Türkler yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkler yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 09:22

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Yükselen Avrupa ve Merkez Asya En İyi Üniversiteler 2015-2016’ sıralamasını Boğaziçi Üniversitesi’nde açıkladı.

Haberin Devamı

Bu yıl ikincisi yapılan listede 150 üniversite yer aldı. Türkiye, sıralamaya 16 üniversiteyi sokmayı başardı. Ancak ilk 10’a hiçbir Türk üniversitesi giremedi. Türkiye’den 12 üniversite ilk 100’de yer alırken, en iyi dereceleri 11’inciliğe yerleşen Bilkent ve Orta Doğu Teknik üniversiteleri elde etti.

Törene katılan QS Doğu Avrupa ve Merkez Asya Direktörü Zoya Zaitseva Türk üniversitelerinin bölgedeki durumunu Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
“Bu listede 16 üniversite yer aldı. Türkiye, Rusya’nın ardından ülke bazında sıralamada ikinci sırada. Doğu Avrupa yükseköğretimde önemli bir atılım içerisinde ve Türkiye de bölgede parlayan bir yıldız olarak nitelendirilebilir. Türk üniversitelerinin puan kaybettiği alan özellikle bölge üniversitelerinde akademisyenlerle yapılan intiba anketleri oldu. Türkiye, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da daha iyi tanınıyor, ancak sıralama yapılan bu bölgede bilinirliği bir nebze daha düşük. Bu da ona puan kaybettirdi” dedi.

QS, bu sıralamada, üniversiteleri akademik intiba, öğrenci-fakülte oranı, araştırma etkisi, uluslararası görünüm gibi kriterlere göre sıraladı. Türk üniversiteleri arasında ilk sırayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilkent Üniversitesi 11’inci sıraya yerleşerek kaydetti. Onları Sabancı Üniversitesi 14, Koç Üniversitesi 15, Boğaziçi ve İstanbul üniversiteleri 17’inci sıra ile takip etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 30’uncu, Hacettepe Üniversitesi ise 34’üncü olarak ilk 50’de yer almayı başardı. 

ZİRVEDE RUSLAR VAR

Sıralamada ilk sırada Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi yer aldı. İkinci sıraya yine Rusya’dan Novosibirsk Devlet Üniversitesi yerleşti. Üçüncü ise Çek Cumhuriyeti’nden Charles Üniversitesi oldu. Listede temsil bazında sırlamada Rusya en başarılı ülke olurken Türkiye ikinci, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ise üçüncü sırada yer aldı. Sıralamaya Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 20 ülkedeki üniversiteler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!