Türkiye eleştirisinde Merkel haklı mı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye eleştirisinde Merkel haklı mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2015 09:21

Almanya Başbakanı Merkel, terör örgütü IŞİD hedeflerinin vurulmasını desteklerken, PKK hedeflerinin vurulmasına niçin şüpheyle bakıyor? 11 Eylül saldırısıyla Suruç saldırısının farkı ne?

Haberin Devamı

Türkiye’nin terör örgütü IŞİD ve PKK hedeflerini vurması Batı’da farklı tepkilere yol açtı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen önce Türkiye’yi ö

Türkiye eleştirisinde Merkel haklı mı
vdü ve teröre karşı mücadelenin önemini vurguladı. Ama bir gün sonra, operasyonlar kapsamında PKK hedeflerinin de vurulmasını eleştirdi. Aynı gün Başbakan Merkel, telefonda Davutoğlu’yla görüştü.

Merkel de IŞİD’e karşı operasyonlara tam destek verirken, PKK konusunda orantılı davranılmasını hatırlattı ve tüm zorluklara rağmen barış görüşmelerinden vazgeçmeyin dedi.

Alman basını bu sözleri, “Merkel Kürtlere operasyondan dolayı Türkiye’yi eleştirdi”, “Merkel, Kürtlerle barış görüşmelerini devam ettirin” dedi başlıklarıyla verdi. Alman medyası günlerdir Türkiye’nin IŞİD hedeflerini vurmasından daha çok, PKK hedeflerini vurmasını gündeme getiriyor ve Türkiye’nin IŞİD’e yüklenmesi gerekirken, PKK’ya savaş açtığını yazıyor.

ART ARDA SALDIRDILAR

Hatırlatmakta yarar var: Türkiye geçen hafta kanlı vahşi terör saldırılarına hedef oldu. Suruç’taki intihar saldırısında 32 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla insan yaralandı. Başbakan Davutoğlu, “Saldırı IŞİD’i işaret ediyor” dedi. Hemen ardından Ceylanpınar’da iki polis memuru evinde başından vurularak öldürüldü. Saldırıyı PKK üstlendi. İkisi de birer terör saldırısı. Türkiye bu saldırılar üzerine operasyonlara başladı.

ABD, Türkiye’nin iki örgütün de hedeflerini vurmasına tam destek verirken, Avrupa yine farklı düştü: IŞİD’e evet derken, PKK hedeflerine operasyona çekimser bakıyor.

NATO SADECE KINADI

El Kaide terör örgütünün ABD’ye 11 eylül saldırısı üzerine NATO 24 saat içinde toplanıp, bunun toplu savunmaya girdiğini saptadı. 5. Madde üye bir ülkenin silahlı saldırıya uğraması durumunda, NATO’nun toplu savunmasını şart koşuyor. Suruç’taki terör saldırısı da bir vahşet. Bazı uzmanlara göre Suruç saldırısı da NATO’nun toplu savunma taahhüdünü doğuruyor. Ama NATO’dan henüz bir ses yok. NATO Genel Sekreteri sadece saldırıyı kınamakla yetindi.

Batı’da bir terör saldırısı anında cevap bulurken, Türkiye söz konusu olunca, normalmiş gibi algılanıyor ve siyaset gevşek davranıyor. Asıl tehlike de burada yatıyor. O nedenle Türkiye’nin NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırması önemli bir adım. Bakalım NATO Suruç saldırısının, 11 Eylül saldırısında olduğu gibi, toplu savunmayı gerektirdiği tespiti
yapacak mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!