Türkiye kökenlililer de ‘çok abartınız’ diyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kökenlililer de ‘çok abartınız’ diyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2018 10:04

Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi Almanya’daki Türkler arasında da yankı buldu. UETD Başkanı Zafer Sırakaya, Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu ve öğretim görevlisi Yaşar Aydın, Türkiye kökenli futbolculara yönelik tepkiyi ‘abartılı’ buldukların söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye kökenlililer de ‘çok abartınız’ diyor

DEUTSCHE Welle Türkçe’nin haberine göre UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, Almanya’da bu buluşmaya gösterilen tepkiyi anlamakta zorlandığını ifade etti. Sırakaya, Erdoğan’ın demokratik seçimlerle iktidara gelen bir lider olduğunu, buna karşın Özil ve Gündoğan ile buluşmasının medyaya ‘olumsuz bir haber gibi’ yansıtılmasının da ‘medyanın taraflı olduğunu’ gösterdiğini söyledi. Sırakaya, iki futbolcuya yönelik ‘neredeyse bir linç kampanyası başlatıldığını’ belirterek, Alman siyasetçilerin getirdiği eleştirileri de ‘akla ziyan’ olarak nitelendirdi. Sırakaya, ‘medya ve siyasetçilerin itinalı bir tavır takınmadığı bir ortamda’ Alman toplumunda olumsuz bir kamuoyu yaratıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye kökenlililer de ‘çok abartınız’ diyor

SEÇİMLER OLMASA...
Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, “Aslında seçimler olmasa bu buluşmanın hiçbir önemi olmazdı. Ama seçimler öncesinde olduğu için bu buluşma farklı bir anlam kazandı” diye konuştu. DW Türkçe’ye konuşan Sofuoğlu, siyasetçilerin seçimler öncesinde futbolcularla, sanatçılarla çektirdikleri her fotoğrafın ‘seçim kampanyasının bir parçası’ olacağını belirterek, ‘sporcuların buna alet olmaması gerektiğini’ söyledi. Ancak Sofuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Her iki futbolcunun da bu buluşmanın nereye varacağını düşündüğünü sanmıyorum.”
Yine de seçimler öncesinde Erdoğan ile ‘bir araya gelmeselerdi daha iyi olacağını’nı savunan Sofuoğlu ama ‘bunu çok da abartmamak gerektiğini’ söyledi.
Sofuoğlu, ‘her konuda bir Türk- Alman düşmanlığı yaratmaya çalışmakla’ suçladığı Alman medyası için “Bir taraftan Erdoğan’ı eleştirmeye çalışırken, diğer taraftan bu eleştirilerin Erdoğan’a oy olarak geri döneceğini hesaplayamıyor” dedi.

Türkiye kökenlililer de ‘çok abartınız’ diyor
BAŞKA LİDER OLSAYDI!
Hamburg Protestan Yüksek Okulu öğretim görevlisi olan siyaset bilimci Yaşar Aydın, ‘seçim sürecinde olunduğu için bu buluşmanın bir seçim yatırımı olarak algılanmasında’ haklılık payı olduğunu ifade etti. Ancak buluşmaya Almanya’da gösterilen tepkinin ‘abartılı’ olduğu görüşünü dile getirdi.
Aydın’a göre, bu buluşmanın büyük tepki yaratmasının en önemli nedeni, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilim. Aydın, bir yandan Türkiye’nin ‘Batılı değerlerden, demokrasiden, insan haklarından uzaklaştığı’ şeklinde eleştiriler getirildiğine ama diğer yandan da, “Türkiye’nin Almanya’daki imajının da çok kötü olduğuna” ve “Almanya’da Türkiye karşıtlığının prim yaptığına” dikkati çekti. Aydın, “Aynı futbolcular başka bir ülkenin lideri ile fotoğraf çektirmiş olsalardı bu kadar çok tepki almazlardı” diye konuştu.
Sofuoğlu ile benzer görüşlere sahip olan Aydın, “Erdoğan’a bu şekilde eleştiri yapıldığı zaman insanların bir kesiminde Erdoğan’ı sahiplenme duygusu oluşuyor. Bu nedenle de bu tür eleştirilerin oy olarak geri döneceğini söyleyebiliriz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!