç kez veya toplamda beş kez kazananlar kupaya tamamen sahip oluyor.

Uygulamaya konmasından sonra kupayı ilk kazanan Kelt Glasgow oldu. FC Liverpool ise 1977, 1978, 1981, 1984 ve 2005 yıllarında şampiyon olarak kupayı evine götürmeye hak kazandı.

1992/93 sezonu ile resmi adı “UEFA Champions League” (UEFA Şampiyonlar Ligi) olarak değiştirilen müsabakada, o tarihten itibaren geleneksel eleme maçlarına ek olarak 2. tur grup maçları da oynanmaktadır.

1993-yılında Olympique de Marseille, UEFA Champions League Kupasını kaldıran ilk takımdı.

1994 yılında -AC Milan 4-0 FC Barcelona 'nın Unutulmayan bu ezici üstünlük, Johan Cruyff'lı “rüya takım” olarak anılan takıma karşı kazanıldı.

1995 yılında- AFC Ajax 1-0 AC Milan - Ajax'ın genç bacaklarının yorduğu AC Milan, yedek bekleyen Patrick Kluivert'in attığı gecikmiş bir gole yenik düştü.

UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede


1996 yılında- AFC Ajax 1-1 Juventus FC (Juventus FC penaltılarla maçı 4-2 kazandı)

Borussia Dortmund ve Panathinaikos FC'yi yenen Ajax, Fabrizio Ravanelli'nin Juventus FC için kaydettiğii erken gole rağmen Jari Litmanen ile beraberliği sağladı. Ancak penaltıların sonunda kaybeden taraftaydı.

1997 yılında- BV Borussia Dortmund 3-1 Juventus FC

BV Borussia Dortmund dört yıl önce başaramadığını, bu UEFA Champions League finalinde Juventus FC'yi yenerek başardı.

1998 yılında- Juventus FC 0-1 Real Madrid CF

Bu finalde goller gelmek bilmedi, ancak Pedrag Mijatovic'in Madrid için ikinci yarıda yaptığı vuruş maçı belirledi. Bu, Madrid'in yedinci kupa zaferiydi.

1999 yılında-Manchester United FC 2-1 FC Bayern München

Haberin Devamı

Bu maçta bir mucize gerçekleştiği söylenir. United, yedek kulübesinde bekleyen Teddy Sheringham ve Ole Gunnar Solskjær ile son saniyelerde iki gol atarak FC Bayern München'i derin bir şok içinde bıraktı.

2000 yılında-Real Madrid CF 3-0 Valencia CF

İki Primera División kulübünün UEFA Champions League finalinde ilk kez sahaya çıkışı. Aynı ülkeden iki rakip ilk kez en büyük ödül için yarışıyordu ve Madrid sahadan kazanan takım olarak ayrıldı.

2001 yılında-FC Bayern München 1-1 Valencia CF (Bayern penaltılarla maçı 5-4 kazandı)

UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede


Son Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası başarısının üzerinden yirmi beş yıl geçen FC Bayern München tekrar oradaydı ve Valencia CF'yi penaltılarda yenerek Kupa'yı dördüncü kez kaldırıyordu.

2002 yılında-Bayer 04 Leverkusen 1-2 Real Madrid CF

Zidane’nın 44. dakikada gelen müthiş volesi beraberliği bozdu. Madrid yüzüncü yılında Avrupa şampiyonuydu ve böylece kupayı dokuzuncu kez kaldırmış oluyordu.

Haberin Devamı

2003 yılında-Juventus FC 0-0 AC Milan (Milan penaltılarla maçı 3-2 kazandı) 2002/03 sezonunda üç Serie A takımı ile yarı finale çıkan İtalya, lige damgasını vurdu. AC Milan, FC Internazionale Milano ve Juventus FC'nin üçü de ünvan için kıyasıya mücadele ediyordu, ancak Old Trafford'da galibiyeti alan Rossoneri oldu.

2004 yılında-AS Monaco FC 0-3 FC Porto

Oyun kurucu Deco, José Mourinho'nun disiplinli takımı için yaratıcı kıvılcımı ateşleyen kişi olurken 1987'den beri kupayı kazanamayan Portekizli şampiyonlar Avrupa'yı şaşırttı.

2005 yılında-AC Milan 3-3 Liverpool FC (Liverpool penaltılarla maçı 3-2 kazandı.)

İstanbul'da devre arasında 3-0'la geriden gelen Rafael Benítez'in takımı, ikinci yarıda sahaya fırtına gibi dönerek yedi dakikada üç gol attı ve penaltı atışlarıyla un

UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede
utulmaz bir galibiyete imza attı.

