Üçüncü Dünya'nın su sorununu çözecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü Dünyanın su sorununu çözecek mi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 12:34

Bill Gates, Üçüncü Dünyan'nın su sorununu çözmek için tasarladığı bir makinayı tanıttı. 'Omniprocessor', atık su ve çöplüğü içme suyuna dönüştürüp elektrik üretiyor.

Haberin Devamı

Üçüncü Dünya'nın su sorununu çözmeyi hedefleyen Microsoft kurucusu Bill Gates, amacına bir adım daha yaklaştı. Milyarlarca dolarlık serveti olan Gates, salı günü internet üzerinden yayınladığı bir videoda beş dakika içerisinde atık suyunu içme suyuna dönüştüren bir makina tanıttı.

KÖKÜNDEN DEĞİŞTİRECEK
Bir yandan atık suyu içilebilir hale getirip, öte yandan ise insan atıklarından elektrik üreten 'Omniprocessor' adında makinanın Üçüncü Dünya'nın su tedariğini kökünden değiştireceği söyleniyor. Üretilen elektriğin hem makinayı çalıştırmak, hem de suyu yöresel komünlere ulaştıracak kadar yeterli olduğu ifade edildi.

ABD, Seattle oturumlu 'Janicki Bioenergy' mühendis şirketi , Bill & Melinda Gates Vakfı'ndan gereken mali destek sayesinde Omniprocessor'u üretti. Deneme projesinin Senegal'in başkenti Dakar'da yapılacağı, daha sonra ise Hindistan ve Afrika ülkelerinde devam edeceği belirtildi.

Haberin Devamı

TANESİ 1,5 MİLYON DOLAR
1,5 milyon dolarlık (1.3 milyon Euro) makinalar, günde 100.000 insanın atıklarından 86.000 litre içme suyu üretecek.

Gates, "Şu makinaların binlercesini dünyaya yaysak, insanlar daha sağlıklı yetişecektir. Birçok insanın hayatını kurtarabiliriz" dedi.

HER YIL 1,5 MİLYON ÇOCUK ÖLÜYOR
Makinanın devasa potansiyeline dikkat çeken Gates, dünya halkının yüzde 40'ını oluşturan 2,5 milyar insanın duş ve tuvalete erişimi olmadığını ve her yıl 1,5 milyon çocuğun kirli su ve gıda nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.
Ayrıca gelişen ülkelerde tedavi olan hastaların yarısının kirli su nedeniyle hastaneye başvurduğuna dikkat çeken Gates, Omniprocessor'un bu sorunlarına çözüm getireceğini söyledi.

KENDİSİ DE İÇTİ
Yayınlanan videoda Omniprocessor'un ürettiği suyun güvenli olduğunu ifade eden Gates, kamera karşısında makinadan çıkan sudan bir yudum alarak söylediklerini ıspatladı ve "Şişedeki su kadar temiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!