Türk vatandaşları Avrupa'ya ne zaman vizesiz gidecek?

Güncelleme Tarihi:

Türk vatandaşları Avrupaya ne zaman vizesiz gidecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 10:17

Göçmen krizi nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinde art arda yaşanan gelişmeler, "Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girme" tartışmasını yeniden alevlendirdi. Bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu Temmuz 2016'yı işaret etti. AB Bakanı Beril Dedeoğlu ise "vize muafiyetinin 2017'de bile zor olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

Suriyeli sığınmacıların Avrupa kapılarına dayanması, Türkiye-AB ilişkilerini de etkiledi. AB liderleri geçen hafta içinde yaptıkları zirvede, Suriyelilerin Türkiye'de kalmalarını sağlamak için ortaya bir "eylem planı" çıkardılar. Avrupalı liderlerin ortaya koyduğu eylem planında, Suriyeli sığınmacıların durumu ile Türk vatandaşlarına vize muafiyeti ilişkilendirildi. AB zirvesinin hemen ardından da, AB'nin en etkili ülkesi Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel Türkiye'ye geldi. Gündem yine Suriyeli sığınmacıların durumu ile Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa oldu. Art arda gelen bu temasların ardından, Türkiye de yeniden "Vizesiz Avrupa" konusunu tartışmaya başladı. Peki, Avrupa'ya vizesiz ne zaman gidebileceğiz?

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Bu konuda, hafta sonunda hem Başbakan Ahmet Davutoğlu, hem de geçici hükümetin tarafsız AB Bakanı Beril Dedeoğlu'nda iki ayrı açıklama geldi. Davutoğlu, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti için Temmuz 2016'yı işaret ederken, AB Bakanı Dedeoğlu, "2017 bile zor" dedi.

DAVUTOĞLU: ÜMİT EDERİZ TEMMUZ 2016

Davutoğlu, dün Merkel'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, şöyle dedi: 

Haberin Devamı

"Ancak Geri Kabul Anlaşması olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Bu, bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için AB süreci içinde tabii, Almanya burada tek başına değil, ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki Temmuz 2016 itibariyle hem Geri Kabul Anlaşması hem de Schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer." 

AB BAKANI DEDEOĞLU: VİZE MUAFİYETİ 2017'DE BİLE ZOR... 

Dedeoğlu ise, cumartesi günü AA'ya yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti için, "2017 bile zor" mesajı vererek, "vize muafiyetinin öngörüldüğü gibi 2017'lerde gerçekleşmesi, çok kolay bir süreç değil" dedi. Dedeoğlu, vize muafiyetinin göç kriziyle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğuna dikkati çekerek, "Geri kabul anlaşması, Türkiye ile AB'nin zaten üyelik müzakereleri çerçevesinde bir süreç. Suriye'deki kriz ortaya çıkmadan önce ön mutabakatı hazırlanmış bir durum. Fakat vize muafiyeti öyle bir yere gelmiş ki AB'nin Türkiye'ye verdiği birtakım sözler tutulmamış" dedi.Bakan Dedeoğlu, "AB'nin kendi idari mekanizmalarının içinden geçme süreleri de vize muafiyetinin öngörüldüğü gibi 2017'lerde gerçekleşmesi çok kolay bir süreç değil" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!