2006 yılında-FC Barcelona 2-1 Arsenal FC Katalan takımı kazanmak için mücadele ederken, kıdemli forvet Henrik Larsson kulüp için çıktığı son maçında önce Eto'o, ardından Juliano Belletti için hazırladığı gollerle maçın seyrini değiştirdi.

2007 yılında-AC Milan 2-1 Liverpool FC

Maçın bitmesine sekiz dakika kala Inzaghi'nin ikinci vuruşu, Milan'ın galibiyetini ve yedinci Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasını garantiledi. Ancelotti, "Çok az insan Milan'ın bu sezon kupayı kazanmasını bekliyordu, belki de hiç kimse beklemiyordu" diye konuştu.

2008 yılında-Manchester United FC 1-1 Chelsea FC (United penaltılarla maçı 6-5 kazandı)

Her iki takım da yağan yağmur altında oynanan ve nefes kesen bir maçta karşılıklı fırsatlar yakaladı, ancak o etkileyici penaltı vuruşu United'ın üçüncü galibiyetini garantileyinceye dek sonucu belirleyen bir gol gelmedi.

2009 yılında-FC Barcelona 2-0 Manchester United FC

İngiliz takımının UEFA Champions League tarihinde arka arkaya ünvan kazanan ilk takımı olma rüyası sessiz sedasız sona ererken, Josep Guardiola teknik direktör
UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede
ve oyuncu olarak Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasını kazanan altıncı kişi oldu.

2010 yılında-FC Bayern München 0-2 FC Internazionale

Ülke Şampiyonluğu ve kupa ünvanlarını garantiledikten sonra her iki kulüp için de tarihi bir üçleme tehlikedeydi. Bayern, topla oynama oranı bakımından açık ara öndeydi fakat Inter'in kontratak stratejisi, Madrid'deki bu final gecesinde daha etkili sonuçlar verdi.

2011
yılında-FC Barcelona 3-1 Manchester United FC

Süper bir Messi ile etkileyici bir Barcelona, UEFA Champions League Kupasını dördüncü kez kazanarak Avrupa'nın baskın gücü olarak statüsünün altını çizdi. FC Barcelona'nın önde olduğu maçta Wayne Rooney durumu eşitleyince kısa bir süre Manchester United FC karşı koyabilecek gibi gözüktü, ancak ikinci yarıda gelen iki müthiş gol, İspanyol Şampiyon için unvanı garantiledi.

2012 yılında-FC Bayern Munich 1-1 Chelsea FC (Chelsea win 4-3 on penalties)

UEFA Champions League tarihinde ilk kez kendi stadında Final kazanmak: FC Bayern Münih'in en son saniyeye kadar canlı tuttuğu bir düştü. Bavyeralılar maçın büyük bölümünde baskındı ve oyun boyunca açıkça daha fazla gol şansı yakaladı. Ancak Chelsea’li Drogba, hakem maçı bitiren düdüğü çalmadan dakikalar önce golleri eşitledi. Bu etkileyici maç bir penaltı vuruşuyla zirve yaparken Chelsea sahadan Kupa ile ayrıldı. Londra kökenli takıma ilk UEFA Champions League ünvanı dolayısıyla tebrikler.
UEFA Şampiyonlar ligi kupası nerede

2013 yılında-Borussia Dortmund 1-2 FC Bayern München

Borussia Dortmund ile FC Bayern München arasında oynanan bu nefes kesen final maçı, UEFA Champions League 2012/13 sezonunun son maçı olmaya layık bir maçtı. Her iki takım da nefeslerin tutulduğu anlarda olağanüstü futbol kalitelerini sergilerken maçta hız yüksekti. Daha sonra "maçın adamı" ödülü alan Arjen Robben'in 89. dakikada attığı gol, FC Bayern München'e hak ettiği 2013 Avrupa Kralı tacını sundu. Bayern, UEFA Champions League tarihindeki 5. zaferine ulaşmış oldu.

2014 yılında Real Madrid C.F. 4-1 Club Atlético de Madrid

UEFA Champions League 2013-14 Sezonu, Lizbon’da final tarihinin ilk şehir derbisi olan Real Madrid CF ve Club Atlético de Madrid maçıyla sonlandı.

Atlético 36. dakikada Diego Godín’in golüyle öne geçti. 93. dakikada gelen Sergio Ramos’un golüyle maç uzatmaya gitti. Soluksuz maçın uzatma dakikalarında gelen Gareth Bale, Marcelo ve Cristiano Ronaldo’nun golleri Real Madrid CF’i onuncu Avrupa Şampiyonluğu’na taşıdı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!